Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Inaugurat el nou edifici de l'Ajuntament de Bassella

Inaugurat el nou edifici de l'Ajuntament de Bassella

L'acte ha anat a càrrec del president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, acompanyat per l'alcaldessa del municipi, Cristina Barbens, i el vicepresident primer de la Diputació de Lleida, Jordi Latorre. L'equipament, de 300 metres quadrats, està ubicat a Ogern

28/06/2020 16:45

El president de la Generalitat, Quim Torra, acompanyat de l’alcaldessa de Bassella, Cristina Barbens; el president del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Miquel Sala, i el vicepresident primer de la Diputació de Lleida, Jordi Latorre, ha inaugurat aquest diumenge el nou ajuntament de Bassella, ubicat a Ogern. Durant l'acte, al qual han assistit diversos alcaldes alturgellencs i de les comarques properes, a més de veïns del municipi, s'ha descobert una escultura d'Enric Escolies i hi ha actuat la Coral Asbalote. (Galeria d'imatges)

A l’edifici, de 300 metres quadrats i d’una sola planta, s’hi ha utilitzat algunes pedres recuperades de l’embassament de Rialb, que fa més de vint anys va cobrir l’antic poble. Durant aquest temps la seu de l’Ajuntament s’ha ubicat provisionalment en un magatzem, a prop de la carretera C-14.

Les obres de l'equipament, amb arxiu, sala de plens i tres despatxos, han suposat una inversió de prop de mig milió d’euros. El nou immoble ja estava operatiu des de fa unes setmanes però no s’havia pogut inaugurar a causa del confinament.

Precisament, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha aprofitat l'acte per agrair el paper dels alcaldes davant la pandèmia de la COVID-19, perquè “han fet front i han estat a l’avantguarda, al costat dels seus veïns i donant la cara”. A més, ha insistit que el Govern continuarà treballant per vèncer el coronavirus i ha assegurat que davant possibles rebrots que hi puguin haver, el seu Executiu “hi serà a cada hora i cada minut” i “no li tremolarà el pols” a l’hora de prendre “les decisions que calguin”, perquè, ha afegit, "tot i que se’ns hagin tret totes les competències, si una cosa ha quedat clara durant la pandèmia, és que la vida passa per davant de qualsevol decisió”.

En el seu discurs també ha conclòs que “ara hem de conviure amb el virus i aprendre a reprendre, perquè necessitem que les nostres empreses i treballadors puguin tornar a la feina per fer una Catalunya més verda i on tothom tingui les mateixes possibilitats vingui d’on vingui”. El president, que ha posat en valor l’esperit “solidari” del poble català, també ha tingut paraules de reconeixement per a tots els serveis essencials i el sector sanitari “que ens ha cuidat”. Així mateix, ha assegurat que una de les lliçons apreses és la importància que “sempre els tractem amb la dignitat i els respecte que es mereixen”.

Torra, que ha reiterat la necessitat que es pugui superar “la ferida” que suposa no haver pogut fer “el dol que com a país hem de fer”  per les persones traspassades aquests mesos, ha convidat als ajuntaments a fer “actes de reconeixement i de memòria per totes les víctimes.

D'altra banda, el cap de l'Executiu català ha assegurat que la sentència del Tribunal Constitucional contra l’Estatut, avui fa 10 anys, va suposar “un acte unilateral” per part de l’estat espanyol que “trencava el pacte que ens havíem donat des de la Transició i de la democràcia”. Pel president, “des d’aleshores sabem que la independència és irreversible” i que “aconseguir-la suposarà un gran esforç, un gran coratge, però sobretot d’una gran solidaritat i d’una lluita compartida”. Per això, ha insistit, “no hem de renunciar a res que de manera pacífica, democràtica i, quan calgui desobeïnt  de forma no violenta, ens porti  a la independència de Catalunya”. Torra ha deixat clar que “més que mai” és necessari aconseguir la independència per “poder disposar de la nostra sobirania i dels nostres recursos”.

Edifici amb simbolisme

Per la seva banda, en el seu parlament inaugural, l'alcaldessa de Bassella, Cristina Barbens, ha expressat l'agraïment als treballadors municipals per la feina feta i la seva predisposició; a Estanis Soler, propietari del magatzem on estava ubicat l'anterior ajuntament, per la seva generositat; i a la Generalitat de Catalunya i la Diputació, pel finançament de l'obra. Barbens ha recordat que el nou edifici ha estat "llargament reivindicat" i ha volgut explicar el seu simbolisme.

L'equipament "parla del passat", en què l'impacte del pantà de Rialb va comportar la pèrdua de territori i de pobles que van quedar negats, "però també del futur", ha dit l'alcaldessa. I ha remarcat: "És un record de la història de Bassella i de la seva gent". Barbens ha incidit en el fet que "està ple de detalls, sentiments i emocions perquè sigui realment la casa de tothom".

En el disseny s'ha treballat amb la idea de reflectir la història del municipi, a banda de buscar la seva integració en l'entorn. Així, part de les pedres que revesteixen les parets s'han recuperat del fons de l'embassament que va inundar l'antic poble ara fa dues dècades. Concretament, s'han extret d'alguns marges que hi havia pels seus voltants. El seu ús contrasta amb la col·locació d'altres peces totalment llises, a través de les quals es vol representar el seu ressorgiment.

El vicepresident primer de la Diputació de Lleida, Jordi Latorre, ha assenyalat en el seu discurs que la inauguració del nou consistori "tanca les ferides sorgides de les obres i de la inundació del territori de Bassella", i ha reblat que "el progrés mai es pot fer en contra de ningú". Latorre s'ha mostrat satisfet perquè "la recuperació de les pedres de l'embassament permet refermar els origens i la identitat de la gent del municipi".

Descoberta de l'escultura "El ressorgir d'un poble"

En l'acte inaugural també s'ha fet la descoberta d'una escultura instal·lada al costat de l'entrada de l'edifici. L'obra s'anomena "El ressorgir d'un poble" i ha estat realitzada en acer per Ramon Escolies. Està formada per dos cubs, un de fosc que simbolitza les penúries i la pobresa del municipi, mentre un altre brillant representa el poble actual. Entre aquests hi apareixen les quatre barres catalanes que, segons l'autor, expressen el ressorgir del sentiment català. En aquest sentit, l'alcaldessa Cristina Barbens ha donat suport a Torra en la lluita per la independència de Catalunya.

  • Inauguració de l'Ajuntament de Bassella
    Inauguració de l'Ajuntament de Bassella
  • Signatura del llibre d'honor
    Signatura del llibre d'honor
  • Descoberta de l'escultura d'Enric Escolies
    Descoberta de l'escultura d'Enric Escolies

Mostrar formulari de contacte