Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / ASAJA se suma a les peticions per ajornar la creació de l'Agència de la Natura de Catalunya

ASAJA se suma a les peticions per ajornar la creació de l'Agència de la Natura de Catalunya

El sindicat agrari denuncia que novament "s'ha menystingut el territori de forma deliberada". Reclamen que s'arribi a un consens amb els ens locals i propietaris de terrenys afectats i que es reorganitzi competències dels departaments de Territori i d'Agricultura

Vaques brunes a l'entorn del Parc Natural de l'Alt Pirineu (Foto: PNAP / arxiu)
Vaques brunes a l'entorn del Parc Natural de l'Alt Pirineu (Foto: PNAP / arxiu)
29/05/2020 15:35

El sindicat ASAJA de la demarcació de Lleida demana que el Parlament ajorni la votació de la proposició de llei sobre la creació de l'Agència de la Natura de Catalunya "fins que s'arribi a un consens amb els ens locals i els propietaris de terrenys afectats". Des del sindicat agrari consideren que el nou organisme "no és necessari" i que, ben al contrari, el que és urgent és revisar l'organització de les competències entre els departaments de Territori i Sostenibilitat i d'Agricultura.

A més a més, l'organització agrària denuncia que, amb la tramitació de la creació d'aquest nou organisme, una vegada més s'ha "menystingut i ignorat al territori de forma deliberada", tal com ha passat anteriorment, per exemple, amb les polítiques d'alliberament d'animals salvatges o bé amb la revisió de plans urbanístics en molts municipis del Pirineu. Per això, exigeixen "responsabilitats" i que es garanteixi una representativitat "adequada" (no inferior al 50%) dels "principals actors en la gestió del medi natural", com són els agricultors, ramaders i propietaris forestals. Alhora, reclamen "més recursos per als boscos i espais naturals".

"Impropi d'una societat democràtica"

Des d'ASAJA consideren que l'Agència de la Natura de Catalunya, tal com l'han plantejat els representants polítics que la defensen, suposa "una manera de fer política impròpia d'una societat democràtica", pel fet que la llei s'hagi impulsat "sense ni la participació ni la informació dels principals actors i sectors del territori", començant per les administracions locals. Aquests ens, segons denuncien, se n'han assabentat "per casualitat".

A més a més, afirmen que el "menysteniment del territori" queda reflectit en la governança prevista dins de l'Agència i la composició del seu consell de direcció, perquè els actors principals "queden relegats a un paper purament testimonial". Des del sindicat agrari aprofiten per exigir que "no s'incrementi la burocratització de la gestió mediambiental", sinó que aquesta se simplifiqui, "començant per unificar en un sol departament les competències relatives al medi ambient, al medi natural i al món rural".

Finalment, des de l'organització agrària també han volgut manifestar el seu suport a la moció aprovada per la Diputació de Lleida en el ple d'aquest dijous, que sol·licita paralitzar la creació d'aquest organisme i cercar un major consens. Aquesta petició, proposada pel PSC i UA, ha tirat endavant amb el suport de Cs i d'una part dels diputats d'ERC, mentre que JxCat es va abstenir, com també ho van fer alguns representants d'Esquerra. Només la diputada dels Comuns -que són partidaris de tirar endavant l'Agència sense cap canvi- hi va votar en contra.

Mostrar formulari de contacte