Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Aragó reclama a la Generalitat una solució als atacs de Goiat

L'Aragó reclama a la Generalitat una solució als atacs de Goiat

El Govern aragonès assegura que ja no recolza el programa d'introducció d'óssos. Després dels darrers incidents del plantígrad dins del seu territori, demanen que l'executiu català se'n faci càrrec perquè és qui el va alliberar
Concentració de ramaders dels Pirineus, a Llessui, per denunciar els atacs de l'ós (Foto: ACN, 29.06.19)
20/07/2019 17:50

El govern de l'Aragó ha demanat al de Catalunya que es faci càrrec de l'ós Goiat. El conseller aragonès de Desenvolupament Rural i Sostenibilitat, Joaquín Olona, ha enviat una carta al seu homòleg en matèria de sostenibilitat, Damià Calvet, en què li expressa el "malestar" que hi ha al territori per l'activitat de l'animal.

A la missiva, Olona recorda "l'historial conflictiu" de Goiat i, especialment, el fet que aquest exemplar va ser alliberat per la Generalitat, malgrat que la mesura era rebutjada fins i tot pels mateixos ramaders de l'Alt Pirineu català. A més a més, el dirigent aragonès subratlla que el govern del qual forma part "no comparteix les decisions polítiques que van dur a l'elaboració del programa d'alliberament d'óssos" i que, per això, actualment aquest executiu "no participa ni col·labora" en el Piroslife ni tampoc hi dóna suport.

Per això, Joaquín Olona considera que són les autoritats catalanes les que s'han de fer càrrec de l'ós i resoldre els problemes que causa l'animal. Aquest toc d'atenció arriba després que les darreres setmanes Goiat s'ha desplaçat cap a territori del Pirineu aragonès i ja hi ha protagonitzat atacs contra el bestiar o bé contra ruscos d'abelles, tal com ja ha fet anteriorment a Catalunya -especialment al Pallars Sobirà i l'Aran- i també a l'Arieja.

El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ha confirmat a l'ACN la recepció de la carta, però ha emmarcat la qüestió "en la comissió de treball sobre l'ós", que reuneix les diferents administracions implicades, entre les quals hi ha les de Catalunya i l'Aragó però també Navarra i els governs espanyol i francès. Les mateixes fonts han indicat que el conseller Calvet respondrà la carta els propers dies.

Els ramaders veuen "incompatible" la presència de l'ós

Ara fa menys d'un mes, el passat dia 29, més d'un centenar de ramaders d'arreu dels Pirineus es van concentrar novament per mostrar el seu rebuig compartit a la presència no només de Goiat sinó de tots els óssos alliberats els darrers anys. En aquesta ocasió, la trobada es va fer a Llessui, per denunciar que aquesta zona ha quedat exclosa de l'àrea de protecció d'animals malgrat que és un dels indrets on s'hi concentra més bestiar a l'estiu (més de 25.000 exemplars entre ovelles, vaques i cavalls). A la protesta també s'hi van sumar professionals del Pirineu aragonès.

Els ramaders fan un balanç totalment negatiu del programa PirosLife i el veuen "incompatible" amb la seva activitat. I, en ple debat sobre els incendis forestals i l'abandonament d'espais agraris, en aquesta concentració van aprofitar per advertir que la presència tant de l'ós com d'altres animals salvatges "condiciona la continuïtat de moltes explotacions ramaderes" i el dia a dia de molts pagesos.

En aquest sentit, el col·lectiu alerta que els atacs de l'ós poden provocar l'abandonament de les pastures d'estiu, amb la conseqüent pèrdua de biodiversitat i, per tant, l'augment del risc d'incendis al Pirineu. Per això, demanen la retirada no només de Goiat sinó també d'altres óssos o que, en tot cas, siguin portats a boscos tancats de titularitat pública, on no tinguin la possibilitat d'entrar a atacar el bestiar en finques ramaderes, la majoria de les quals, recorden, són una propietat privada.

Mostrar formulari de contacte