Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Bona rebuda del nou escenari de la Trobada amb els Acordionistes del Pirineu

Bona rebuda del nou escenari de la Trobada amb els Acordionistes del Pirineu

La represa del festival folk ha permès tornar a escoltar alguns dels millors intèrprets internacionals a la Seu, amb la voluntat de tornar a Arsèguel en properes edicions. Les actuacions a la capital de l'Alt Urgell es completen aquest dilluns amb el Concert Catalunya

26/07/2021 12:25

La Trobada amb els Acordionistes del Pirineu ha tornat amb un format diferent d'anteriors edicions ja que ha estrenat nou escenari principal. Enguany l'envelat principal s'ha instal·lat a l'Aparcament Doctor Peiró de la Seu d'Urgell i ha anat acompanyat d'un segon escenari que ha tingut una bona rebuda, ja que permetia gaudir de concerts en petit format assegut en taules i al costat del bar-restaurant, que oferia diversos productes alimentaris locals.

En aquest espai s'hi han pogut veure diversos concerts tant al migdia com al vespre i a la nit. La primera gran vetllada va ser divendres i va comptar amb artistes amb reconeixement internacional, ja que alguns d'ells han estat campions del món d'acordió en més d'una ocasió. És el cas dels sicilians Danilo di Paolonicola (6 cops campió mundial de diatònic) i Pietro Adragma, que actuaven per primera vegada a l'Alt Urgell, o del rus Roman Jbanov al costat d'Alexei Birioukov. També va destacar la presència de Gary Blair, dels també escocesos Simon Thoumire i Michael Bryan, els valencians Tres fan Ball, els bascos Imanol Intxausti, Iñaki Larrañaga i Xabi Arakama i un dels participants més veterans, el colombià Antonio Rivas, juntament amb artistes del país, com Elies Fernández, Elias Porter i Marc Figuerola.

Al concert de dissabte a la nit, s'hi van sumar d'altres convidats com els urgellencs Ivan Caro i Pilar Planavila, el Trio Néixer i el bandoneoista uruguaià Enrique Tellería, que ja havia participat a la inauguració de divendres al migdia. Tots ells van expressar la satisfacció pel fet de poder tornar a tocar a la Seu, després de la suspensió de l'any passat.

El director i fundador de la Trobada, Artur Blasco, va agrair el suport d'institucions i patrocinadors presents al Pirineu, especialment en aquest any en què es recupera l'esdeveniment. Blasco també va destacar la projecció internacional que ha adquirit el festival i els intercanvis existents amb el Quebec i amb Sibèria. I pel que fa a aquest últim, va agrair la cooperació de l'exambaixador Eugeni Bregolat -present al concert de divendres- i de les autoritats de Rússia, que al llarg d'aquests anys han permès que l'Alt Urgell pugui gaudir dels millors acordionistes russos.

La presidenta del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Josefina Lladós, va celebrar el 45è aniversari de la Trobada perquè "el sol fet de mantenir un esdeveniment com aquest durant tants anys ja és tot un èxit". Lladós, alhora, va esmentar la feina feta per Artur Blasco i pel Consell al llarg de tot l'any per donar-li continuïtat i va valorar que "en tots aquests anys s'ha aconseguit que l'acordió tornés al seu lloc, que és al carrer, a les places i als pobles".

De la seva part, l'alcalde de la Seu d'Urgell, Jordi Fàbrega, va subratllar que gràcies a aquesta feina de Blasco de "picar pedra" i de "fer les coses molt ben fetes" amb la Trobada, ara l'acordió al Pirineu té "un futur esplendorós" perquè segueix incorporant músics molt joves. Alhora, Fàbrega va definir Blasco com "l'essència del Pirineu" i va expressar la voluntat de tornar com més aviat millor a Arsèguel i el suport de l'Ajuntament urgellenc per fer-ho possible.

Pel que fa justament al futur, aquest diumenge s'ha fet una de les actuacions més emotives: la dels alumnes de les Colònies d'Estiu de l'Escola Folk del Pirineu, que enguany celebren el 20è aniversari i que han estat acompanyats de l'Orquestrina Trama. Paral·lelament, també s'ha ofert un concert a la Col·legiata de Castellbò.

El programa previst a la Seu s'acaba avui dilluns. A les 12 del migdia, una nova actuació del Grup Clandestins i dels músics pirinencs 'Pepón' Vilarrubla, Èrika Weigand i Ernest Pipó, que compartiran escenari amb Corrandes són Corrandes. I al vespre (20.00 h), la recuperació del Gran Concert Catalunya, dedicat en exclusiva a solistes i conjunts del país per mostrar la vitalitat de l'acordió i la música folk a nivell nacional. Entre els qui hi actuaran destaquen noms com Carles Belda, Elies Fernández, Elias Porter, Georgina Fàbregas, Marien de Casimiro i el mateix director i fundador del festival, Artur Blasco.

Aquesta 45a edició finalitzarà amb una última actuació a Puigcerdà, on hi haurà una altra àmplia representació dels músics convidats, de Rússia, Moldàvia, Catalunya, Escòcia i Colòmbia. Serà dimecres, dia 28, a les 9 del vespre al Teatre Casino Ceretà.

Galeria d'imatges

Programa complet

 


  • Pietro Adragma, a la Trobada amb els Acordionistes del Pirineu 2021 (Foto: @jicervera)
    Pietro Adragma, a la Trobada amb els Acordionistes del Pirineu 2021 (Foto: @jicervera)
  • L'escenari bar-restaurant de la Trobada amb els acordionistes, durant l'actuació de Fernández, Intxausti, Larrañaga i Arakama
    L'escenari bar-restaurant de la Trobada amb els acordionistes, durant l'actuació de Fernández, Intxausti, Larrañaga i Arakama
  • Actuació de Danilo Di Paolonicola a la Trobada amb els Acordionistes del Pirineu (Foto: @jicervera)
    Actuació de Danilo Di Paolonicola a la Trobada amb els Acordionistes del Pirineu (Foto: @jicervera)

Mostrar formulari de contacte