Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Conselh Generau d'Aran acusa la CCMA de "tracte tendenciós" i "manca de rigor" pel reportatge sobre l'os Cachou

El Conselh Generau d'Aran acusa la CCMA de "tracte tendenciós" i "manca de rigor" pel reportatge sobre l'os Cachou

Maria Vergés tramet una carta a la direcció de TV3 per mostrar el rebuig de "bona part de la ciutadania aranesa" a l'espai emès pel programa 'Sense Ficció'. La missiva denuncia que l'espai cercava un "escarni" i silenciava el malestar de la població dels Pirineus per l'augment del nombre de plantígrads

Investigació sobre el terreny per la mort de l'ós Cachou, l'any 2020 (Foto: Mossos d'Esquadra / arxiu)
Investigació sobre el terreny per la mort de l'ós Cachou, l'any 2020 (Foto: Mossos d'Esquadra / arxiu)
10/04/2024 17:45

La síndica d'Aran, Maria Vergés, ha enviat una carta a la presidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Rosa Romà, per expressar-li el malestar del Conselh Generau i de "bona part de la ciutadania aranesa" pel reportatge sobre la mort de l'os Cachou que va emetre la setmana passada el programa 'Sense Ficció' de TV3.

A la missiva, Vergés acusa TV3 d'haver mostrat, en horari de màxima audiència, un "tracte tendenciós" del cas, el qual considera que han abordat amb "manca de rigor i realisme" i amb desconeixement sobre la realitat de la Val d'Aran i els seus veïns. Per això, Vergés reclama que es prenguin les accions oportunes per reparar el "dany reputacional" provocat. La síndica sentencia que el documental retrata l'Aran i els aranesos d'una forma "esbiaixada".

A més a més, des del Govern aranès lamenten que el programa va silenciar les "nombroses" accions de suport a la ramaderia i a la convivència amb grans carnívors que s'ha impulsat a la vall. També retreu a TV3 el fet que no abordés la preocupació existent entre els habitants d'arreu dels Pirineus per l'augment exponencial de la població d'ossos que s'ha viscut els darrers anys. Justament aquesta setmana passada l'equip transfronterer de seguiment va publicar un informe en què admet que el nombre d'exemplars identificats ja ascendeix a un mínim de 83, quan ara fa cinc anys tot just n'hi havia 50. I aquest darrer any ja se n'ha constatat la presència en zones on fins ara no hi havia arribat, com ara l'Alt Urgell, l'Alta Cerdanya i el nord d'Andorra.

"Notable contingut ideològic"

A la carta, Maria Vergés manifesta que, tot i que des del Conselh Generau lamenten i condemnen les circumstàncies de la mort de Cachou, els diversos testimonis escollits pel reportatge "fan evident" que els seus autors buscaven clarament una "forma d'escarni", amb un "notable contingut ideològic", per "alimentar la idea d'una Val d'Aran que res té a veure amb la realitat". Segons especifica Vergés, els veïns de la vall i el seu govern han treballat "sempre, ara i abans per mantenir un territori viu", amb "oportunitats per desenvolupar el seu projecte de vida" al mateix temps que es cuida de l'entorn per poder-lo transmetre a "noves generacions".

El documental, d'altra banda, minimitzava el fort rebuig social que Cachou havia despertat a les valls per on es movia, a causa del seu caràcter molt violent i els seus constants atacs mortals contra el bestiar i les explotacions ramaderes. Una situació que va motivar els habitants dels Pirineus a organitzar manifestacions a banda i banda de la frontera per exigir l'expulsió tant d'aquest exemplar com del també conflictiu Goiat. La situació que es va viure abans de la seva mort fins i tot va portar algunes organitzacions agràries a reclamar la fi del programa d'alliberament d'óssos.

Pel que fa estrictament al procés judicial en marxa contra els presumptes autors de l'enverinament de Cachou (entre els quals hi havia un agent de medi ambient del Conselh Generau), la síndica d'Aran ha recordat que el procés judicial d'aquest cas encara no ha finalitzat i, per tant, no hi ha sentència que ratifiqui l'autoria dels fets. Segons Vergés, al documental també "es passa per alt aquest fet" amb tota la "intencionalitat". A més a més, lamenta que no s'ha tingut en compte "l'impacte social i personal" que pot comportar aquesta qüestió. Finalment, la dirigent aranesa remarca que el Conselh Generau "ha mostrat sempre el més escrupolós respecte als procediments judicials i, també la presumpció d'innocència", tot insistint que, si així ho demostren les proves, s'haurà d'aplicar "tot el pes de la llei" sobre els autors.

Mostrar formulari de contacte