La Seu sol·licitarà ajuts econòmics per als desplaçaments sanitaris
Aprovada una moció de Compromís, que també inclou la recuperació dels diners retallats des del 2010 al Sant Hospital. Abstenció de PDeCAT i ERC per les discrepàncies sobre les xifres de l'aportació de la Generalitat a la sanitat urgellenca
El ple de la Seu ha donat llum verda aquest dilluns a una proposta de Compromís per sol·licitar a la Generalitat de Catalunya una línia d'ajuts econòmics per als desplaçaments sanitaris des del Pirineu als hospitals de Lleida o Barcelona. La iniciativa, que també inclou reclamar els diners retallats des del 2010 al Sant Hospital, ha comptat amb l'abstenció del PDeCAT i ERC.
Compromís defensava el text indicant que "les tisorades econòmiques, amb la consegüent reducció de serveis sanitaris, ha comportat un augment de les derivacions a d’altres centres mèdics i un perjudici econòmic i social per als urgellencs i urgellenques, així com per als usuaris dels serveis sanitaris d’arreu del Pirineu". El portaveu Òscar Ordeig veu necessari "donar resposta a l'obligatorietat de fer nombrosos viatges per rebre tractaments, ser visitats per metges especialites o dur a terme proves diagnòstiques, amb els costos que això comporta per als pacients i el seu entorn familiar".
Posicionament dels grups
Durant la votació del text, l'alcalde de la Seu, Albert Batalla (PDeCAT), es va mostrar a favor de demanar que existeixi un criteri d'equitat territorial en la sanitat pública, amb ajuts quan calgui fer derivacions. Tanmateix, el polític urgellenc va reivindicar que a l'hora de parlar del centre mèdic s'objectivin les dades. En aquest sentit, el també president del Patronat de la Fundació Sant Hospital va assegurar que la retallada de la inversió de la Generalitat a la Seu ha estat del 8,38 per cent, per sota del 15 per cent de mitjana a Catalunya i del 20 per cent que quantifica Compromís. Així, Batalla assegura que "ja s'està recuperant la inversió al centre mèdic urgellenc i el 2017 això es tornarà a fer evident". Pel que fa als desplaçaments, el batlle recorda que els trasllats sempre se supediten al criteri mèdic "i cal posar sempre per davant la salut de la persona".
Per la seva banda, el portaveu d'ERC, Francesc Viaplana, va expressar el suport a la petició d'ajuts als desplaçaments incidint en la necessitat que aquest tipus de subvencions s'atorguin no només als pacients, sinó també als acompanyants. Viaplana també va qüestionar que les derivacions siguin una conseqüència directa de la crisi, ja que actualment hi ha protocols d'actuació enfront diverses malalties que potencien aquest tipus d'acció per garantir el millor tractament. Finalment, el grup republicà va defensar que cal basar-se en les xifres aportades en el darrer informe del departament de Salut per fixar la xifra real de la retallada en salut.
Satisfacció de Compromís
El portaveu de Compromís, Òscar Ordeig, es va mostrar satisfet pel vistiplau a la moció, "malgrat el posicionament d'abstenció de l'equip de govern i el grup republicà". I va afegir: "El més important és que la petició tiri endavant i que la Generalitat escolti les sol·licituds de millora del sistema sanitari públic urgellenc i actuï en conseqüència". En relació amb la quantificació de la tisorada econòmica en salut, Compromís va insistir a reclamar que es recuperi el 20 per cent del pressupost. Segons indica Ordeig, "es manifesta que la recuperació de serveis ja està en marxa, però això contrasta amb els fets reals i la percepció que els usuaris dels serveis sanitaris públics urgellencs".