L'Ajuntament de la Seu commemora l'aniversari de la proclamació de la República Sahrauí tot hissant-ne la bandera
El darrer ple del consistori urgellenc ha aprovat per unanimitat una moció que reivindica el dret d'autodeterminació del Sàhara Occidental i denuncia la vulneració de drets humans per part del Marroc
Per commemorar el 47è aniversari de la proclamació de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD), l'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha hissat avui la bandera sahrauí al balcó de l'edifici consistorial, juntament amb la bandera de la ciutat i de la de Catalunya. Amb aquest acte simbòlic, l'Ajuntament de la Seu d'Urgell vol mostrar el seu compromís, una vegada més, amb els Drets Humans.
Val a dir que aquesta acció s'emmarca en la moció aprovada per unanimitat pel ple de l'Ajuntament urgellenc celebrat el passat dia 13 de febrer, on es va acordar penjar la bandera sahrauí en un lloc destacat de l'espai públic de la ciutat, tal i com proposa la Coordinadora Catalana d'Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauí (CCASPS), de la qual el municipi urgellenc n'és soci.
Tanmateix en aquesta moció s'acorda, entre d'altres qüestions, demanar al govern espanyol, com a potència administradora del territori, que tingui una actitud proactiva favorable a la realització d'un referèndum d'autodeterminació al Sàhara Occidental. En aquest mateix text també es denuncia la vulneració dels drets humans als territoris ocupats del Sàhara Occidental que exerceix el Regne del Marroc, exigint-li posar fi a la repressió i la implementació d'elements de justícia restaurativa.
Text íntegre de la moció
El 27 de febrer de 1976 es va proclamar la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD) i, com cada any, els municipis socis de la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments Solidaris amb el poble sahrauí volem afirmar el suport i reconeixement a la lluita que, des de fa quaranta-set anys, duu a terme el poble sahrauí en la consecució del seu dret a l’autodeterminació.
Darrerament, s’han produït canvis històrics que han generat un escenari internacional especialment convuls per al poble sahrauí. D’una banda, el trencament de l’alto el foc per part del Marroc el novembre de 2020 i, d’altra banda, el canvi de posicionament del govern espanyol anunciat el març de 2022 amb el suport al pla d’autonomia proposat pel Marroc. Aquest gir ha suposat una ruptura amb el consens que s’havia mantingut fins al moment a l’Estat espanyol.
El context actual de guerra armada ha obligat a part de la població que vivia als territoris alliberats a desplaçar-se als campaments de persones refugiades de Tindouf, al desert d’Algèria, incrementant la població refugiada i, per tant, generant problemes d’abastiment
d’aliments i productes de primera necessitat. Aquesta crisi ha agreujat els efectes derivats de la pandèmia sanitària, que va fer disminuir la cooperació internacional. Així, cal que l’acció humanitària continuï sent un dels eixos de treball prioritaris amb el poble sahrauí.
Arran del trencament de l’alto el foc, la població sahrauí que viu als territoris ocupats del Sàhara Occidental ha denunciat l’augment de la repressió per part de les forces d’ocupació marroquines amb detencions arbitràries, amenaces i tortures, especialment sobre les persones defensores de drets humans que lluiten pel dret d’autodeterminació del poble sahrauí.
Els Acords de Pau signats l’any 1991 i la Resolució 690 del Consell de Seguretat de Nacions Unides del 29 d’abril de 1991 contemplen la realització d’un referèndum d’autodeterminació com la solució justa i definitiva del conflicte. No obstant això, durant anys el Regne del Marroc ha imposat obstacles a la celebració d’un referèndum d’autodeterminació en el que la població sahrauí pogués decidir lliurement el seu futur.
Això s’ha produït amb la complicitat de la comunitat internacional que hi col·labora econòmicament i políticament. En conseqüència, és urgent que les potències internacionals s’alineïn amb els principis acordats al Pla de Pau per posar fi a gairebé cinquanta anys d’ocupació i exili.
Actualment, el Sàhara Occidental continua sent un dels disset Territoris No Autònoms reconeguts per Nacions Unides i en els darrers anys ha pres protagonisme la denúncia de l’espoli il·legal dels seus recursos naturals. Com així ho reconeix la sentència del Tribunal
General de la Unió Europea de setembre de 2021, que anul·lava els acords comercials entre el Marroc i la Unió Europea en incloure els recursos naturals del Sàhara Occidental.
La Coordinadora Catalana d’Ajuntaments Solidaris amb el poble sahrauí (CCASPS) proposa l’adopció dels següents acords:
A la vista del que s'ha dit, per unanimitat dels 17 regidors S'ACORDA:
1. Sumar-se a la commemoració de la proclamació de la República Àrab Sahrauí Democràtica el 27 de febrer i, en aquest marc, penjar la bandera sahrauí en un lloc destacat de l’espai públic i fer-ne difusió per xarxes socials.
2. Demanar al govern espanyol, com a potència administradora del territori, que tingui una actitud proactiva favorable a la realització d’un referèndum d’autodeterminació al Sàhara Occidental.
3. Denunciar la vulneració dels drets humans als territoris ocupats del Sàhara Occidental que exerceix el Regne del Marroc, exigint-li posar fi a la repressió i la implementació d’elements de justícia restaurativa.
4. Denunciar els acords i les activitats econòmiques que contribueixen a l’espoli i esgotament dels recursos naturals del Sàhara Occidental.
5. Sol·licitar al govern espanyol la reforma urgent del Reglament de reconeixement de l’estatut d’apàtrida per a garantir que es cobreixin les necessitats de protecció de les persones sahrauís que en són sol·licitants al territori de l’Estat espanyol.
6. Instar a totes les administracions, als governs locals, al govern de Catalunya, al govern de l’Estat espanyol, a les institucions europees, així com a les Nacions Unides a què promoguin de manera activa la inclusió d’un mecanisme d’observació i protecció dels drets humans de la població sahrauí per part de la MINURSO i, alhora, vetllin per preservar l’esperit pacífic, desmilitaritzat i democràtic en la resolució del conflicte.
7. Fer una crida a la responsabilitat de la comunitat internacional per a assegurar una resposta adequada per a garantir la seguretat alimentària de la població sahrauí refugiada.
8. Renovar el compromís dels municipis amb el poble sahrauí a través de la participació en els diversos espais que treballen en aquest sentit com la Coordinadora d’Ajuntaments Solidaris amb el poble Sahrauí i el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, i la col·laboració amb les entitats locals de solidaritat amb el poble sahrauí a través dels projectes de cooperació i d’acció humanitària que garanteixen els drets humans de les persones sahrauís.
9. Fer arribar aquest acord al Ministeri d’Afers Exteriors i Cooperació del govern d’Espanya, al Parlament de Catalunya, al Departament d’Acció Exterior i Govern Obert de la Generalitat de Catalunya, a la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments amb el Poble Sahrauí, al Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, a la Federació d’Associacions Catalanes Amigues del Poble Sahrauí, i a la Delegació del Front Polisario a Catalunya.
I perquè així consti, lliuro aquest certificat d'ordre i amb el vistiplau de l'Alcalde.
La Seu d'Urgell, 16 de febrer de 2023
Vist-i-plau
L'alcalde,
Francesc Viaplana Manresa