Bregolat es compromet a col.laborar amb l'Ajuntament per millorar la situació legal dels fronterers
L’alcalde de la Seu, Albert Batalla, s’ha reunit aquest dilluns amb l’ambaixador espanyol a Andorra L’Associació de Fronterers de l’Alt Urgell treballa per donar-se a conèixer i avançar en la millora dels seus drets fiscals, laborals i socials
L’ambaixador d’Espanya a Andorra, Eugeni Bregolat, s’ha compromès a col.laborar amb l’Ajuntament de la Seu d’Urgell per aconseguir una millora de la situació legal dels més de 2.000 fronterers que viuen a la capital de l’Alt Urgell i voltants. Així ho va comunicar l’alcalde la ciutat, Albert Batalla, durant els informes d’alcaldia del ple municipal celebrat aquest dilluns.
Batalla va reunir-se ara fa dos dies amb el diplomàtic urgellenc i va demanar-li el seu suport per plantejar al Congrés dels Diputats un canvi legislatiu que reconegui un estatus especial per als fronterers de la zona. “Com a bon coneixedor de la realitat d’aquestes persones va expressar la seva disponibilitat per fer d'interlocutor i per facilitar la relació entre l’Ajuntament i Madrid”, comenta el batlle urgellenc.
Paral.lelament, l’Associació de Fronterers de l’Alt Urgell treballa per donar-se a conèixer i avançar en la millora dels seus drets fiscals, laborals i socials. Els representants de l’entitat s’han reunit recentment amb l’alcalde de la Seu, Albert Batalla, i amb el responsable de l’Agència Tributària a la Seu. De les converses en van fer balanç aquest dilluns en una trobada, a la qual van assistir una vintena de persones.
Un dels portaveus del grup, Celery Puigdemasa, va explicar que “des del consistori es vol aconseguir assessorament per realitzar estudis de fiscalitat, de l’àmbit sanitari o laboral del col.lectiu". I va afegir: "Del que en surti se’n faran propostes adreçades a Madrid”. D’altra banda, una altra de les persones involucrades en l’associació, Rosa Badalamenti, va comentar que pel que fa a Hisenda es percep de forma clara que hi ha un buit legal. Tanmateix, assenyalava que “se’ns ha ofert la possibilitat d’aconseguir informació de forma anònima i se’ns ha assegurat que les investigacions fiscals les exigeixen des de la central de Lleida”.
L’Associació de Fronterers de l’Alt Urgell vol incidir en el fet que cal millorar moltes qüestions que els afecten, sobretot, la qualitat de vida. Per exemple, demanen una millora dels horaris d’atenció de les administracions, o bé buscar opcions per resoldre la conciliació d’una família que treballa dissabtes i diumenges a Andorra. “Som un motor econòmic de més de 2.000 persones i necessitem que se’ns reconegui”, asseveren.
L'entitat disposa d'un bloc informatiu i vol involucrar el màxim nombre de persones possible en l'organització. "Hem de superar la por de donar-nos a conèixer", indica Badalamenti. Pròximament una comissió de l'Associació de Fronterers es reunirà amb el responsable de l'Oficina de l'Institut Nacional de la Seguretat Social a la Seu d'Urgell.