Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Xerrada informativa a la Seu per combatre l'estrès causat per la fibromiàlgia

Xerrada informativa a la Seu per combatre l'estrès causat per la fibromiàlgia

El SAP, Fibrolleida Alt Urgell i la UAB coordinen un pla pilot per ajudar les persones afectades a regular-ne els efectes amb tècniques com el Mindfulness. L'acte serà aquest dissabte a les 10 del matí al Centre Cívic El Passeig
Servei d'Acció Psicològica
25/10/2017 11:30

El Servei d'Acció Psicològica (SAP), en col·laboració amb Fibrolleida Alt Urgell i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), organitza a la Seu d'Urgell una xerrada informativa per presentar un estudi sobre l'impacte de la fibromiàlgia al territori. L'acte tindrà lloc aquest dissabte, dia 28, a les 10 del matí a la sala del Centre Cívic El Passeig.

L'entitat alturgellenca té previst impartir una intervenció de 6 setmanes, de forma totalment gratuïta, per donar eines a les dones amb fibromiàlgia, alhora que es realitzarà un registre per valorar l'eficàcia d'aquesta mesura. Actualment, segons recorda el SAP, ja es du a terme tractaments enfocats en aprendre a regular l'estrès causat per la malaltia, en lloc d'atacar directament els símptomes, per exemple a través de medicaments analgèsics o antiinflamatoris. Aquest és l’enfocament que segueixen els programes basats en el Mindfulness, els quals es basen en els principis de la consciència plena i l’acceptació. En altres paraules, segons els impulsors,  significa "donar un seguit de tècniques per aprendre a prestar atenció a les pròpies emocions, cognicions i conductes, que normalment es realitzen de forma automàtica". Ser-ne conscients, hi afegeixen, "ens ajuda a percebre el dolor i acceptar-lo, en comptes de buscar estratègies per reprimir-lo, alhora que disminuïm el nivell d'ansietat i d’altres emocions negatives".

La fibromiàlgia és una malaltia crònica que afecta al voltant d'un 2,9% de la població general. Actualment se’n desconeixen les causes, però genera una sensació de dolor generalitzat i fatiga a les afectades, fins al punt d'arribar a ser incapacitant. Forma part de les Síndromes de Sensibilitat Central (SSC) i la gran majoria de les afectades són dones.

A la Seu, concretament, hi ha 122 pacients diagnosticades. A més a més, aquesta afecció se sol presentar conjuntament amb d'altres trastorns d’ansietat (entre un 13 i un 63,8%) i depressió (20-80%). Ara per ara, se’n desconeixen les causes, però s'ha observat mitjançant exploracions neurofisiològiques que les persones afectades presenten alteracions anatòmiques i funcionals del sistema de transmissió del dolor, la qual cosa es tradueix en respostes més ràpides al dolor i un llindar d'aquest més baix. S'han pogut detectar diferents factors de risc com ara: el sexe (ser dona), tenir un familiar afectat en primer grau (heretabilitat), presentar altres síndromes de dolor crònic (cefalees, dolors lumbars, colon irritable) i la presència d'estrès emocional significatiu.

Mostrar formulari de contacte