Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Bombers voluntaris del Pont de Suert rebutgen el nou model de parc professional i deixen de prestar servei

Bombers voluntaris del Pont de Suert rebutgen el nou model de parc professional i deixen de prestar servei

La majoria d'efectius han renunciat a seguir-hi col·laborant perquè el Govern aposta ara perquè hi hagi funcionaris les 24 hores. Els sindicats havien exigit a l'executiu que la caserna incorporés empleats "de manera immediata"

Parc de Bombers del Pont de Suert
Parc de Bombers del Pont de Suert
08/08/2017 18:05

La majoria de bombers voluntaris del parc del Pont de Suert, que s'havien compromès a prestar el servei fins a finals d'agost amb el suport d'altres voluntaris de la demarcació Lleida, s'han plantat i han deixat de donar el servei a l'Alta Ribagorça. El col·lectiu ha justificat la renúncia pel fet que la Direcció General de Prevenció i Salvament d'Incendis ha decidit convertir el parc en mixt; és a dir, combinar l'actual presència de voluntaris amb la de bombers funcionaris professionals.

Els dimissionaris han justificat la mesura perquè consideren que la Direcció General ha pres de manera ''unilateral'' la nova decisió, que preveu ara cobrir el servei les 24 hores del dia amb bombers funcionaris, malgrat que seguirà obert a la presència de voluntaris com fins ara. El nou sistema entrarà en vigor l'1 de setembre, just quan s'acaba l'acord a què havien arribat les dues parts per mantenir obert el parc durant els dos mesos més intensos de la campanya contra els incendis, al juliol i l'agost.

Segons la versió del col·lectiu, després de diverses reunions amb el director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, Juli Gendrau, la proposta que van rebre va ser la de combinar les 24 hores del dia bombers voluntaris (de 19.00 a 07.00 hores) amb funcionaris (de 7.00 a 19.00 hores), una proposta que els voluntaris van acceptar però que els sindicats continuaven rebutjant, perquè volen que hi hagi encara una major professionalització. Finalment, aquest dilluns el Govern va cedir a la pressió dels sindicats i va anunciar que a partir de l'1 de setembre es cobriria el parc amb bombers funcionaris les 24 hores del dia, i deixava sense efecte la proposta acordada dos dies abans.

Conflicte entre voluntaris i professionals

Es dóna el cas que, just després que el Govern va arribar a l'acord amb els voluntaris a l'inici de l'estiu, els principals sindicats de bombers funcionaris (CATAC, CCOO, CSI-F i COS) van criticar durament la solució i van exigir que el parc passés a ser "professional de manera immediata" per garantir-ne el funcionament permanent. Una exigència de la qual també es va fer ressò el diputat del PSC Òscar Ordeig, que va presentar una proposició al Parlament per demanar que el parc del Pont de Suert optés per un "model mixt", que combinés professionals i voluntaris.

Ara que el Govern ha respost a aquesta petició dels sindicats, són bona part dels voluntaris els qui no hi estan d'acord i s'ha posicionat en contra d'aquesta nova previsió de futur, perquè consideren que no se'ls té en compte. En un comunicat, els qui han renunciat afirmen sentir-se ''traïts i enganyats'' i creuen que ''no se'ls vol'' i que ''no són necessaris''.

Davant d'aquesta renúncia, la Direcció General ha avançat la designació de 3 bombers funcionaris perquè ocupin les places del Parc del Pont de Suert i ha organitzat un nou quadrant per a la resta d'aquest mes. D'altra banda, 5 dels 15 voluntaris, un terç del total, han optat per seguir col·laborant-hi.

Des de les institucions del territori, que no han estat a les negociacions, han lamentat que no s'hagi pogut arribar fins a final d'agost amb el servei dels voluntaris tal com s'havien compromès setmanes enrere, malgrat que no tots han renunciat i n'hi ha quatre que segueixen prestant el servei. El president del Consell Comarcal de l'Alta Ribagorça, Josep Lluís Farrero, ha lamentat la decisió presa pels voluntaris. Farrero ha dit a l'ACN que "el desig de tots és poder comptar en el nou model de Parc de bombers del Pont de Suert amb els voluntaris", però que en tot cas, si aquests no s'hi volen reincorporar, Emergències garantirà igualment el servei amb funcionaris.

De la seva part, l'alcalde del Pont de Suert, José Antonio Troguet, s'ha expressat en la mateixa línia i ha dit que ha ''exigit'' a Emergències, com a prioritat, el manteniment del servei. Troguet hi ha afegit que la comarca de l'Alta Ribagorça "no es pot permetre no disposar del servei de bombers i menys en ple mes d'agost, amb una afluència màxima de turisme i amb el pas de l'N-230 pel mig de la comarca".

El Departament d'Interior va arribar a un acord a l'inici de l'estiu per mantenir el parc obert durant la campanya d'incendis. Després del pacte, desenes d'altres voluntaris d'arreu de Catalunya s'han ofert a ajudar-los al llarg d'aquests mesos per completar els torns mentre es trobava una solució definitiva, que ara el Govern aposta finalment perquè passi per la professionalització.

Mostrar formulari de contacte