Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Compromís X La Seu reclama alternatives al tall de l'N-145 en les protestes

Compromís X La Seu reclama alternatives al tall de l'N-145 en les protestes

El grup municipal creu que aquestes concentracions poden perjudicar la Seu i que cal "garantir el dret de manifestació" sense "aïllar" Andorra. L'equip de govern recorda que l'Ajuntament no ha participat del tall i que en va informar en tot moment als governs andorrà i català
Punt fronterer del riu Runer
24/10/2019 12:10

El grup municipal de Compromís X La Seu ha reclamat que es busqui "alternatives" als talls a la carretera N-145 en les protestes, en al·lusió a la concentració que hi va haver divendres passat en aquell punt en el marc de la vaga general, dins de la qual es van tallar desenes de punts viaris d'arreu de Catalunya.

En el torn de precs, preguntes i interpel·lacions del darrer ple municipal, aquest dilluns, el portaveu de Compromís, Òscar Ordeig, va expressar preocupació per aquest fet perquè considera que el tall "té conseqüències tant per la circulació de persones com de mercaderies que van cap a Andorra" i "afecta molt el col·lectiu de fronterers, més de 1.500 treballadors que pugen cada dia" i que, segons Ordeig, "van veure com no van poder anar al seu lloc de feina". En un comunicat posterior, el grup municipal ha conclòs que "evidentment aquest fet té uns efectes negatius per l’economia urgellenca i andorrana" perquè, hi afegeixen, "gran part de la nostra economia depèn d’Andorra, tant pel que fa als treballadors fronterers com pels andorrans que baixen a la Seu i fan depesa a la ciutat, així com pel turisme a la  ciutat i la comarca.

Òscar Ordeig matisa que "s’ha de garantir, com a dret fonamental, el dret de vaga i el dret de manifestació", però considera que "cal trobar alternatives al tall de la carretera N-145 a Andorra sense provocar perjudicis tan importants com són l’estrangulació de l’entrada al Principat". Per això, Compromís va fer al plenari una interpel·lació a l'alcalde Jordi Fàbrega "perquè els eviti".

Resposta de l'equip de govern

En el mateix debat, Jordi Fàbrega va respondre tot expressant la comprensió per aquesta petició, però va recordar que l'Ajuntament de la Seu no té cap vincle amb la convocatòria que es va dur a terme divendres passat, que era organitzada pel Comitè de Vaga, el col·lectiu veïnal que havia organitzat un esmorzar popular a primera hora del matí i que posteriorment es va desplaçar fins a l'inici de l'N-145, on més tard també hi van arribar participants de la manifestació que havia començat a 2/4 de 10 del matí des del centre de la ciutat.

Fàbrega també va remarcar que divendres passat l'Ajuntament de la Seu va mantenir en tot moment el contacte amb els Governs andorrà i català, per informar d'aquesta incidència. Per aquest motiu els Mossos d'Esquadra van derivar els cotxes cap al camí vell d'Anserall, per tal de facilitar-los l'accés a Andorra o bé la sortida des del Principat. D'altra banda, el vicealcalde Francesc Viaplana hi ha afegit que, al marge de les possibles afectacions, la gran presència de manifestants en aquella concentració reflectia el malestar social que ha generat, a la Seu i arreu de Catalunya, la sentència del Tribunal Suprem espanyol contra líders polítics i socials catalans, que veu injusta i desproporcionada.

Mostrar formulari de contacte