Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La militància d'ERC descarta recolzar una moció de censura al Consell de l'Alt Urgell

La militància d'ERC descarta recolzar una moció de censura al Consell de l'Alt Urgell

La formació republicana "pren nota" de la denúncia feta per Compromís, però hi afegeix que no poden "corroborar" la veracitat de les acusacions després d'escoltar ambdues parts

Consell Comarcal de l'Alt Urgell
Consell Comarcal de l'Alt Urgell
02/10/2019 18:25

La militància d'ERC a l'Alt Urgell ha acordat aquest dilluns, en assemblea, no donar suport a una hipotètica moció de censura contra el president del Consell Comarcal, Miquel Sala (JxCat). Els membres de la formació republicana descartaven així la proposta que els havia fet el grup comarcal de Compromís X Pirineu, que la setmana passada va exigir la dimissió de Sala després d'acusar-lo d'"amenaces i coaccions" cap a la seva portaveu, Carlota Valls, en una reunió a porta tancada. Unes acusacions que el dirigent comarcal ha negat.

El portaveu d'Esquerra al Consell, Sergi Parramon, assegura que aquests dies han demanat explicacions a Miquel Sala i que el president els ha negat la veracitat de les afirmacions. Parramon hi ha afegit que Sala "ha demanat disculpes" i creu que ara mateix "no procedeix" el fet d'impulsar una mesura com és una moció de censura per aquells fets "quan tot just portem tres mesos de legislatura". D'altra banda, des d'ERC han recordat que Compromís, "segons el reglament, no té prou consellers per presentar una moció de censura", motiu pel qual van demanar el suport del seu partit, que ho ha rebutjat després de consultar-ho a la militància.

Sergi Parramon ha volgut subratllar que, si es confirmés la veracitat de la denúncia feta per Compromís, es tractaria "d'uns fets molt greus" i que des de la seva formació "sempre es condemnarà conductes d'aquesta mena", però hi afegeix que, després d'haver parlat amb totes dues parts, no tenen arguments prou sòlids per "corroborar" que els fets fossin tal com els expressa una o l'altra part "perquè és la paraula d'un contra l'altre, i no hi havia ningú més en aquell despatx". En tot cas, el regidor d'Organyà hi afegeix que "prenen nota" de la denúncia i que ja han parlat amb Miquel Sala per expressar-li que "no toleraran" actituds com les que Compromís atribueix al president comarcal.

Posicionament de Compromís i de JxCat

La setmana passada, consellers i regidors de Compromís, encapçalats per Carlota Valls, van "exigir la dimissió immediata" de Sala perquè, segons asseguren, en una reunió posterior al darrer ple comarcal -el 12 de setembre- el president comarcal va demanar a Valls que es reunissin al seu despatx i li va recriminar, amb "amenaces i coaccions" i amb "actitud agressiva", la possibilitat que el grup socialista presentés una moció al ple municipal de la Seu "contra la privatització dels menjadors escolars". Valls va qualificar l'actitud de Sala de "masclista, amenaçadora i intimidatòria" i, paral·lelament, es va oferir per recolzar "qualsevol altre conseller de l’actual majoria, en especial una dona, per a ocupar la responsabilitat de president del Consell".

El dia següent, Miquel Sala va respondre amb un comunicat en què negava "amb tota rotunditat" les acusacions de Compromís, que considera "greus". Sala, alhora, va acusar Valls de fer servir, per presentar la moció a l'Ajuntament de la Seu, una informació "confidencial" que ell li havia facilitat "en el marc de les bones relacions i confiança mútua que l’equip de govern ha volgut mantenir des del principi del mandat amb el grup de l’oposició". Alhora, assegura que li va subratllar a l'oposició que era un tema que calia "parlar i consensuar entre tots", i conclou que la moció presentada a la capital comarcal era "una clara tergiversació de la realitat".

Pel que fa al tema de fons de la discussió, la gestió dels menjadors escolars, des de Compromís defensen que amb aquest servei "no s'hi ha de fer negoci i l'administració ha de vetllar per una gestió on la nutrició, l'educació i la igualtat d'oportunitats sigui el que realment importi", com també que el seu funcionamet "sigui totalment transparent". De la seva part, Miquel Sala ha respost que l'externalització és només "una opció que s'ha posat sobre la taula, i en cap cas està aprovada". Sala, a més a més, recorda que si s'han plantejat aquesta solució és precisament perquè "per llei, el Consell Comarcal està obligat -com qualsevol altra administració pública- a elaborar un Pla Econòmic Financer (PEF) que contempli les mesures necessàries per tal de situar els seus comptes dins dels límits" que fixa el Ministeri d’Hisenda del Govern espanyol.

Després de les darreres eleccions municipals, la corporació del Consell Comarcal està formada per 9 consellers de Junts, 6 d'ERC i 4 de Compromís. JxCat i Esquerra van signar un acord de govern que representa 15 dels 19 consellers i que preveu que la primera part de la legislatura sigui president Miquel Sala, mentre que a la part final del mandat dirigirà la institució l'alcalde de Coll de Nargó, Martí Riera.

Mostrar formulari de contacte