La Comissió de Seguretat de la Seu d'Urgell analitza els darrers fets delictius i la necessitat de reforçar la vigilància
Junts demana novament que es cobreixin les vacants de la Policia Municipal. Els Mossos descarten que hagin augmentat els delictes però sí que constaten un lleuger increment de les agressions o intimidacions, la majoria comeses per un grup reduït de delinqüents multireincidents
La Comissió Municipal de Seguretat de la Seu d'Urgell s'ha reunit aquest dimarts per tractar les diferents problemàtiques sorgides els darrers mesos en relació a la seguretat ciutadana. En el marc d'aquesta reunió, Junts per al Seu ha demanat a l'equip de govern que prioritzi el procés per cobrir les vacants de la Policia Municipal, "que des de fa molt temps no disposa de la plantilla completa, sinó que té un 25% de places vacants".
En un comunicat, el primer grup de l'oposició ha esmentat que ja fa mesos que havien demanat la convocatòria de la comissió i també ha recordat que al febrer passat l'alcalde, Joan Barrera, "va assegurar que aquesta mancança estaria resolta al setembre", però consideren que "no s’ha resolt" i que "això impacta directament en la garantia i en la qualitat del servei 24/7 que ha de realitzar la policia municipal a la nostra ciutat". El portaveu de Junts, Jordi Fàbrega, apunta que "per les condicions dels professionals i per assegurar el servei, és urgent solucionar-ho".
Des d'aquest grup sí que han valorat positivament el fet que, d'acord amb les dades que han facilitat els Mossos d'Esquadra, "no s'evidencia un increment dels fets delictius a la Seu d’Urgell aquest 2024”. Però adverteixen que "per contra, sí que s’observa un lleuger augment dels fets delictius que generen més sensació d'inseguretat", concretament, els casos d'intimidació a espai públic o de lesions. I també els preocupa el fet que "la majoria d’ells són comesos per uns pocs delinqüents multireincidents".
Per aquest motiu, Jordi Fàbrega considera més que justificada la moció que van presentar al darrer plenari per demanar al Congrés dels Diputats que aprovi els canvis legislatius necessaris perquè aquest perfil de delinqüència sigui castigat amb més duresa. Segons Fàbrega, "aquesta reforma legal és important per donar eines als cossos policials, a la judicatura i als ajuntaments davant aquests delinqüents multireincidents, que són els responsables de tota aquesta inseguretat". La proposta, que s'afegeix a les presentades per d'altres municipis catalans, va tirar endavant per àmplia majoria, amb 15 vots favorables (de Compromís, Junts i ERC), i només hi van votar en contra els dos representants de la CUP.
Problemes de convivència causats pels ocupes
A la reunió també s'ha tractat la problemàtica de l'ocupació il·legal d'habitatges. Segons les dades que s'han aportat a la comissió, el nombre de pisos ocupats a la Seu d'Urgell és ara mateix "estable" i segueix generant problemàtiques de convivència, sobretot en un immoble situat en ple centre urbà de la ciutat i en el qual hi ha diversos pisos amb ocupes. Per això, Junts ha demanat "que l’Ajuntament treballi conjuntament amb la SAREB i la justícia per accelerar el desnonament de les ocupacions delictives".
D'altra banda, el grup municipal ha instat als responsables municipals "a millorar la il·luminació de la ciutat, detectant els punts foscos que puguin generar inseguretat per als vianants". I finalment, han demanat que l'Ajuntament presenti denúncia davant els Mossos per identificar l'autor o autors de les pintades homòfobes i ofensives aparegudes a la ciutat els darrers dies, perquè "poden constituir delicte d’odi".