Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Seu d'Urgell celebra Sant Jordi des de casa

La Seu d'Urgell celebra Sant Jordi des de casa

La cercavila de contes amb Joel Pla i Ivan Caro, la programació especial de RàdioSeu i la publicació de la lectura col·lectiva d'un poema, entre les diverses propostes impulsades per gaudir de la diada en el marc del confinament
Ivan Caro i Joel Pla expliquen un conte de Sant Jordi des de l'escenari de la plaça de Joan Sansa
23/04/2020 15:45

La Seu d'Urgell ha celebrat aquest dijous Sant Jordi amb la programació de diverses activitats pensades per gaudir de la diada des de casa i impulsades des de diverses àrees de l'Àjuntament i per part de particulars i entitats.

La més visible ha estat la cercavila que els artistes locals Joel Pla i Ivan Caro han dut a terme per apropar els Contes de Sant Jordi al màxim possible de balcons i finestres del municipi. L'activitat, organitzada per la Regidoria d'Infància de l'Ajuntament, ha recorregut diversos carrers i places del municipi. Equipats amb un altaveu portàtil, un megàfon i alguns altres estris, i mantenint en tot moment la distància de seguretat entre ells, Pla i Caro han fet parades a diversos indrets de la ciutat perquè els menuts, i no tan menuts, gaudissin de la festa del patró de Catalunya.

A més a més, perquè cap llar es quedi sense aquesta proposta, RàdioSeu ha programat l'emissió d'aquests contes, tant al migdia com a la tarda. Joel Pla ha valorat que, tot i que aquest Sant Jordi s'ha programat moltes activitats per internet, "és positiu poder tenir una visió directa amb el públic" tal com se solen fer fan les actuacions en circumstàncies normals. De la seva part, Ivan Caro hi ha afegit que "el més difícil ha estat tancar la tria de carrers, perquè cal anar ràpid per poder arribar a tots els llocs programats i també a Castellciutat o al Poble Sec".

Dins de la programació especial de RàdioSeu, diverses persones vinculades als elements més tradicionals de la festa de Sant Jordi han explicat com viuen aquesta edició, que tothom coincideix a qualificar d'excepcional pel fet que, a causa de la prevenció del coronavirus, aquesta vegada els carrers estan buits.

El llibreter Xavier Purgimon lamenta que el fet de no poder obrir en la data més important per al sector és un cop dur per a les llibreries, però que han optat per no obrir la botiga al públic, per "garantir la seguretat sanitària", i atendre les comandes tot enviant-les a domicili. Pel que fa als estocs, l'arribada de moltes novetats literàries l'han ajornat de cara als propers mesos perquè confien a poder reobrir properament i tornar a la normalitat. En la mateixa línia s'expressen des de les floristeries. Xavier Font, de Flors La Serra, detalla que enguany han treballat amb un estoc de roses força més reduït que en un Sant Jordi normal, si bé apunta que la previsió de vendes que havien fet s'ha complert i han venut bona part de les unitats que havien rebut.

Pel que fa a les editorials, Marcel·lí Pascual, director d'Edicions Salòria, ha explicat que viuen aquest Sant Jordi "amb molta calma i amb una mica de resignació", però que aprofiten aquests dies per "seguir treballant amb la mateixa dinàmica de sempre, ara des de casa, preparant llibres nous i buscant projectes innovadors". Per a alguns dels llibres que havien de publicar-se ara, s'ha ajornat la posada en venda o bé s'aprofita per completar-ne les últimes correccions. Pascual recorda que, en el context actual, ells no envien llibres a domicili sinó que ofereixen el seu catàleg per internet i la possibilitat que siguin les llibreries de cada població o comarca les que facin arribar l'exemplar sol·licitat al comprador.

Una de les novetats d'aquest Sant Jordi, pel que fa a autors pirinencs, era la novel·la La veritable història del llibreter assassí de Barcelona (Edicions de 1984), de Marcel Fité. L'escriptor i pedagog de Coll de Nargó ha comentat a RàdioSeu que des de la capital catalana, on resideix, aquest Sant Jordi el món literari i editorial ha viscut la situació amb sentiments contraposats: d'una banda, amb "preocupació pel futur de les llibreries, tenint en compte que darrerament han tancat algunes d'emblemàtiques com la Catalònia, i també de les editorials"; però de l'altra, amb "esperança", perquè el confinament ha posat de relleu el valor únic dels llibres malgrat l'existència actual d'una ingent oferta de continguts per televisió o internet.

Paral·lelament, als perfils de l'Ajuntament de la Seu i de l'Oficina Jove de l'Alt Urgell a les xarxes socials s'ha penjat un vídeo col·lectiu amb una lectura intergeneracional del poema El lloro, el moro, el mico i el senyor de Puerto Rico. En el muntatge hi han participat 24 persones de totes les edats, des d'infants de 7 anys fins a gent gran, i també hi apareixen recitant l'alcalde de la Seu, Jordi Fàbrega, el vicealcalde Francesc Viaplana i les regidores Marian Lamolla i Núria Tomàs.

Fàbrega ha valorat molt positivament les diverses accions endegades des de l'Ajuntament per "intentar que tothom pugui celebrar un Sant Jordi el més semblant possible a un Sant Jordi normal, sabent que enguany no és possible viure'l al carrer i amb les parades instal·lades". També ha destacat la potenciació de la venda de llibres i roses amb servei a domicili per part dels establiments especialitzats de la ciutat i ha agraït l'activitat oferta per Joel Pla i Ivan Caro per apropar els contes al màxim possible de llars. El batlle urgellenc lamenta que "es fa estrany veure el Passeig buit en un dia com aquest", però confia que properament es pugui tornar a la normalitat, i recorda que per aconseguir això ara cal que la gent segueixi quedant-se a casa i sortint només per motius imprescindibles. Així, tot al·ludint a la llegenda d'aquest dia, Jordi Fàbrega conclou que, "tal com Sant Jordi va vèncer el drac, entre tots nosaltres vencerem aquest maleït coronavirus que ens ha fet canviar tant tots els hàbits", i recorda que per aconseguir-ho "és necessari tothom, des dels qui estan a primera línia fins als qui quedant-se a casa ajuden a que el virus no corri".

De la seva part, la Biblioteca Sant Agustí publica al llarg d'aquest dijous, també als seus perfils de xarxes socials, imatges amb usuaris del centre de lectura que fan la seva recomanació de llibres per a aquesta diada. La publicació ha començat amb els mateixos treballadors i treballadores de la biblioteca i ha continuat amb les fotos enviades per part de persones llegint el seu llibre.

Altres propostes han arribat de la mà d'Òmnium Cultural, que ha fet un concurs de refranys. A la comarca, l'Ajuntament de la Vansa i Fórnols ha lliurat aquesta diada de Sant Jordi una rosa a cada casa del municipi per animar el confinament. També s'han portat llibres als infants. La iniciativa ha estat molt ben rebuda.

Mostrar formulari de contacte