Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Porten a les oficines del Parc Natural de l'Alt Pirineu un vedell ferit per un ós

Porten a les oficines del Parc Natural de l'Alt Pirineu un vedell ferit per un ós

Els ramaders del Pallars Sobirà han visualitzat així els continus atacs que pateix el bestiar. En aquest darrer incident el plantígrad ha matat tres exemplars, entre els quals la mare del que ara s'haurà de sacrificar
28/08/2018 09:25

L'Associació de Ramaders del Pallars Sobirà, amb el suport del sindicat AEALL-ASAJA i la Unió de Pagesos (UP), ha deixat aquest dilluns un vedell de raça bruna ferit a l'interior de l'oficina del Parc Natural de l'Alt Pirineu de Llavorsí. Protestaven així pels atacs d'ós que, segons han denunciat, s'estan produint de forma reiterada a les zones on desenvolupen la seva activitat. Els professionals pirinencs afectats per la situació han reiterat que la presència de fauna salvatge és incompatible amb la ramaderia extensiva i per això han demanat la retirada total dels plantígrads, com també que es desisteixi en la voluntat de reintroduir el llop.

L'animal, que presentava ferides a les dues potes de davant, hauria estat atacat per un ós bru aquesta setmana passada en una muntanya propera al terme municipal d'Esterri d'Àneu, segons han indicat des de l'entitat, els membres de la qual també han detallat que en aquell incident hi van morir tres exemplars bovins, entre ells la mare del que està ferit i que s'haurà de sacrificar. Des de l'oficina del Parc, un cop han constatat que els ramaders deixaven allà l'animal, han informat de la situació als Agents Rurals per tal que des d'aquest cos se'n facin càrrec.

Reclamen la retirada de tots els óssos

L'acció reivindicativa de l'Associació de Ramaders del Pallars Sobirà tenia com a objectiu, segons han explicat els seus integrants, fer ben visible el "conflicte seriós" que es deriva dels atacs d'os al seu bestiar, tal com ha afirmat a l'ACN un dels membres de l'entitat, Francesc Bertran. D'aquesta manera, han insistit, reclamen la retirada dels ossos perquè veuen inviable la seva presència amb el desenvolupament de l'activitat tradicional de ramaderia extensiva.

Bertran també ha lamentat la campanya de "menyspreu" que el sector ramader pirinenc ha patit des de fa temps a nivell de Catalunya, en contrast amb l'atenció prestada als defensors de l'alliberament d'óssos a través del programa Piroslife. A més, ha volgut deixat clar que no volen cobrar indemnitzacions pels animals sinó simplement "que no ens els matin".

De la seva banda, els sindicats AEALL-ASAJA i Unió de Pagesos, que han donat suport a l'acció d'aquest dilluns, també opinen que l'os "ha de desaparèixer del Pirineu". Així ho ha afirmat el president d'AEALL-ASAJA, Pere Roqué, que també ha dit que la responsabilitat de l'actual situació recau en els gestors del programa de reintroducció "que des d'un despatx de Barcelona decideixen que a l'estiu els ramaders no poden portar els seus animals a pasturar per les muntanyes". A més, ha afegit que, atesa l'experiència, "cal oblidar-se de reintroduir el llop".

L'hostaleria d'Aran dóna suport a la protesta

De la seva part, el coordinador territorial de les comarques de muntanya d'UP, l'alturgellenc Joan Guitart, ha denunciat que els atacs de la fauna salvatge al bestiar "continuaran anant a més en els propers anys". També ha defensat la continuïtat de la ramaderia extensiva com un actiu per "mantenir el territori i evitar incendis" ja que ha recordat que "les pastures contribueixen a la neteja d'aquests entorns i a evitar que el sotabosc s'ompli de brossa".

Finalment, Guitart ha recordat que faran sentir les seves reivindicacions aquest divendres a Vielha, en la manifestació que reunirà ramaders catalans i occitans. A la protesta també s'hi ha adherit, entre d'altres, el sector de l'hostaleria de la Val d'Aran, després que la setmana passada un excursionista va haver de ser rescatat en haver-se topat amb una óssa, a Montgarri, i que anteriorment els plantígrads ja han fet d'altres incursions a prop de zones amb presència humana.

  • Enganxines per reivindicar la retirada dels óssos, a les oficines del PN Alt Pirineu (Foto: ACN)
  • Un vedell ferit per un ós, a l'entrada de les oficines del PN Alt Pirineu (Foto: ACN)

Mostrar formulari de contacte