Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Ipcena insisteix a reclamar que no se celebri el Doctor Music Festival a Escalarre

Ipcena insisteix a reclamar que no se celebri el Doctor Music Festival a Escalarre

El grup conservacionista i Rius amb Vida "exigeixen" que l'ACA emeti un informe imminent i que aquest sigui desfavorable. La promotora sosté que el risc de riuada a la zona és nul tal com ja es va establir a les edicions dels anys 90

Presentació del Doctor Music Festival 2019 (Foto: ACN)
Presentació del Doctor Music Festival 2019 (Foto: ACN)
06/02/2019 13:50

L'entitat conservacionista de Lleida Ipcena, juntament amb Rius amb Vida, "exigeixen" a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA" que "no dilati més temps" la resolució que avali o no que la pròxima edició del Doctor Music Festival pugui celebrar-se als prats d'Escalarre, al mateix emplaçament del Pallars Sobirà on ja es van fer les edicions de 1996, 1997 i 1998.

Els dos grups ecologistes han dit a l'ACN que consideren que el pronunciament "ha de ser desfavorable" perquè creuen que la zona on es vol reeditar el festival "és inundable" i perquè asseguren que la promotora "no va presentar cap document d'al·legacions" durant el tràmit d'audiència després dels canvis sol·licitats per l'ACA per garantir la seguretat dels assistents.

Ipcena i Rius amb Vida, a més a més, també volen que el Departament de Territori "no permeti que el tràmit d'avaluació ambiental es pugui efectuar de forma simplificada", com va sol·licitar la promotora, sinó que s'hagi de fer seguint el procediment burocràtic ordinari que, segons reconeixen, trigaria "més d'un any" a resoldre's i, per tant, impediria la celebració del festival en les dates previstes, de l'11 al 14 de juliol d'engany.

Un cop l'ACA emeti aquest pronunciament n'haurà de donar trasllat a les diferents parts implicades, entre les quals hi ha els organitzadors i els ecologistes, perquè puguin presentar-hi al·legacions. Posteriorment, l'Agència Catalana de l'Aigua haurà d'elevar la proposta de resolució a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), que serà qui, atenent l'informe de l'ACA, haurà d'emetre la resolució definitiva i, per tant, autoritzar o no la celebració del festival. El líder d'Ipcena, Joan Vázquez, addueix que "l'afectació al medi i a la fauna" que suposaria "portar unes 60.000 persones", a banda del "risc" perquè creuen que els terrenys són "inundables", haurien de fer que l'administració no permetés la tramitació simplificada. Vázquez va més enllà i creu que els qui defensen que el festival es pot celebrar al Pallars Sobirà "haurien d'anar al psiquiatre".

Resposta de Doctor Music

Doctor Music ja es va pronunciar sobre aquest rebuig conservacionista el desembre passat, quan va anunciar el gruix del cartell, i assegura, per contra, que "el risc d'una riuada sobtada i perillosa a la zona de festival és 100% inexistent". La promotora recorda que una zona inundable -a la qual al·ludeix Ipcena- "és aquella que en una situació extraordinària (per exemple un desglaç primaveral més ràpid de l'habitual) és susceptible d'inundar-se" i recorden que aquest fenòmen "en un espai tan gran com el Pla de Santa Maria (recinte del festival) es produiria molt a poc a poc i sense corrent amb força d'arrossegament". Això implica, afirmen, "que podrien passar dies fins que l'aigua aconseguís un nivell perillós per a les persones". En canvi, sostenen que una riuada sí que pot arrasar amb tot el que trobi en el seu camí, però que aquest segon risc "no existeix" en aquell punt.

Alhora, des de Doctor Music recorden que el 1996 l'entitat liderada per Joan Vázquez ja va intentar, sense èxit, que no es pogués estrenar el certamen "per les mateixes raons que està esgrimint ara". La promotora subratlla que aquesta petició "ja no es va tornar a produir en les edicions dels anys 1997 i 1998", pel fel que l'edició de 1996 va demostrar clarament que les "apocalíptiques" previsions de l'associació lleidatana estaven mancades de fonament.

L'empresa també ha explicat que mantenen un contacte permanent amb la Generalitat, per complir amb tots els requisits de seguretat, i finalment afirmen que "qualsevol persona sensible per la naturalesa i l'ecologisme pot estar tranquil·la" perquè estan treballant "per fer un dels festivals més sostenibles d'Europa".

Ipcena també vol que s'aturin les obres a Sort pel Mundial d'Aigües Braves

D'altra banda, Rius amb Vida i Ipcena també han exigit al Departament d'Agricultura que aturi "en les pròximes hores" les obres d'ampliació que s'estan duent a terme al canal de piragüisme d'aigües braves de Sort, al riu Noguera Pallaresa, que ha d'acollir el juny vinent els Campionats del Món de Piragüisme d'Aigües Braves en la modalitat d'estil lliure. En cas contrari, asseguren que acudiran a la justícia perquè sigui aquesta qui paralitzi els treballs i perquè actuï "contra l'Ajuntament i contra tothom que tingui responsabilitats en el tema, ja sigui per acció directa o per omissió".

Els ecologistes, en aquest cas, consideren que les obres "estan provocant la destrucció dels nius amb els ous de les truites autòctones" a la zona on s'està actuant, que és Reserva Genètica de Truites. Demanen que els treballs s'ajornin fins al març, "quan haurà finalitzat l'eclosió dels ous" i, per tant, "es podrà efectuar el rescat piscícola amb garanties".

Mostrar formulari de contacte