Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Alta Cerdanya es decanta per Emmanuel Macron a la segona volta de les eleccions presidencials franceses

L'Alta Cerdanya es decanta per Emmanuel Macron a la segona volta de les eleccions presidencials franceses

El nou president electe ha guanyat a quasi tots els municipis cerdans, amb percentatges d'entre el 54% i el 81%. L'abstenció ha estat al voltant del 25%

L'Alta Cerdanya, des d'Eina (Foto: Ignasi Cervera)
L'Alta Cerdanya, des d'Eina (Foto: Ignasi Cervera)
08/05/2017 20:10

L'Alta Cerdanya s'ha decantat clarament per Emmanuel Macron a la segona volta de les eleccions presidencials franceses. El nou president electe ha estat el més votat a quasi tots els municipis cerdans, en general amb percentatges semblants als dels resultats absoluts, al voltant del 65%, tot i que amb alts i baixos en funció de cada municipi.

A la zona més poblada de la comarca, als municipis de Font-romeu-Odelló-Vià i de Bolquera, Macron ha guanyat amb un 63% i un 67,5% respectivament. En aquests dos comuns, a la primera volta havia guanyat el candidat conservador François Fillon, tot i que amb percentatges moderats.

A la capital de l'Alta Cerdanya, Sallagosa, el nou president ha guanyat amb un dels percentatges més baixos, un 55,3%, i el 44,6% restant ha estat per a Marine Le Pen. El mateix ha passat a la Guingueta d'Ix i a Ur, al límit amb Puigcerdà, on Macron ha obtingut un 54,5% i un 59,3% de suport respectivament, segons es reflecteix als gràfics que ha publicat el diari L'Indépendant. Ara fa dues setmanes, a la primera volta, la majoria de poblacions cerdanes van apostar per l'esquerrà Jean-Luc Mélenchon, que com Fillon no va passar el tall, i ara han votat majoritàriament Macron, com a alternativa a Le Pen. Els suports més grans al candidat liberal han estat a Vallsabollera i a Porté-Pimorent, amb un 81% en tots dos casos.

L'únic municipi cerdà on la candidata ultradretana ha guanyat és la Cabanassa, amb un avantatge mínim (50,15%). Tot plegat, en uns comicis amb una abstenció elevada, que a bona part de l'Alta Cerdanya ha estat al voltant del 25%. Una tendència semblant s'ha constatat al Capcir, on Macron ha guanyat a tots els municipis, amb percentatges de suport d'entre el 51% de Font-rabiosa i el 74% de Matamala.

Macron guanya a Catalunya Nord amb un 52,88%

Pel que fa al conjunt de Catalunya Nord, finalment Marine Le Pen no ha aconseguit ser la candidata més votada al departament dels Pirineus Orientals. Emmanuel Macron hi ha rebut un suport del 52,88%, enfront del 47,12% assolit per Le Pen. La líder del Front Nacional ha estat la preferida a prop d'una cinquantena de municipis nord-catalans, especialment al Rosselló, tot i que no ha pogut vèncer a Perpinyà, on Macron ha assolit un 59,7% dels vots.

L'abstenció a Catalunya Nord ha estat propera al 25%, de les més elevades de les darreres dècades, i a Perpinyà ha estat gairebé del 32%. A més a més, el vot en blanc ha arribat fins al 9%.

Mostrar formulari de contacte