Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Ajuntament d'Alt Àneu i el Govern recorren l'anul·lació de l'ampliació de l'àrea d'esquí de la Peülla

L'Ajuntament d'Alt Àneu i el Govern recorren l'anul·lació de l'ampliació de l'àrea d'esquí de la Peülla

El municipi pallarès defensa el projecte de Baqueira Beret pel seu "valor econòmic per a tota la comarca" i perquè pot ajudar a revertir el despoblament. En espera de la decisió del TSJC, l'estació aranesa ja treballa en una línia alternativa per fer possible la connexió
Port de la Bonaigua (ACN / arxiu)
02/02/2021 14:05

L'Ajuntament d'Alt Àneu, el Departament de Territori, i Baqueira Beret han presentat recursos de cassació contra l'anul·lació del projecte d'ampliació de les pistes d'esquí a la zona de la Peülla que va dictaminar el TSJC al novembre.

L'alcalde d'Alt Àneu, Xavi Llena, ha explicat que el motiu del recurs és perquè el projecte té "valor econòmic per a tota la comarca" i pot ajudar a "revertir el despoblament" que pateixen tant el municipi com tota la zona de les Valls d'Àneu. En aquest sentit, des del consistori lamenten que s'ha fet una interpretació "molt restrictiva" de les normes referents al Pla d'ús rector del Parc Nacional d'Aigüestortes. Llena recorda que aquest pla inclou la possibilitat que en zona perifèrica es puguin fer activitats noves, sempre que hi hagi un informe favorable del Patronat del parc. El batlle detalla que aquest espai perifèric serveix de "zona de transició" entre l'acció exterior i la preservació interior, actuant com una mena de "zona d'amortiment".

Ajuntament, Govern i Baqueira Beret han presentat per separat els recursos de cassació perquè consideren que "cadascú té els seus interessos", però la línia estratègia és la mateixa i estan en contacte en tot el procés. Xavi Llena desconeix els terminis judicials, però augura que hauran d'espera "almenys" entre un any i mig i dos anys per tenir la resposta judicial al recurs. A més a més, ha assegurat que l'estació d'esquí està treballant en una "línia alternativa" per poder desenvolupar el projecte sense que pugui ser denunciat a nivell judicial.

Connectar un traçat ja existent

El projecte que defensen les institucions implicades i l'estació consta d'una connexió entre la zona de debutants de Bonaigua i el remuntador de la Peülla. Es tractaria de facilitar el tràmit entre les dues parts, que de fet ja existeixen actualment. Per tant, l'ampliació de pista seria "molt poca", segons assegura Llena, perquè "ja hi ha el mateix traçat".

L'alcalde ha remarcat que poder desenvolupar aquest projecte implicaria "donar més valor a l'estació", la qual, recorda, és "una de les punteres" de l'Estat i dels Pirineus, i portaria "una millor economia al sector turístic de la comarca". Un turisme que en els darrers 40 anys s'ha convertit en el principal motor de l'economia de la zona, atès que representa entre el 70% i el 80% de l'activitat.

Aquest desembre passat, el TSJC va declarar nul·la part de la modificació del pla especial urbanístic de l'àrea esquiable de Peülla-Montanyó-Rialba, aprovada el 2017 per la Generalitat. Concretament, impedeix la construcció d'un telecadira en aquesta zona, tot atenent la reclamació feta per l'entitat conservacionista Ipcena, que creu que afecta una àrea perifèrica de protecció d'Aigüestortes. La sentència també rebutja que l'estació pugui abocar aigües residuals depurades al riu Bonaigua, perquè aquest punt està declarat com a reserva de llúdrigues. La Comissió Territorial d'Urbanisme havia donat el vistiplau al projecte l'any 2017, després d'haver-ne ordenat ja una reducció del seu abast inicial.

Mostrar formulari de contacte