La futura residència de la Seu d'Urgell es vol ubicar a l'Horta del Valira
Descartada una moció de la CUP sobre l'equipament, tot i que tots els grups municipals consideren que és un projecte "prioritari" i que cal crear una taula de treball. El text va obtenir el vot a favor de Compromís i el vot contrari de l'equip de govern (Junts per la Seu i ERC)
El ple de la Seu ha debatut aquest dilluns sobre una futura residència municipal a instàncies d'una moció de la CUP, que considera que l'equipament s'ha fet més necessari que mai després de la crisi sanitària de la COVID-19. Tots els grups van coincidir a destacar com a "prioritari" el projecte per a fer-la possible, tot i que la proposta concreta de la formació cupaire no va prosperar. El text va rebre el vot a favor de Compromís però hi va votar en contra l'equip de govern (Junts per la Seu i ERC), que es van comprometre igualment a la creació d'una taula de treball conjunta.
Concretament, el text de la CUP instava a crear una comissió amb participació de tots els grups polítics, entitats socials i tècnics, que plantegés les diferents opcions on ubicar la nova residència. Així mateix, sol·licitava que es convoqués un ple extraordinari durant aquest any en què s’aprovés la situació, el format i el concepte de la instal·lació. Un altre punt que es demanava era incloure les inversions necessàries al pressupost del 2021 per fer realitat el projecte abans del 2022.
L'equip de govern (Junts per la Seu i ERC) va justificar el vot contrari a la moció argumentant que s'ha fet molta feina prèvia sobre la residència i que els terminis que marca el text no es poden complir. També va especificar que la ubicació de l'equipament ja està consensuada i serà a l'Horta del Valira, on hi ha diverses parcel·les que es triaran en funció dels requeriments. La tinent d'alcalde d'Atenció a les persones, Marian Lamolla (ERC), va explicar que es disposa d'un document en què s'analitza la situació de places de residència a la ciutat i que ja s'ha tingut diverses reunions amb el departament de Benestar, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya sobre aquesta qüestió. A més, Lamolla va especificar que s'ha fet visites a projectes innovadors de gestió per tenir referències en aquest àmbit.
En aquest sentit, l'alcalde de la Seu, Jordi Fàbrega (Junts per la Seu), va insistir en el fet que es tracta d'un projecte "estratègic" i que compta enguany amb una injecció econòmica de 300.000 euros per a l'elaboració d'un estudi definitiu. "Malgrat que la feina va aturar-se a causa de la pandèmia de la COVID-19, hem fet moltes gestions i reunions, i hem demostrat que considerem imprescindible aquest equipament", afirmava. Fàbrega també va subratllar que l'equip de govern opta per un model de residència d'envelliment "Km 0", amb atenció domiciliària i sense edificis massificats. Així mateix, va garantir que es crearà una taula de treball, que tindrà com a objectiu consensuar el model de gestió "amb la màxima transparència".
Per la seva banda, Compromís X la Seu va donar suport a la moció cupaire i va voler deixar constància que fa més de 10 anys que reclama la residència "perquè índex d'envelliment a la Seu i comarca és molt alt i el número de places 'ridícul'". El principal grup de l'oposició va recordar també que va presentar a l'inici de la legislatura una moció en què sol·licitava un debat ampli entre tots els partits sobre la residència i altres serveis vinculats. "Demanàvem una taula de treball, que encara no s'ha creat; ara esperarem que el compromís es compleixi i continuarem insistint", va assenyalar la portaveu del grup, Carlota Valls, contrària a "privatitzar el sector". Per Valls, la situació actual és "d'emergència social", tenint en compte, per exemple, les cues d'espera i la deficient atenció domiciliària que hi ha actualment a l'Alt Urgell.
Compromís va remarcar la importància de tenir el projecte finalitzat el projecte el més aviat possible per presentar-lo a les administracions. En aquest sentit, l'equip de govern (Junts i ERC) es va mostrar d'acord amb el fet que "és important que tots els grups vagin units i que la petició sigui consensuada".
En la seva intervenció, el regidor de la CUP Bernat Lavaquiol va expressar el conveniment que es pot arribar a acords en relació amb la residència però es va mostrar crític per "manca d'informació" sobre els passos que s'han seguit per tirar-la endavant. També va creure oportú descartar el debat de la ubicació i decidir el model. "Cal que tots estiguem involucrats en un projecte estratègic com aquest, molt important per a tota la ciutadania", va dir, advocant per la municipalització del servei. Per la CUP, "era important plantejar la moció per conèixer que ja s'han fet moltes passes per a la residència sense que en tinguéssim coneixement". El grup municipal també va agrair la presència de la Plataforma Pro Residència de la Seu en el ple.
La plataforma va expressar al final de la sessió plenària la voluntat de seguir de prop l'evolució del projecte i va voler deixar clara la voluntat de participar-hi, sobretot en la definició del model. "Volem que s'incloguin serveis que donin resposta a les necessitats de la població i que es compti amb la nostra col·laboració, ja que agrupem moltes entitats que estan pendents d'aquest equipament", va afirmar Rosa Castellví, una de les seves portaveus. Castellví va instar a elaborar el projecte i va incidir en el fet que "tot i que poden sorgir inconvenients, mai seran problemes, perquè el problema és no tenir un centre residencial".