La CUP proposa la compra d'immobles del centre històric de la Seu per destinar-los a lloguer social
El grup municipal atribueix el malestar veïnal per l'onada d'ocupacions a que "l'accés a l'habitatge ha deixat de ser un dret". L'equip de govern recorda que ja s'està ampliant el parc de pisos públics i que faciliten que els propietaris els hi cedeixin o els hi venguin per a aquest objectiu
El grup municipal de la CUP a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha proposat "facilitar l'ús d'habitatge social, fent especial atenció al nucli antic", mitjançant un "Pla de Dinamització del Centre Històric" que consideren que s'ha de basar en "l’adquisició i rehabilitació de béns immobles abandonats, la reforma d’aquests i la seva utilització per a lloguer social".
La formació anticapitalista defensa una "compra quirúrgica d’edificis" i creuen que això "permetria la mobilització de pisos de lloguer social que aniria lligada a una dinamització de la zona", perquè entenen que amb la compra de blocs sencers "es disposaria dels baixos de lloguer per a establir-hi petits comerços, tallers d'artesans i artistes, productors locals o equipaments municipals", o bé es podrien "posar a disposició, a lloguers reduïts, per a entitats". La CUP opina que amb aquesta estratègia el nucli antic podria "tornar a esdevenir un espai de vida i socialització de tots els els veïns i veïnes".
L'altra proposta que ha plantejat la CUP, i que ara fa més d'un any es va aprovar per unanimitat al ple, és "declarar la Seu d’Urgell com àrea amb mercat d’habitatge tens". Això, segons afirmen, "permetria una regulació en els preus de l’habitatge, ja que en aquestes àrees el preu no podria augmentar respecte al contracte anterior i no podria superar l’índex de referència de preus de la Generalitat. D'altra banda, el partit polític proposa a la població que se sentin "orgullosos del centre històric" com "un atractiu del nostre poble", i "dignificar-lo amb espais de trobada social, retornant-li el dinamisme i desenvolupant-hi activitats culturals".
Al conjunt de mesures proposades, el grup de l'oposició també hi inclou "fer ús de la capacitat de l’Ajuntament d’adquisició d’habitatges provinents d’execucions hipotecàries, tot utilitzant el Dret de Tanteig i Retracte, per augmentar el parc d’habitatge públic municipal, evitant que aquests acabin en fons voltor i fomentin encara més l’especulació". Per fer-ho, plantegen "anar incorporant propietats de bancs i grans tenidors, especialment els rescatats amb diner públic", i fer servir el "suport del moviment popular" que consideren que hi ha a la Seu. Finalment, veuen necessari "augmentar i potenciar la neteja del centre històric per garantir-ne la salubritat, tant pel bon veïnatge dels que hi viuen com dels comerços, petites empreses, entitats i espais que donen vida i treballen al barri".
La CUP ha fet públiques aquest conjunt de propostes després que al darrer ple municipal els veïns van denunciar la inseguretat, els aldarulls i la degradació provocades per l'allau d'ocupacions al nucli antic, especialment al carrer dels Canonges, i van expressar la seva indignació per la tolerància política que hi ha hagut cap a aquest fenomen. Sobre aquesta polèmica, el grup municipal ha reconegut "problemes de convivència a la zona", si bé consideren que aquests estan "vinculats al context socioeconòmic" i concretament, segons afirmen, a que "el sistema capitalista s’acarnissa sobre les treballadores davant la crisi econòmica, climàtica, energètica i ecològica", i que "les classes populars" en pateixen "les conseqüències directes en retallades de serveis bàsics" o "augments de preus massius". També afirmen que "l'accés a l'habitatge ha deixat de ser un dret i ja no està garantit per l’administració pública, convertint-se en un negoci i mercaderia, tant a la Seu com arreu dels Països Catalans". Pel que fa específicament a la Seu, creuen que "per la seva proximitat amb Andorra, és un dels punts geogràfics del Pirineu on l’especulació és fa més evident i el preu dels lloguers és dels més alts i segueix creixent dia a dia", cosa que fa que "les famílies hagin de destinar gran part dels seus ingressos a pagar uns preus desorbitats per accedir a un habitatge digne, mentre que l'altra cara de la realitat són més de 400 habitatges desocupats".
El comunicat hi afegeix que des de la CUP pensen que "aquesta situació genera que apareguin màfies que vegin aquesta necessitat com un espai de lucre econòmic personal". Al respecte, han volgut matisar que estan "rotundament en contra d’aquestes ocupacions de màfies que s’aprofiten de la necessitat d’habitatge". Tot i això, també rebutgen el paper "dels bancs rescatats amb diner públic i propietaris d'un gran nombre d’habitatges procedents d’execucions hipotecàries, que actualment no els estan posant a lloguer social", i estan en contra igualment de la moció presentada per Compromís al darrer plenari, perquè creuen que la proposta de forçar els ocupes a abandonar els pisos que han usurpat es basa en "l’electoralisme i populisme més ranci".
Resposta de l'equip de govern
Des de l'equip de govern (Junts i ERC), en resposta a aquestes propostes, l'alcalde de la Seu, Francesc Viaplana, ha assegurat que "gran part" del que demana la CUP "ja s'està duent a terme", juntament amb d'altres accions "que la CUP no esmenta i que són totalment necessàries per assegurar la convivència, com són maximitzar la presència policial al centre històric i especialment al carrer dels Canonges". Viaplana assegura que, tot i que no s'ha pogut acabar totalment amb les ocupacions, en pocs dies han pogut "constatar amb els veïns que la sensació de seguretat ha augmentat". Quant a la neteja, ha recordat que des de fa unes setmanes hi ha una persona a jornada completa que s'ocupa de la cura del centre històric, tot netejant tots els carrers i travessies de la zona. El batlle urgellenc hi afegeix que creuen que el retorn de les parades del mercat a Canonges i el nou cicle d'activitats familiars Imaginari ajudaran a "recuperar el dinamisme" d'aquest indret "tan preuat de la ciutat" i que això se suma a d'altres activitats culturals que ja hi havien impulsat.
Quant al parc públic d'habitatges, Francesc Viaplana ha recordat que quan va entrar l'actual l'equip de govern "només hi havia tres habitatges i ara aquesta xifra ja l'hem augmentat fins a 16", des de diferents mitjans com ara convenis amb l'Agència de l'Habitatge de Catalunya i amb la Fundació Habitat 3, amb qui s'ha aconseguit sis habitatges més. A això s'hi suma que properament es condicionarà en ple centre neuràlgic de la ciutat la finca de Cal Pensament, cedida en herència per Joan Obiols Cordellana i que permetrà disposar de fins a 10 pisos més, a més del projecte que estudien actualment per desenvolupar una nova promoció.
A aquestes línies, l'alcalde urgellenc hi afegeix que des de fa temps estan "oberts a qualsevol propietari que vulgui vendre el seu habitatge, si arriben a un acord a un preu assequible per a l'Ajuntament". Tot i això, puntualitza que fins ara no ha sorgit cap oportunitat de tancar algun acord pel que fa al nucli antic. Viaplana conclou que comparteixen la "preocupació" per l'onada d'ocupacions i el malestar veïnal, però insisteix que "moltes de les opcions que planteja la CUP actualment ja es duen a terme", amb l'objectiu comú de "tornar a la normalitat i millorar la situació del centre històric".