Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Aprovats els pressupostos 2023 de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell

Aprovats els pressupostos 2023 de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell

Els comptes, que ascendeixen a 38,6 milions incloent les inversions, reben el vot favorable de l'equip de govern (Junts i ERC) i del regidor Àngel Rubio i el vot en contra de Compromís i la CUP. Els dos grups de l'oposició consideren que no s'ha buscat el consens en el disseny del projecte, mentre que Junts i ERC afirmen que no n'han rebut aportacions

Ple de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell - Desembre 2022
Ple de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell - Desembre 2022
20/12/2022 11:30

El ple de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha aprovat aquest dilluns els pressupostos 2023 de la corporació municipal, que ascendeixen a 38,6 milions d'euros incloent les inversions. D'aquest total, pràcticament 14 milions corresponen estrictament al pressupost ordinari del consistori, mentre que més de 5 milions s'engloben en les societats municipals (3,18 milions per a HIULS, quasi 2 milions per a Parc del Segre SA i uns 70.000€ per a Turisme Seu).

Els comptes han tirat endavant amb 10 vots a favor, de l'equip de govern (Junts i ERC) i del regidor no adscrit Àngel Rubio, i 5 vots en contra, de Compromís i la CUP (els regidors Bernat Lavaquiol i Paqui Gómez van excusar la seva assistència al ple tot adduint motius personals). Poques hores abans del ple, el govern municipal ja havia donat a conèixer en roda de premsa els detalls del projecte, dels quals n'han destacat l'esforç per contenir la despesa energètica i en activitats i per aconseguir ajuts d'administracions superiors, una via per la qual s'ha obtingut fins a un 70% dels recursos per a inversions (es rebrà prop de 14,7 milions €). D'aquestes inversions, se n'ha destacat l'execució de l'edifici d'INEFC Pirineus (10.280.000€), la construcció del nou complex residencial amb pisos per a gent gran (7.000.000 €), la rehabilitació dels antics jutjats al Pati Palau (1.952.937 €) i l'adequació de l'edifici de Cal Pensament per poder oferir-hi deu nous pisos socials (1.121.767 €).

Valoració dels grups

En la valoració dels grups de l'oposició, el portaveu de Compromís, Joan Barrera, va coincidir a assenyalar que els pressupostos estan marcats per un context de crisi i de guerra, però va apuntar que no hi poden donar suport perquè "l’objectiu hauria de ser ajudar a pal·liar aquesta situació". Tot i celebrar com a aspecte positiu que s'hagi congelat l'import de l'IBI, Barrera va qüestionar novament que l'augment d'aquest impost al llarg de la legislatura -de prop del 6%- "hagi suposat una millora de la vida quotidiana, dels serveis i de l’activitat econòmica". Alhora, veu com "un problema estructural que en salaris i despeses se sumi un 80% del pressupost ordinari" i creu que "no hi ha capacitat per apuntalar projectes de futur i d'idees força, i això farà que sigui necessari un augment d’impostos".

Pel que fa a una de les inversions estratègiques, la nova residència, Joan Barrera augura que "a 1 de gener no es podrà posar ni una pedra ni un euro de la residència, perquè falten 3 milions que han de sortir dels pressupostos de la Generalitat". També en l'apartat social, Compromís afirma que "hi ha moltes persones que a data d’avui no poden pagar el lloguer" i que, tot i la millora que suposarà disposar dels edificis de Cal Pensament i del carrer Iglesias Navarri, preveuen que "el procés serà llarg", alhora que consideren que la partida de serveis socials hauria de ser més alta. Quan a la neteja dels carrers, el primer grup de l'oposició opina que "la ciutat ha crescut però els recursos són els mateixos" i reivindiquen una partida pròpia pel Consell de Mobilitat i Accessibilitat, a més de la creació d'un espai jove i noves inversions a Castellciutat, com ara la recuperació de la pista polivalent, i també als barris.

El representant de CxSeu va acabar la seva intervenció assegurant que "no s’ha volgut buscar consens en coses concretes" com ara la decisió sobre la ubicació del nou Hospital al SUD-1 i de l'INEFC a l'Horta del Valira, i que no se’ls ha "convidat a participar de l’elaboració del pressupost" perquè, afirma, ja es van "trobar el document a la comissió", quan en d'altres ocasions se'ls "havia donat més temps per parlar-ne". Tot i aquesta crítica, Barrera assegura que segueixen "estenent la mà, tal com ja es va demostrar al pressupost 2021".

La portaveu de la CUP, Xènia Antona, va justificar el vot contrari "no només pels números i les prioritats" sinó també "pel que es fa i no es fa". Antona qüestiona que s'augmenti un 62% el pressupost de l’any passat i el fet que un 75% de la xifra d'inversions provingui d'altres administracions, perquè considera que "això hipoteca el futur" i que "a mig mandat de la legislatura que ve, si els projectes augmenten de cost, s'hipotecaran inversions futures gastant els diners ara". Per això, considera que els projectes actuals "afecten l’equip de govern que vingui després".

La CUP també va afirmar que no han pogut "participar en el disseny del projecte de pisos tutelats". els quals creuen que "no han estat consensuats". Sobre la residència, Xènia Antona reitera que hi estan totalment a favor, però creu que "no és el que s’està plantejant ara, que són pisos tutelats". I pel que fa a l'INEFC, qüestiona "que sigui un projecte de ciutat" i opina que ha tirat endavant perquè era "una promesa de Junts". En aquest sentit, el grup critica "que l’Ajuntament hi hagi de posar 2 milions, que és molt per a l’Ajuntament". D'altra banda, Antona veu necessària més inversió per millorar el carrer dels Canonges, per "diversificar l’economia" i per a habitatge. Sobre aquest darrer punt, la regidora conclou que l'edifici de Cal Pensament "ha caigut del cel" i que "no s’ha invertit en més habitatges". Finalment, sobre el fet que no hagin fet cap aportació al llarg del procés de preparació del pressupost, justifica aquesta actuació pel fet que de bon començament ja no estaven d'acord amb la manera com es plantejaven els comptes.

