Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Mur de la Memòria Històrica d'Oliana inspira un nou llibre

El Mur de la Memòria Històrica d'Oliana inspira un nou llibre

Sebastià Sardiné recopila les biografies d'olianesos il·lustres La presentació serà el dia 21 a les 6 de la tarda a l'Ajuntament

Mur de la Memòria Històrica d'Oliana
Mur de la Memòria Històrica d'Oliana
11/04/2012 10:14

L'Ajuntament d'Oliana acollirà el dia 21 d'abril, a les 6 de la tarda, la presentació de Mur de la Memòria Històrica d'Oliana, un nou llibre que recull les biografies de personatges destacats que van néixer a la vila. El títol s'inspira en el monument estrenat recentment per recordar els fills il·lustres del municipi.

L'acte comptarà amb l'autor de l'obra, l'advocat i estudiós Sebastià Sardiné, juntament amb l'alcalde, Miquel Sala, l'editor Jordi Solé i Camardons i mossèn Benigne Marquès.

El llibre dedica un espai important a la nissaga Vilana-Perles, que Sardiné ha estudiat en profunditat. Ramon de Vilana-Perles és considerat per alguns historiadors com el català amb més poder de la història, ja que va ser conseller personal de l'emperador Carles d'Àustria a la cort de Viena, al segle XVIII.

Detall dels personatges del Mur de la Memòria

Aquests són els detalls biogràfics més rellevants dels personatges que apareixen al llibre, segons la informació que ha facilitat a RàdioSeu l'autor del llibre, Sebastià Sardiné:

Nissaga Vilana-Perles: notaris des de 1500 a 1704: el més il.lustre, Ramon Frederic de Vilana-Perles notari reial, darrer Protonotari de la Corona d'Aragó, marquès de Rialp; a Viena: Secretari d'Estat i de Despatx Universal (primer ministre imperial?). ministre i confident de l'emperador Carles VI, comte del Sacre Roma Imperi. El seu germà, Pau, va ser ardiaca a la Seu, darrer abat a Cardona durant el setge i capitulació, arquebisbe a Brindisi i a Salern

Mossèn Josep Riart: rector, va escriure "Memòries de la Vila d'Oliana" el 1855.

Josep Escaler: empresari traslladat a Madrid on feu fortuna, deixant al morir (1905), a Oliana, la Fundacio Escaler, la biblioteca i la portada d'agües.

Lluís Escaler i Espunyes: fundador del partit independentista Nosaltres Sols, destacat polític català durant la República, detingut per Franco el febrer de 1939 i afusellat el dia de Sant Jordi de 1739 al Camp de la Bóta (biografia recollida per Josep Espunyes).

Emilià Maria Riu: de les Anoves d'Oliana, conegut com "Lo bisbe de Cubila", va estar Abat al monestir i escola de Montserrat a Medellín (Colòmbia) on va morir.

Frederic Gasa Llusà: germa de La Salle, mestre.

Albert Vives i Mir: capellà i musicòleg d'Oliana.

Rosa Botet Belfor, "La Boteta": monja, directora de les escoles de la Sagrada Familia d'Urgell a Oliana i a la casa mare de Rubí, on morí.

Francesc Tàpies i Torres: canonge a Tarragona, musicòleg.

Jaume Patsí Junyent: acordionista, músic d'Oliana.

Els armats: el timbaler Josep Puig i Grau "Xox Xotet" i l'estendart Antoni Bernaus (ho foren uns 40 anys).

El Doctor Borràs: va portar al món a mitja Oliana.

Mossèn Joaquim Borrel i Grau: rector d'Oliana durant 40 anys.

Mostrar formulari de contacte