Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Sant Hospital defensa que les dades de derivacions entren en la normalitat

El Sant Hospital defensa que les dades de derivacions entren en la normalitat

El director assistencial, Jordi Fàbrega, recorda que s'ha incrementat la cirurgia ambulatòria i molts pacients han d'estar menys temps ingressats que anys enrere. També subratllen que les xifres són semblants o millors que les d'altres complexos del Pirineu
Sant Hospital de la Seu
02/03/2017 18:45

La direcció del Sant Hospital de la Seu rebutja que el centre hagi perdut qualitat pel fet que hagin augmentat les derivacions cap a d’altres centres, amb relació al comunicat emès pel grup municipal de Compromís sobre aquesta qüestió. El director assistencial de l’hospital urgellenc, Jordi Fàbrega, considera que “els pacients sempre s’ingressen allà on toca" i que “tant abans com ara, les patologies més complexes i greus s’han d’atendre en hospitals que sí que tenen els mitjans adients com ara una UCI i uns cirurgians acostumats a fer aquestes intervencions especialitzades”. Sobre aquest punt, des de la direcció mèdica creuen que no tindria sentit que a la Seu hi hagués tot l’any especialitats per a les quals només hi ha demanda en casos molt puntuals.

Fàbrega, d’altra banda, ha assegurat que la xifra oficial més recent d’assistència directa a la Seu (69,18% l’any 2015) entra dins dels paràmetres previstos tant pel Servei Català de la Salut com de l’OMS, que aconsellen que hospitals d’aquestes característiques atenguin al voltant del 70% dels pacients que reben; és a dir, “les patologies més freqüents”. En aquest sentit, creu que no és un bon indicador “que s’atengui menys del 70%, però tampoc que s’atengui més del 70%, perquè vol dir que s’està ingressant pacients que no caldria que estessin ingressats.

Alhora, el responsable mèdic ha subratllat que la dada de la Seu és semblant o millor que la d’altres hospitals de la regió sanitària de l’Alt Pirineu i Aran. Així, a l’Hospital de Cerdanya aquest percentatge és del 69,76%; al del Pallars, del 68,12%, i al de Vielha és de només el 56,70%, cosa que significa que a l’hospital de la capital aranesa les derivacions sí que són molt per damunt de la mitjana.

A més a més, si l’estadística se centra en la Seu d’Urgell, la xifra de pacients ingressats a l’hospital mateix ascendeix fins al 71%, mentre que al sud de l’Alt Urgell sí que baixa fins al 62% perquè molts pacients són directament desplaçats a Lleida en comptes de ser enviats a la Seu. Pel que fa a xifres absolutes, Fàbrega creu que cal tenir en compte que la població de la comarca s’ha reduït d’unes 2.000 persones aquests deu anys i que, per tant, ara hi ha menys persones a atendre. Per tot plegat, conclou que "no és correcte publicar aquestes dades sense contextualitzar-les, perquè es contribueix a confondre la població i perjudica els mateixos treballadors del Sant Hospital, que s'estan deixant la pell per tirar endavant l'hospital".

Justament pel que fa a estadístiques, des de l'Hospital recorden que hi ha dades que demostren la millora del servei com ara que, malgrat la reducció d'habitants, "el nombre de parts el darrer any ha augmentat un 10%, cosa que vol dir que les famílies hi confien, ja que a més és l'hospital amb menys índexs de cesàries de tot Catalunya".

Especialitats

Paral·lelament, el representant del Sant Hospital ha recordat que les pràctiques mèdiques tendeixen cada vegada més a potenciar la cirurgia ambulatòria i la cooperació amb centres més grans. És a dir, que es redueix el temps d’ingrés dels pacients i que aquests poden tornar més aviat a casa després d’una intervenció, com també que fins i tot "s'atén infarts des del domicili, a través del teleictus, i a més a més això augmenta les possibilitats de recuperació, perquè abans molts pacients arribaven tard a l'hospital per al tractament".

Alhora, apunta que no és concebible que tots els hospitals tinguin determinades especialitats en les quals reben molt poques peticions al llarg de l’any, i que en aquestes “és més lògic que se n’encarreguin especialistes que estan acostumats a fer-ne cada setmana, no pas un cop l'any, i que estan en d’altres hospitals”.

Tot i aquestes explicacions, el portaveu de Compromís, Joan Barrera, ha defensat novament la necessitat que es recuperin especialitats i s'atengui més pacients directament a la Seu. Barrera conclou que "si es justifica això perquè així es garanteix millor la qualitat assistencial, això equivaldria a dir que abans no es garantia la qualitat", i creu que és "un discurs equivocat". Barrera advoca novament perquè l'Hospital de la Seu recuperi "la totalitat del pressupost perdut" i alhora tornar "al nivell de derivacions que hi havia abans del 2006". Compromís creu que els trasllats són justificats en casos greus o molt concrets, però no en aquells en què la Seu hauria de tenir els mitjans necessaris per atendre pacients de manera habitual.

Mostrar formulari de contacte