De la seva part, Àngel Rubio va argumentar el seu vot favorable perquè "els propers anys la ciutat haurà de fer front a projectes quasi faraònics però imprescindibles, com són l'Hospital, la residència, l'INEFC i la reforma dels antics jutjats" i a que "a més d'aquests projectes "més costosos, n’hi ha d’altres que caldrà gestionar en el dia a dia". El regidor no adscrit augura que el 2023 "serà un any molt difícil de gestionar econòmicament, i enmig hi haurà eleccions municipals, que també poden complicar la situació". I tot i que algunes de les propostes no l'han convençut, valora positivament que ha "rebut totes les explicacions sobre el projecte i les partides".

Sobre els punts en els quals no hi està d'acord, Rubio esmenta l'augment del 12,6% a la taxa ordinària d’escombraries, que qualifica de "brutal", perquè creu que "no era el moment, per molt que un informe de gerència de la Mancomunitat digui que és necessari per mantenir l’equilibri econòmic". També va demanar que es confirmi per escrit i es disposarà de les aportacions de la Generalitat i l'Estat -3 milions cadascun- per al nou complex residencial per a gent gran, perquè "les paraules se les emporta el vent". En tot cas, el regidor conclou que "cal unificar esforços" i "no posar pals a les rodes, tot el contrari", per la qual cosa vota dóna suport als comptes.

Resposta de l'equip de govern

En la resposta als grups per part de l'equip de govern (Junts i ERC), el vicealcalde de la Seu i regidor d'Hisenda, Jordi Fàbrega, va agrair el vot favorable d'Àngel Rubio tenint en compte que no coincideixen en tots els punts, perquè demostra un "tarannà col·laborador" i perquè hi han mantingut diverses reunions que, afirma, li hauria "agradat fer-les amb els altres grups, però no ha pogut ser". En aquest sentit, tot i valorar el bon to de les converses prèvies, creu que hi ha hagut molt poc interès de Compromís i la CUP a fer aportacions al projecte i que des d'aquests grups li han reconegut que un dels motius de més pes per votar-hi en contra ha estat la proximitat de les eleccions. Al respecte, Fàbrega creu que "si hi ha voluntat, sempre hi ha temps per pactar", alhora que reiterava que serà "el millor pressupost per a un any que serà difícil". A més a més, considera especialment "valuós que els darrers quatre anys no s’ha hagut de prorrogar mai els pressupostos anteriors, perquè sempre s’han aprovat", cosa que demostra "l'estabilitat" que hi ha hagut, i ha agraït la gran tasca feta pels tècnics municipals.

Quant a la taxa d’escombraries, des del govern municipal remarquen que "és l’unica en què era imprescindible d'augmentar ara mateix" i creuen que "quan l’aplicació comenci a anar bé, ja podrem començar a abaixar la taxa als qui reciclen bé". En relació amb la residència, Jordi Fàbrega va recordar que els pressupostos de l'Estat encara no estan aprovats tampoc, tot i que ja s'hi ha avançat, i confia que al Parlament tothom posi de la seva part per poder aprovar els comptes de la Generalitat. Els dos tràmits han de permetre rebre en total 6 milions per a aquest equipament. En aquest sentit, Fàbrega ha agraït les gestions fetes per tots els membres de la corporació municipal que han treballat per aconseguir-ho.

D'altra banda, el responsable de les finances nega que els comptes hipotequin la ciutat i recorda que ara fa vint anys l'equip de govern que va entrar sí que "es va trobar un ajuntament molt endeutat", mentre que en canvi ara la ràtio d'endeutament és de només un 48% i que amb els nous comptes arribarà com a màxim al 80%, "que és totalment assumible". En aquest context, considera que la proposta presentada "no és hipotecar, sinó ser ambiciosos". Sobre la inversió més quantiosa, l'edifici d'INEFC, el també portaveu de JxCat va respondre a la CUP negant rotundament que aquesta sigui l'aposta d’un partit, perquè és "una aposta de ciutat, de comarca i de Pirineu, que ja està canviant ara la ciutat", i que per això "l’equip de govern hi apostarà, i d’altres grups també hi aposten". Al respecte, Fàbrega apunta que el consistori "es va endeutar abans moltíssim més" per fer possible el Parc del Segre i augura que el retorn que aportarà l'INEFC "serà igual o millor". Pel que fa a l'edifici de Cal Pensament, va assenyalar que tot i no ser propietat municipal, al llarg de les properes dècades ho serà a efectes pràctics perquè el contracte és d'usdefruit a 99 anys, i que "no és un regal, perquè hi ha hagut molta feina per aconseguir-ho, sobretot del tinent d’alcalde d’Urbanisme".

A grans trets, des de l'equip de govern veuen bé que sigui "pressupostos continuistes, perquè vol dir que tenim una idea clara de ciutat" amb projectes com l'equipament residencial per a gent gran, "que serà l’equipament clau de l’Horta del Valira" i el nou Hospital Comarcal. I sobre la ubicació d'aquests complexos, recorden que la decisió no va sortir de l'equip de govern sinó del Departament de Salut, que preferia situar l'hospital a la zona de Bombers perquè és de més fàcil accés.

Mostrar formulari de contacte