Grups ecologistes volen que s'introdueixi un ós del Cantàbric als Pirineus
Les entitats justifiquen la idea per "compensar" la mort de l'exemplar Cachou, malgrat que la població ursina pirinenca segueix augmentant. Constatats els primers atacs mortals de plantígrads contra el bestiar després de la hibernació
Un total de 22 organitzacions conservacionistes catalanes, espanyoles i franceses han proposat que es traslladi als Pirineus algun dels óssos que habiten a la Serralada Cantàbrica. Aquests col·lectius justifiquen la idea per "compensar la mort de Cachou", malgrat que des del Pirineu mateix, abans de la defunció d'aquest conflictiu exemplar ara fa pocs dies, s'havia exigit en diverses ocasions que aquest exemplar fos expulsat pels seus constants atacs contra el bestiar, especialment l'oví i l'equí. De fet, els col·lectius de ramaders pirinencs fins i tot han demanat en algunes ocasions que s'acabi totalment amb el programa d'alliberament d'óssos, en considerar-lo incompatible amb l'activitat tradicional de ramaderia extensiva.
Els grups ecologistes demanen la introducció d'un nou ós als Pirineus per "enfortir la variabilitat genètica de la població d'ossos", després que prèviament, al 2014, també va morir l'ós Balou, pare de Cachou. El comunicat, però, no fa referència al fet que el nombre d'óssos presents a la serralada pirinenca segueix creixent sense pausa i per primera vegada ja n'hi ha més de 50, segons l'informe publicat aquest dimarts mateix pel Grup de Seguiment d'aquesta espècie.
Els conservacionistes, d'altra banda, han reiterat una vegada més la seva exigència de "conèixer el resultat de la necròpsia completa" de Cachou, "inclosos els resultats de les anàlisis toxicològiques i la recerca de verins". Volen conèixer l'informe tècnic que especifica en quines condicions es va realitzar l'experimentació d'un producte químic en carronyes per a provocar l'aversió de Cachou cap a la carn, saber el nom del producte, la seva fórmula, les dosis emprades en quines quantitats de carronya i qui va autoritzar aquesta experimentació sobre una espècie protegida en perill d'extinció. Finalment, demanen que la Generalitat conservi les restes de l'os en condicions "idònies" perquè es pugui realitzar una segona necròpsia.
Goiat, possible autor dels nous atacs
A tot plegat, tot i la desaparició de Cachou, aquests darrers dies ja s'ha constatat nous atacs mortals d'altres óssos contra el bestiar als Pirineus, els primers d'enguany després d'acabar el període d'hibernació. Segons ha publicat el diari Segre, els governs aragonès i francès investiguen, entre d'altres incidents, la mort d'una ovella a San Juan de Plan. Al costat de les restes de la víctima s'hi va trobar l'empremta d'un plantígrad de grans dimensions i des de l'Aragó s'apunta que podria ser el polèmic exemplar Goiat, de qui es fa seguiment mitjançant un collar GPS. També se sospita que Goiat és el responsable d'altres envestides contra el bestiar que hi ha hagut a la vall de Chistau i a la Ribagorça, entre d'altres zones.
Al vessant francès també s'ha rebut denúncies d'atacs contra el bestiar per part d'óssos i, com a l'Aragó, també se sospita que serien obra de Goiat, atès que el GPS el va localitzar en aquella zona al començament d'aquest mes d'abril. Concretament, en aquest cas s'hi ha constatat la mort de 3 caps de bestiar oví i destrosses a un total de 5 ruscs d'abelles.