Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Xerrada a la Seu d'Urgell sobre l'historiador Joaquim Miret i Sans

Xerrada a la Seu d'Urgell sobre l'historiador Joaquim Miret i Sans

La conferència anirà a càrrec del catedràtic Josep Maria Salrach. L'acte tindrà lloc aquest divendres, a les 8 del vespre, al Consell Comarcal de l'Alt Urgell
Xerrada sobre Joaquim Miret i Sans
05/05/2022 19:10

Aquest divendres, 6 de maig, a les 8 del vespre, la sala d’actes del Consell Comarcal de l’Alt Urgell acollirà la conferència Joaquim Miret i Sans, l’historiador apassionat pel Pirineu, a càrrec del catedràtic emèrit en història i membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l’Institut d’Estudis Catalans, Josep Maria Salrach. L’acte, organitzat per l’Associació d’Amics de la Vall de Caboet en col·laboració amb el Consell Comarcal de l’Alt Urgell i l’Institut d’Estudis Catalans, es durà a terme dos anys més tard del que estava previst ja que s'havia programat pel mes de març de l’any 2020 però es va haver de cancel·lar a causa de la pandèmia.

Amb aquest esdeveniment, l’entitat de Cabó clou una sèrie d’activitats que es realitzar al llarg de l’any 2019 amb motiu de la commemoració del centenari de la mort de l’historiador i membre fundador de l’Institut d’Estudis Catalans, Joaquim Miret i Sans (1858-1919). Salrach, que precisament ha establert una nova datació de la redacció del manuscrit dels Greuges de Guitard Isarn (l'any 1105), centrarà la seva xerrada tant en la biografia de l'estudiós com en la important tasca que l’historiador barceloní va desenvolupar dins de l'àmbit històric, cultural, patrimonial, de llengua, d'investigació, recuperació i divulgació.

Cal recordar que Joaquim Miret i Sans, durant la seva estada a Organyà el setembre de 1905, va trobar a la rectoria del poble la documentació referent al llinatge dels Caboet. Entre els pergamins s’hi incloïen els Greuges de Guitard Isarn i les Homilies d’Organyà. D'altra banda, els vincles de Miret amb la Seu d’Urgell són ben evidents. Amb la finalitat d’investigar el fons de l’Arxiu Capitular d’Urgell hi ha documentades dues estades de l’acadèmic a la Seu, l’agost de 1905 i el juliol de 1912. Va ser en aquesta  darrera visita en la qual Miret, conjuntament amb el també historiador Antoni Rubió i Lluc, es va allotjar a l’Hotel Pirenaich, seu actual del Consell Comarcal. En el diari de viatge que es conserva ho descriu així: "Ens hostatjem al nou Hotel Pirenaich ab fatxada al Passeig de Tetuan".

Durant l’acte es podran veure imatges, cedides per la Biblioteca de Catalunya,  de documentació relacionada amb les estades de Miret a  les comarques de la Cerdanya i l’Alt Urgell. Entre altres documents, es podrà contemplar la factura de l’hotel Europa de Puigcerdà, i els diaris de viatge del 1905 i l’estada a la Seu del juliol de 1912.

Com a resultat  de les investigacions de Miret sobre el territori destaquen diverses publicacions, com “Noves i documents inèdits sobre la família senyorial de Caboet i la qüestió andorrana”, “Los Noms personals y geográfichs de la encontrada d’Organyà”, així com “Investigación històrica sobre el vizcondado de Castellbó: con datos inéditos de los condes de Urgell y de los vizcondes de Ager”.

Mostrar formulari de contacte