Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El cementiri de la Seu tindrà un espai per a urnes biodegradables i un altre per a dol perinatal

El cementiri de la Seu tindrà un espai per a urnes biodegradables i un altre per a dol perinatal

El ple municipal ha aprovat per unanimitat una nova ordenança que regularà la gestió del servei del cementiri

Urnes biodegradables
Urnes biodegradables
12/03/2019 15:10

El ple de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell ha aprovat aquest dilluns al vespre, per unanimitat, la nova ordenança del servei del cementiri. El document regularà per primera vegada aquest àmbit municipal, en què s'inclou la gestió del cementiri de la Seu i el de Castellciutat. Com a novetat, es preveu a les instal·lacions actuals un espai per a urnes biodegradables i un altre per al dol perinatal.

Cal destacar que el consistori urgellenc serà el primer a instal·lar un hivernacle al cementiri municipal per col·locar-hi incubadores amb urnes biodegradables que contindran les cendres de familiars difunts. Les famílies podran llogar una de les incubadores i dipositar-hi les restes i una llavor, d'on sorgirà un arbre. Després de cinc anys, se'l podran endur o cedir-lo al municipi per ser replantat. Una darrera opció serà contractar un servei de manteniment i crear un espai de memòria, en què cada arbre comptarà amb una identificació.

L'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, ha manifestat que amb l'ús de les urnes funeràries biodegradables, "el món local contribuirà a la transformació dels cementiris, tal com els entenem fins ara, i els convertirà en espais verds i de natura".

D'altra banda, l'espai de dol perinatal estarà dedicat a la memòria dels fills morts durant l’embaràs (mort perinatal o gestacional). Batalla assenyala que "l'objectiu és que els pares, mares i familiars disposin d’un espai on recordar-los". Aquesta iniciativa ja s'ha implantat amb èxit a d'altres municipis.

Unanimitat en la votació de l'ordenança

El portaveu de Compromís X La Seu, Òscar Ordeig, ha valorat positivament el fet de crear l'ordenança i modernitzar el servei, però ha volgut puntualitzar que "també cal treballar per un bon manteniment i organització del cementiri".

Per la seva banda, Francesc Viaplana, d'ERC, ha expressat la satisfacció per l'ampliació de serveis que inclou la regulació. "Es tractava d'endreçar el que es feia fins ara i ser sensibles als nous usos i modalitats que la societat demanda en relació amb la mort", ha indicat.

Des de la CUP, Pau Lozano ha aprovat el text i n'ha destacat que s'hi prioritza "el bé públic i municipal".

Mostrar formulari de contacte