Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El PSC reclama revisar el nou Pla Director Urbanístic per a l'Alt Pirineu

El PSC reclama revisar el nou Pla Director Urbanístic per a l'Alt Pirineu

El grup socialista critica les limitacions a l'activitat econòmica en el nou document de Sòls no Sostenibles i afirma que s'hi contradiu el Pla Territorial previst. Òscar Ordeig qüestiona el fet que no s'hagi consultat els municipis afectats per elaborar-lo

16/12/2019 17:55

El grup del PSC a la Diputació de Lleida presentarà al proper plenari, aquest dijous, una moció en defensa d'un "desenvolupament sostenible de l'Alt Pirineu". Amb aquesta proposta, la formació socialista vol expressar el desacord de diversos municipis pirinencs amb el denominat Pla Director Urbanístic de Revisió de Sòls no Sostenibles de l’Alt Pirineu, que "limita no només activitats de caràcter constructiu i residencial, sinó que també actuacions de caràcter econòmic" i en algun cas, asseguren, fins i tot "contradiu el Pla Director de les Estacions de Muntanya o el mateix Pla Territorial previst per al Pirineu”. 

La moció, que ha presentat el portaveu del PSC a la Diputació, Fèlix Larrosa, proposa establir una agenda política per "obrir el diàleg amb tots els agents del territori”, tenint en compte que el pla presentat pel Departament de Territori de la Generalitat "abasta tot l’àmbit de la zona pirinenca (5.143 km2, dividits en 68 municipis de 6 comarques), que veurà revisades les seves potencialitats de creixement”. Larrosa veu "un error fonamental" en aquest projecte com és que "les avaluacions de necessitats fonamentals per habitatges són les úniques que es tenen en compte, i no s’analitzen les necessitats futures de sòls en activitats econòmiques, incloses les necessitats hoteleres i assimilades, i aquí es contradiu amb Pla Director d’Estacions de Muntanya”.

El diputat socialista considera que cal tenir en compte la "realitat" que l'Alt Pirineu "està perdent població, amb el conseqüent envelliment", i que cal "jugar amb totes les eines per impedir que ho segueixi aprofundint aquest Pla Director”. Per això, la moció demana que “el Govern aturi els treballs d’aprovació del PDU, d’acord amb les directrius del Pla Territorial d’Alt Pirineu i Aran, que són encara vigents”. A més a més, demanen "que el conseller de Política Territorial generi un fòrum de debat al territori al voltant d’aquest pla i s’arribi a fórmules de consens amb els municipis”. Larrosa apunta que "un país no pot avançar si no és amb principi d’igualtat i equitat territorial".

A la presentació de la moció també hi ha intervingut el diputat del PSC per Lleida, Pirineu i Aran al Parlament, Òscar Ordeig, que ha sentenciat que “amb aquest Pla Director la Generalitat ja ha demostrat que no té projecte de país ni projecte pel Pirineu", perquè "no han consultat al territori, ni als alcaldes i segurament tampoc ni als seus”. En aquesta línia, el també regidor urgellenc ha criticat que “el pla contradiu qualsevol recepta de desenvolupament per a les comarques de muntanya" i opina que "és un exemple més del desconeixement de la realitat del país, de les comarques de Lleida i de la Franja”.

El parlamentari socialista creu que amb aquestes restriccions "el Govern atura i abandona el desenvolupament del Pirineu", el qual, afirma, "no es pot gestionar d’esquenes al territori” i ha conclòs que “al Pirineu no hi ha un problema d’especulació urbanística" sinó "un problema greu de despoblació”.

Ordeig demana explicacions per la dissolució de la Fundació Món Rural

En la compareixença de premsa, Òscar Ordeig ha avançat demanarà explicacions a la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, per la dissolució de la Fundació Món Rural, de la qual acaben d'assabentar-se. Una decisió que Ordeig veu com "un nou càstig a les polítiques de desenvolupament rural i una falta de reconeixement a la feina feta per aquesta entitat impulsada pel Departament d’Agricultura al 2006”. Ordeig detalla que “aquesta fundació feia d’observatori del món rural, a través de l’Atlas de la Ruralitat”.

Congrés del PSC

D'altra banda, Òscar Ordeig ha intervingut aquest cap de setmana al 14è Congrés del PSC, a Barcelona, en el qual ha presentat propostes sobre aquests i d'altres temes. Segons el diputat, la trobada "ha situat la despoblació i l’envelliment de les comarques rurals i de muntanya com una prioritat, tot aprovant per unanimitat la proposta de lluita contra la Despoblació i el Pacte Nacional pel Desenvolupament Rural”.

En la seva intervenció, Ordeig va afirmar que a l'eslògan de "justícia social" caldria afegir-hi "justícia territorial, igualtat d'oportunitats independentment del lloc on hagis nascut". La militància del PSC també ha aprovat les propostes "per una Agricultura viable i sostenible".

En aquest congrés, el polític urgellenc ha estat ratificat com a secretari nacional del PSC en els àmbits de Món Rural i Esports. També segueixen a l'executiva Fèlix Larrosa, com a membre nat, i Amador Marqués, com a representant d'Unitat d'Aran.

  • Presentació de la moció del PSC a la Diputació sobre el PDU de Sòls no Sostenibles a l'Alt Pirineu
    Presentació de la moció del PSC a la Diputació sobre el PDU de Sòls no Sostenibles a l'Alt Pirineu
  • Intervenció d'Òscar Ordeig al congrés del PSC, aquest diumenge (Foto: PSC)
    Intervenció d'Òscar Ordeig al congrés del PSC, aquest diumenge (Foto: PSC)

Mostrar formulari de contacte