Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Els Agents Rurals instal·len sis càmeres a la zona del Pallars Jussà on hi ha hagut un atac mortal del llop

Els Agents Rurals instal·len sis càmeres a la zona del Pallars Jussà on hi ha hagut un atac mortal del llop

El seguiment ha començat i esperen conèixer-ne els resultats per intentar saber si l’animal ja està registrat. Els ramaders veuen la mesura insuficient i reclamen que no se'ls impedeixi foragitar l'animal salvatge

Instal·lació d'una càmera de fototrampeig a Castell de Mur per intentar seguir la presència del llop (Foto: ACN)
Instal·lació d'una càmera de fototrampeig a Castell de Mur per intentar seguir la presència del llop (Foto: ACN)
05/03/2025 17:50

Els Agents Rurals han instal·lat mitja dotzena de càmeres de trampeig fotogràfic al Castell de Mur per intentar controlar la presència captar el llop. És la mesura que ha posat en marxa la Generalitat en resposta a l'atac mortal que un llop va perpetrar ara fa dues setmanes contra un ramat d'aquest municipi del Pallars Jussà, amb el resultat de quatre ovelles mortes. Aquests dies els ramaders i els sindicats agraris ja han advertit, però, que veuen la mesura totalment insuficient i, paral·lelament, reclamen mesures més expeditives per foragitar l'animal salvatge -actualment protegit per les administracions a l'Estat espanyol- i evitar que s'instal·li al Pirineu, perquè creuen que la seva presència pot tenir conseqüències nefastes per a les granges i explotacions.

Els agents han explicat que, després que les analítiques ja van confirmar que un llop era l'autor de l'atac, ara estan en espera de conèixer els resultats de les segones analítiques que han de donar a conèixer si l’exemplar ja està identificat. Les dades del 2024 facilitades per  la Generalitat indiquen que actualment a Catalunya ja hi ha entre nou i onze llops, sis dels quals estan identificats genèticament.

El cos de vigilància també ha afirmat que als ramaders "se’ls brinda el suport necessari per millorar el maneig del bestiar per evitar atacs de llop", malgrat que els afectats en rebutgen frontalment la presència i el que demanen és que el llop sigui expulsat de la zona. Així ho ha expressat en una entrevista a RàdioSeu el coordinador de Comarques de Muntanya d'Unió de Pagesos, Joan Guitart, que recorda que en altres països europeus ja han començat a reduir la protecció al llop, en constatar que no és ni molt menys una espècie en perill d'extinció. Des del principal sindicat agrari català han reiterat que veuen del tot impossible la coexistència entre aquest animal i la ramaderia extensiva, pròpia del Pirineu.

El coordinador del seguiment de l’os i el llop del Cos d’Agents Rurals (que depenen del Departament d'Interior), Gabriel Lampreave,  ha indicat que les càmeres fotogràfiques i prospeccions sobre el terreny han de servir per "trobar més evidències" de la seva presència. Lampreave ha explicat a l'ACN que el més probable és que sigui un animal dispersat i que probablement ara la no estigui a la zona, tenint en compte que poden recórrer grans distàncies en pocs dies. L'agent creu que ara aquests animals estan "a la recerca de nous llocs i de llops per formar les seves poblacions", i que si és així "fan aturades que es poden perllongar en el temps", i el pas pel Pallars Jussà podria ser una d’aquestes aturades.

Els ramaders expliciten el malestar davant els agents

Els pròxims dies els vigilants aniran controlant les càmeres instal·lades i movent-les de lloc en funció de les necessitats i proves obtingudes. Aquest dimecres, concretament, han col·locat una de les sis càmeres. I mentre ho feien, ha passat pel lloc un ramader de Puigverd i els ha explicitat la seva preocupació per la presència del llop i les afectacions que podria ocasionar al seu ramat i a d'altres ramats. El pastor ha advertit que si el llop s'acostuma a venir-hi "se’ns complicarà la vida".

Davant aquest malestar latent, el director dels Serveis Territorials del Departament d'Agricultura a l'Alt Pirineu i Aran, Enric Vadell, ha dit que per intentar "tranquil·litzar" el sector, "se'ls informa i se'ls facilita mesures de prevenció de danys". Responsables dels departaments d’Agricultura i Territori s’han reunit amb un grup de ramaders de la comarca a petició de l’alcalde de Sant Esteve de la Sarga, Jordi Navarra, que és pastor de professió.

Vadell, tot i això, confia que "la manera de maneig dels ramats al Pallars Jussà" ajudi a la prevenció de danys pel fet que "cada dia es tanquen a les granges", cosa que no va impedir l'atac d'ara fa quinze dies. I ha insistit que se’ls facilitaran les mesures necessàries perquè "els animals estiguin segurs i els pastors tranquils".

Els darrers dies, en tot cas, des d'Unió de Pagesos han qualificat de "molt greu" que tant la Generalitat com l'Estat mantinguin la protecció total del llop, perquè la impossibilitat de foragitar-lo amb mètodes tradicionals provoca "que el llop ha perdut el respecte" cap als pagesos "i ara hi ha molts més atacs". En aquest sentit, consideren que "si els llops tenen respecte pels ramaders, sí que caçaran cabirols, senglars o d'altres animals, però si no els tenen por, vindran a caçar a les nostres granges, perquè és més fàcil agafar un corder que agafar un senglar".

Mostrar formulari de contacte