Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Joan Constans i Aubert, guanyador del V Premi Guillem de Belibasta amb l'obra 'El cant de les sirenes'

Joan Constans i Aubert, guanyador del V Premi Guillem de Belibasta amb l'obra 'El cant de les sirenes'

L'edició 2019 del certamen literari també ha premiat M. Dolors Puig-Alsina, per 'País de Foix', i David Gálvez, per 'Bosc amb paio al fons'. Els guardons es van lliurar el passat dijous en el marc de la Festa Major de Tragó

13/08/2019 18:15

L'escriptor de Barcelona Joan Constans i Aubert ha estat el guanyador del V Premi Guillem de Belibasta, amb l'obra 'El cant de les sirenes'. El guardó va lliurar-se en un sopar de gala organitzat aquest passat dijous 8 d'agost, en el marc de la Festa Major de Tragó de Segre. També hi van ser premiats M. Dolors Puig-Alsina (Mas Tolosa Nova-Vic), amb 'País de Foix', i David Gálvez (Juverri-Andorra), per 'Bosc amb paio al fons'. L'accèssit de publicació se'l va endur l'obra 'Els rossinyols dins', de Manuel Roig Abad.

L'acte, organitzat per l'Associació Festiva i Cultural de Tragó (AFiCT), va comptar amb la presència de diverses autoritats, com el director general dels Serveis Territorials de Lleida del Departament de Cultura de la Generalitat, Miquel Àngel Cullerés; l'alcalde accidental de Peramola, Joan Puig; el tinent d'alcalde peramolí, Marc Vila; el vicepresident del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Sergi Parramon, així com la presidenta d'Òmnium Cultural Alt Urgell, Núria Oliva, i el president de la Penya Barcelonista de Peramola i Comarca, Carles Pallarès.

El jurat que ha decidit els guanyadors de l'edició 2019 del Premi Guillem de Belibasta de narrativa breu d'aventures a la natura ha estat format per Ramon Besora, Teresa Colom, Albert Llanos, Albert Villaró i Jesús Bach. La preselecció d'originals la van fer prèviament Eulàlia Balaguer, Laia Benavent, Núria Cabiscol, Karina Estay, Isabel Flaquer, M. del Mar Mir, Alba Ramos i Aaron Soler. Entre els finalistes també hi havia el jove urgellenc Pau Martí Clotet.

El guanyador s'ha endut un premi de 1.500 euros, mentre que el segon classificat ha rebut 500 euros, i el tercer, 300 euros. Cal destacar que el lliurament de guardons de la iniciativa literària enguany s'ha fet coincidir amb l'arribada del Correllengua. L'activitat prèvia al sopar de gala va incloure l'arribada de la flama, la lectura d'un manifest i una lectura de contes de Pere Calders.

Publicació

Les quatre obres guardonades han estat recollides en el llibre 'El cant de les sirenes i altres narracions', publicat per Edicions Salòria, i que és a la venda al preu de 14 euros. L’obra guanyadora també s’ha publicat en format d’àudio al web www.afict.cat.

Sobre els premiats

Joan Constans i Aubert, tot i que ha dedicat tota la seva vida professional a les arts gràfiques, a prop dels seixanta anys va començar a escriure poesia i narrativa breu, gèneres en els quals ha estat guardonat en nombroses ocasions. Està vinculat culturalment al barri de Sant Andreu del Palomar de Barcelona. Per la seva banda, Dolors Puig-Alsina, ramadera de professió, va animar-se a publicar les seves històries després de l’èxit que va suscitar el seu bloc Contescruixents.cat. Pel que fa a l'autor del tercer premi, David Gálvez, és un narrador, articulista i traductor andorrà amb una àmplia trajectòria literària.

Finalistes

Entre un total de 43 originals, els finalistes han estat:

•             Ànima empresonada, de Pau Martí Clotet (La Seu d'Urgell)

•             Bosc amb paio al fons, de David Gálvez Casellas (Juverri - Andorra)

•             El cant de les sirenes, de Joan Constans i Aubert (Barcelona)

•             Els rossinyols dins, de Manuel Roig Abad (Ibi - Alacant)

•             L’acròstic, de Magdalena Vilalta i Ripoll (Miralcamp)

•             La darrera evasió, de Fèlix Rabassa i Martí (Blanes)

•             Laura Fogueró, de Jacint Bofias i Alberch (Calella)

•             País de Foix, de M. Dolors Puig-Alsina Mas (Mas Tolosa Nova - Vic)

•             Verdor incommensurable, de Miquel Florido Díaz (Vilafranca del Penedès)

Agraïments

L'organització del certamen ha agraït la tasca "desinteressada però imprescindible" de tots els membres dels jurats, així com la feina feta per Josep Maria Bernat, Sergi Bernat, Èric Bach, M. Cinta Pià, Maria Orrit i altres membres col·laboradors i organitzadors, i també per Anja Azbel (dissenyadora del cartell i del dibuix de la portada del llibre) i Josep Espunyes (corrector de les obres del llibre juntament amb Jesús Bach). També es dóna les gràcies pel suport econòmic i logístic de tots els col·laboradors de la 5a edició del premi: Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya (organitzadors), Associació Festiva i Cultural de Tragó (organitzadors), Diputació de Lleida i Institut d'Estudis Ilerdencs, Ajuntament de Peramola, Hotel Can Boix, Consell Comarcal de l'Alt Urgell, IDAPA, Òmnium Cultural de l'Alt Urgell, La Caixa i Penya Barcelonista de Peramola i Comarca, i el suport del Govern d'Andorra, del CPNL i de l'Associació Llibre del Pirineu.

  • Finalistes del V Premi Guillem de Belibasta (Foto: Sergi Baró)
    Finalistes del V Premi Guillem de Belibasta (Foto: Sergi Baró)
  • Guanyadors del V Premi Guillem de Belibasta (Foto: Sergi Baró)
    Guanyadors del V Premi Guillem de Belibasta (Foto: Sergi Baró)

Mostrar formulari de contacte