Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Ajuntament de la Seu d'Urgell agraeix l'alta participació al cribratge massiu

L'Ajuntament de la Seu d'Urgell agraeix l'alta participació al cribratge massiu

El consistori destaca el fet que el percentatge de positius detectats és inferior al d'altres proves col·lectives fetes a Catalunya. El risc de rebrot i la taxa de transmissió del coronavirus al municipi mostren els darrers dies una tendència a la baixa
Proves PCR al Centre Cívic de la Seu d'Urgell
03/09/2020 11:05

L'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha fet una valoració positiva dels resultats del cribratge massiu dut a terme la setmana passada per detectar nous positius de coronavirus entre els habitants de la ciutat, arran del brot aparegut les setmanes anteriors. Cal recordar que aquest recull de proves ha permès localitzar 20 casos de contagi, que sumen al voltant d'un 1,5% de les 1.338 mostres que es van recollir. Una xifra de proves que representa més d'un 10% de la població censada a la capital de l'Alt Urgell i que, per tant, ha estat un dels més representatius del país en proporció al nombre d'habitants.

L'alcalde de la Seu i president de la Fundació Sant Hospital, Jordi Fàbrega, assegura que estan "molt contents" de la resposta de la ciutadania, que va anar "en massa" a realitzar-se la prova. Fàbrega també es mostra satisfet dels resultats perquè "ens indiquen que la situació complicada que hem viscut les darreres dues setmanes es comença a revertir”. Per tot plegat, el batlle urgellenc ha agraït "molt sincerament" la tasca realitzada per tots els professionals que van participar en aquest cribratge", com també "la coordinació per part del CatSalut”.

Per la seva part, Divina Farreny, gerent de les regions sanitàries de Lleida i de l'Alt Pirineu i Aran, manifesta que “els resultats obtinguts en el cribratge massiu a la Seu d’Urgell demostren que, gràcies a la detecció precoç i l’aïllament dels positius i contactes, les cadenes de transmissió es van trencant i, per tant, el virus ho té més difícil per propagar-se”. Farreny ha recordat que “no podem abaixar la guàrdia" i que cal "mantenir un ritme baix d’interaccions socials i limitar sobretot les que siguin prescindibles, ja que bona part dels contagis s’estan donant en el context social i familiar”.

En tots els casos positius asimptomàtics que s'ha detectat de les proves de la setmana passada a la Seu, ja s’ha avisat els afectats, se’ls ha indicat l’aïllament que han de seguir i s’ha programat l’estudi dels seus contactes estrets, que també hauran de fer un aïllament de 14 dies als seus respectius domicilis.

Taxa de transmissió inferior a 1

Aquest resultats són "molt esperançadors" segons l'Ajuntament de la Seu, perquè "demostren que no hi ha un elevat percentatge de transmissió comunitària", sinó que els brots que es van començar a detectar ara fa unes 3 setmanes s’han anat controlant gràcies a l’aïllament i l’estudi de contactes realitzat pels gestors COVID i l’equip d’atenció primària del CAP urgellenc.  

Ara mateix el risc de rebrot a la capital de l’Alt Urgell es situa en 464,88; i la taxa de transmissió (Rho), en  0,82. Ambdós índex mostren una tendència descendent. El total de veïns diagnosticats de COVID-19 són 58 i hi ha dues persones ingressades al Sant Hospital. Actualment hi ha 325 persones aïllades com a contactes estrets.

Tots els veïns i veïnes que es van realitzar l’estudi tenen el resultat disponible al portal “La Meva Salut”. Aquests resultats, que estan per sota de la mitjana de Catalunya dels cribratges massius realitzats a altres ciutats o barris del país, indiquen que "no hi ha criteris epidemiològics per ampliar aquest cribratge, atesa la situació actual".

Mostrar formulari de contacte