Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La mascareta a l'aire lliure deixarà ser obligatòria aquest dijous vinent

La mascareta a l'aire lliure deixarà ser obligatòria aquest dijous vinent

Tot i això, se'n mantindrà l'ús en espais tancats o en aglomeracions de gent, perquè són llocs amb més risc de contagi. La Generalitat havia proposat l'aixecament d'aquesta mesura a l'Estat per la millora de les dades epidemiològiques, tal com ja passa a Andorra des d'aquest dimarts
Visitants amb mascareta a Lles de Cerdanya, aquest estiu passat (ACN / arxiu)
04/02/2022 20:35

La mascareta deixarà de ser obligatòria a l'aire lliure a Catalunya a partir de dijous vinent, dia 10. El Govern espanyol, que a l'inici d'aquesta setmana es mostrava en contra de l'aixecament d'aquesta mesura, ha canviat de parer i finalment aquest divendres anunciat el vistiplau a la proposta que havien fet, entre d'altres, el Departament de Salut de la Generalitat, que considera que ara ja hi ha les condicions sanitàries adients per fer-ho.

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha detallat que la previsió és que el decret que elimini l'obligatorietat es publiqui al BOE de dimecres i entri en vigor el dia següent. El mateix dia hi haurà, segons informa l'ACN, una reunió del consell interterritorial per de debatre aquesta decisió amb les administracions autonòmiques. Darias ha defensat que la mesura ha servit per contenir la sisena onada en ple hivern, en unes darreres setmanes que han tornat a ser molt complicades pel que fa a contagis. I, tot i que aquesta setmana mateix s'havia posicionat a favor de mantenir-la, creu que les dades epidemiològiques ja han millorat prou com per aixecar-la. Ara fa tot just una setmana, el Congrés havia convalidat l'acord per prorrogar l'ús de la protecció individual en espais exteriors.

Així, Catalunya se sumarà a Andorra, on des d'aquest dimarts passat ja no és obligatòria la mascareta al carrer, i a Catalunya Nord, que va implantar aquesta mateixa decisió el mateix dia. En tots dos casos, paral·lelament, es van aixecar d'altres restriccions com ara els límits de cabuda en diversos serveis i equipaments. Tot i això, el Govern andorrà manté l'obligació de protegir-se en espais interiors -com poden ser oficines, bars, restaurants, transport públic o recintes culturals i esportius- i en cas d'aglomeracions. De fet, els experts aconsellen seguir tenint sempre la mascareta a disposició per quan faci falta i posar-se-la en aquests casos.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha recordat que eliminar l'obligatorietat a l'exterior no vol dir que hagi desaparegut el risc de contagi i que aquest segueix existint especialment en indrets tancats o amb poca ventilació, perquè s'ha comprovat que la transmissió es produeix sobretot pels aerosols. A més a més, Argimon assenyala que a l'aire lliure també hi pot haver infeccions si no es manté la distància entre persones, motiu pel qual se segueix recomanant la mascareta en cas d'aglomeracions de gent.

Nou medicament d'AstraZeneca

D'altra banda, el govern espanyol ha anunciat que ha arribat a un acord amb la companyia AstraZeneca per a la compra del seu medicament Evusheld, adreçat a persones immunodeprimides a qui les vacunes no els permet assolir un bon grau de protecció. La previsió és que estigui disponible al llarg d'aquest mes. Aquest medicament combina dos anticossos monoclonals (tixagevimab i cligavimab) i està indicat per a la immunització passiva de pacients amb alt risc de contraure la COVID-19 i d'evolucionar a formes greus de la malaltia. Es tracta actualment de l'únic medicament amb una indicació de profilaxis pre-exposició. Entre els susceptibles de rebre el medicament hi ha persones amb immunodeficiències, trasplantats d'órgans sòlis o persones tractes per neoplàsies hematològiques.

Mostrar formulari de contacte