Es presenta a la Seu d'Urgell el llibre 'Memòria històrica. Fent recerca del Pirineu a l'Ebre', de Noemí Riudor
L'obra fa una aproximació als estudis de violència de gènere en el context de la Guerra Civil. L'acte s'emmarca en el 25-N i es farà divendres, a les vuit del vespre, a l'Espai Ermengol-Museu de la Ciutat
L'Espai Ermengol-Museu de la Ciutat de la Seu d'Urgell acollirà divendres vinent, 17 de novembre, a les vuit del vespre, la presentació del llibre 'Memòria històrica. Fent recerca del Pirineu a l'Ebre', de Noemí Riudor, que fa una aproximació als estudis de violència de gènere en el context de la Guerra Civil. L'activitat s'inclou en el cicle 'Fem Memòria', organitzat per l’Espai Ermengol i l’Àrea de Cultura de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell amb el suport de l’Àrea d’Igualtat de l’Ajuntament de la Seu d'Urgell amb motiu de les activitats per commemorar el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones el 25 de novembre.
La historiadora pallaresa Noemí Riudor porta 14 anys fent recerca des de la perspectiva de la recuperació de la memòria històrica. En aquest temps, l’autora s’ha trobat amb moltes petites històries que han sobrepassat l’objectiu de les seves investigacions. En aquest sentit, l'obra publicada per Garsineu Edicions assenyala que del Pirineu a l’Ebre hi ha hagut famílies que han mantingut el record d’aquells parents que un dia no van tornar i que han traspassat, de generació en generació, la necessitat de trobar una resposta a les incògnites que van quedar pendents de resoldre.
El llibre 'Memòria històrica. Fent recerca del Pirineu a l'Ebre', de caràcter divulgatiu, recull les vides de 24 combatents que van perdre la vida al camp de batalla durant la Guerra Civil. Tot i que la majoria dels protagonistes són homes, també hi ha la història de dues dones. D'una banda, la d'una infermera d'un tren hospital republicà; i de l'altra, la que utilitza com a eix l'experiència d'una dona que va patir violència de gènere durant el conflicte. Aquesta última, escrita preservant l'anonimat, recull detalls d'altres companyes que van patir la mateixa situació i que es van trobar amb la paradoxa que una violència les va alliberar d'una altra.