Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Govern preveu consultar el Pirineu sobre la candidatura olímpica entre el final d'aquest any i el començament del vinent

El Govern preveu consultar el Pirineu sobre la candidatura olímpica entre el final d'aquest any i el començament del vinent

Laura Vilagrà anuncia l'inici d'un procés participatiu per donar a conèixer el projecte a representants locals i recollir-hi propostes sobre reptes pendents de la regió. Pere Aragonès ja ha tramès per carta la voluntat de presentar la petició al COI

Lles de Cerdanya (Foto: arxiu)
Lles de Cerdanya (Foto: arxiu)
15/07/2021 13:35

La Generalitat preveu dur a terme entre final d'aquest any i començament del 2022 una consulta ciutadana sobre la candidatura Pirineus-Barcelona als Jocs Olímpics i Paralímpics d'Hivern del 2030, adreçada a les comarques pirinenques que haurien d'acollir l'esdeveniment. Ho ha anunciat aquest dijous la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, que ha recordat que el Parlament havia adquirit aquesta legislatura passada el "compromís polític" de consultar la població implicada en aquesta proposta.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Vilagrà ha avançat que prèviament, al llarg dels propers mesos, duran a terme un procés participatiu per explicar el projecte detalladament a les comarques pirinenques, mitjançant taules sectorials a cada comarca amb els representants dels municipis, i alhora recollir propostes o suggeriments amb l'objectiu "que sigui un projecte sostenible des de tots els punts de vista". En aquest sentit, la consellera ha assegurat que el document previ contempla "poder aprofitar totes les instal·lacions que ja tenim i l'oferta hotelera existent", però alhora desenvolupar "una estratègia més global pel Pirineu", on, segons ha reconegut, "hi ha molts deures per fer, s'hi ha de diversificar l'economia i no es pot posar tots els ous al mateix cistell".

Per això, subratlla que "no es tracta només de quinze dies de Jocs, sinó d'una estratègia més àmplia, a trenta anys vista, de suport a un territori en el qual hi hem d'evitar el despoblament i oferir oportunitats al jovent". Vilagrà creu que en aquest objectiu els Jocs "poden ser un revulsiu", però que paral·lelament se n'ha d'impulsar d'altres, com són les millores en connectivitat, transport i oportunitats per a gent jove, "en un territori que necessita que se'l cuidi molt més".

La titular de Presidència ha recordat que la idea "de moment és una precandidatura i cal treballar-la molt bé amb el territori", perquè si el projecte tira endavant "ha de ser amb tota la força, i això passa perquè els agents socials i econòmics locals també se'l facin seu". Sobre l'abstenció del seu partit, ERC, a la proposta de suport aprovada la setmana passada al Parlament (en una esmena presentada per Junts i recolzada per PSC, Cs i PP), Vilagrà ho ha justificat perquè considera que l'esmena "no tenia a veure específicament amb la candidatura i parlava de molts altres temes", com ara l'ampliació de l'aeroport de Barcelona, i ha reiterat que ara la prioritat del Govern és "teixir bé les aliances territorials i obtenir així un suport ampli" per al projecte.

Vilagrà, d'acord amb la necessitat de diversificar l'economia

Pel que fa a l'oposició frontal de la CUP als JO d'Hivern, Laura Vilagrà ha recordat que el Govern manté el compromís adquirit amb la formació anticapitalista, de consultar les comarques implicades. Paral·lelament, hi afegeix, amb la CUP han començat a "treballar d'altres aspectes, de diversificació de l'economia" més enllà del turisme. Un objectiu que, assegura, la Generalitat "comparteix plenament" perquè "no es pot afavorir els monocultius a cap part del país, i l'Alt Pirineu ha de tenir oportunitats amb d'altres activitats econòmiques que aportin valor afegit, vinculades a l'agricultura, l'alimentació o la indústria adaptada al territori", de cara a "definir una estratègia pel Pirineu més enllà d'aquest esdeveniment".

I amb relació al cost econòmic, la consellera ha reiterat que la prioritat serà "aprofitar el que tenim, ja que tenim instal·lacions de molta qualitat", i que en aquelles disciplines sense tradició al Pirineu català s'arribi a acords amb d'altres estacions o ciutats, tenint en compte que actualment el COI ha flexibilitzat els criteris pel que fa a les subseus i "ja no són els Jocs Olímpics clàssics, d'un estat", per així "evitar invertir en instal·lacions que després no es farien servir".

Paral·lelament, la Generalitat ha comunicat aquest dijous que el president Pere Aragonès ja ha enviat una carta al president del Comitè Olímpic Espanyol, Alejandro Blanco, en què li demana formalment iniciar converses per a la "possible presentació" de la candidatura que, matisa el text, "ha d'anar de la mà del consens social i que ha de permetre desenvolupar els compromisos de l'Agenda 2030 de les Nacions Unides". Així, l'executiu ha decidit iniciar el procés previst en aquests casos perquè, si es corrobora l'interès pel projecte, el COE presenti la candidatura com a membre del Comitè Olímpic Internacional.

Mayte Rivero registra una moció de JxCat perquè l'Estat hi doni suport

D'altra banda, el portaveu de Junts per Catalunya al Senat, Josep Lluís Cleries, la senadora pirinenca Mayte Rivero i la senadora per Tarragona Assumpció Castellví han registrat aquest dimarts una moció que proposa instar el Govern espanyol a donar suport oficialment a la presentació d'aquesta candidatura olímpic. El text presentat per JxCat recorda que "el Govern de la Generalitat de Catalunya ha estat preparant des de març de 2019 la candidatura Pirineus-Barcelona pels Jocs Olímpics d’Hivern 2030", amb l’objectiu, asseguren, "de promoure el desenvolupament social i econòmic de les comarques pirinenques i projectar-les internacionalment com a destinació turística i esportiva”. El document hi afegeix que d'aquesta manera es vol "replantejar" la relació entre la gran zona metropolitana de Barcelona i el "hinterland" pirinenc, actuant com a “palanca d’acceleració de projectes que apropin les dues realitats i permetin un equilibri territorial real", mitjançant "el diàleg entre territoris i institucions per aprofitar la força de l’esport com a plataforma de canvi i punt de trobada".

La proposta defensada per la senadora pallaresa hi afegeix que l'objectiu és posicionar el Pirineu com "un tresor natural, cultural, patrimonial i esportiu", a més de la "dinamització econòmica del territori i la lluita contra la despoblació de la zona". Rivero reitera que s'hi buscarà "la sostenibilitat econòmica i ambiental com a eixos centrals, d’acord amb l’Agenda 20+20 del Comitè Olímpic Internacional".

Mostrar formulari de contacte