Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Torre de Capdella vol convertir l'Hospital de Cartró en "un referent dels prefabricats"

La Torre de Capdella vol convertir l'Hospital de Cartró en "un referent dels prefabricats"

L'Ajuntament avança que caldrà fer-ne una restauració "molt curosa", perquè, tot i haver-se mantingut dempeus contra tot pronòstic, ara l'edifici està deteriorat. El bloc es va alçar l'any 1912, en un sol dia, i estava pensat perquè fos efímer
Aspecte general de l'Hospital de Cartró, a la Torre de Capdella, a data d'avui (Foto: ACN)
10/11/2021 10:45

La Torre de Capdella vol convertir la recuperació de l'Hospital de Cartró en "un espai de referència dels prefabricats de cartró". L'Ajuntament, que des de fa dos anys n'és el propietari, ha avançat que vol fer-ne "una restauració molt curosa, a causa de l'estat de l'edifici".

El consistori, mitjançant el Museu Hidroelèctric, ja va anunciar la setmana passada l'inici d'aquesta remodelació a curt termini, en el marc de la primera reunió preparatòria. Ara n'ha avançat nous detalls, com per exemple que en els edificis adjacents, que també eren prefabricats, es podria facilitar la tasca d'estudiosos d'aquest camp. L'arquitecta tècnica Sigrid Remacha ha dit a l'ACN que "a Europa no hi ha cap precedent d'una restauració d'aquest tipus" i que per això "s'haurà de fer de manera molt artesanal, amb especialistes de diferents sectors" com són experts en cartró o fusta i arquitectes.

De la seva part, la directora del Museu Hidroelèctric, Eva Perisé, ha parlat de les tres premisses sobre les quals s'haurà de fer la restauració: "ecologia, sostenibilitat i economia". Tres elements que han plantejat els estudiosos i que també avalen els veïns de la Vall Fosca.

L'alcalde de la Torre de Capdella, Josep Maria Dalmau, ha detallat que a una de les naus hi ha totes les peces numerades i que si s'ho proposessin "encara es podria desmuntar i tornar a muntar". L'hospital tenia una ala destinada a l'atenció de malalts i l'altra a cirurgia. L'edifici està format per un entramat de fusta, i uns panells prefabricats de cartró. Va ser pioner al començament del segle XX -es va alçar l'any 1912- perquè era una edificació lleugera prefabricada, modular, pensada per a poder ser transportada en caixes i muntada in situ de manera senzilla, tot seguint un manual d'instruccions. De fet, Remacha apunta que es creu que es va alçar en un sol dia. Aquestes peces, construïdes amb materials bàsicament de fusta i cartró, a més d'algunes petites peces metàl·liques d'unió i fixació, garantien un preu econòmic i un transport fàcil pel seu baix pes i muntatge ràpid.

Mentre van durar les obres de la central de Capdella va ser utilitzat com a hospital, després com a menjador dels treballadors de les empreses Copisa i Endesa i més tard com a caserna. Al voltant del 1940, l'edifici va caure en desús i va ser usat com a magatzem pels veïns. Aquest mal ús ha derivat en alguna modificació arquitectònica, però també molt possiblement ha estat la causa que, contra tot pronòstic. s'hagi conservat dempeus durant més d'un segle.

Remacha ha apuntat que els estudis que s'han fet entorn de l'edifici indiquen que "es tracta d'un cas singular, únic a Europa", que té importància històrica no només pel que va significar en la construcció de la Central de Capdella, sinó també per la història associada a l'empresa constructora. Es tracta de l'únic edifici que encara es conserva dels que va fer en aquella època l'empresa alemanya Christoph & Unmack, que va ser pionera en l'arquitectura industrial prefabricada.