Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Les temperatures del Pirineu al 2022 han estat entre 1 i 2,5 graus per damunt la mitjana climàtica

Les temperatures del Pirineu al 2022 han estat entre 1 i 2,5 graus per damunt la mitjana climàtica

El Servei Meteorològic confirma que ha estat l'any més càlid a Catalunya des que hi ha sèries de dades. El sud de l'Alt Urgell i el Baridà són les àrees pirinenques on l'anomalia ha estat més marcada, mentre que als entorns de la Plana de Cerdanya i d'Aigüestortes han estat més a prop de l'habitual

03/01/2023 19:35

Confirmat: el 2022 ha estat l'any més càlid a Catalunya des que hi ha registres històrics i sèries de dades. El Servei Meteorològic de Catalunya ha publicat avui dimarts el seu resum dels darrers 12 mesos. I, tot i que l'impacte ha estat diferent segons cada comarca, es corrobora amb dades la percepció que ja hi havia al carrer: ha estat any força més calorós que els anteriors en general. Aquesta anomalia se situa en la majoria de casos, també al Pirineu, entre 1 i 2,5 graus centígrads més del que seria habitual, tot i que a Barcelona (Observatori Fabra) s'ha enfilat fins a 3,4º per sobre la seva mitjana.

D'acord amb el mapa que compara els valors d'aquest darrer any amb els dels anys o dècades anteriors, el sud de l'Alt Urgell i del Pallars Jussà, juntament amb el Baridà -a cavall de l'Alt Urgell i la Cerdanya- i una petita franja de l'Aran, són les tres àrees del Pirineu on l'anomalia ha estat més pronunciada, al voltant de +2,5º C respecte d'un estiu normal. Això inclou municipis com Oliana, Peramola, Bassella, Coll de Nargó, el Pont de Bar, Lles de Cerdanya, Montellà i Martinet, Meranges i Vielha.

Pel que fa a la resta del Pirineu, i malgrat que a tot arreu hi ha hagut valors més alts de l'habitual sense excepció, a bona part de l'Alt Urgell, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i l'Aran, l'anomalia ha estat més moderada: entre 1,5 i 2 graus. aquesta àmplia franja inclou tot l'entorn de la Seu d'Urgell, Organyà, la Vall de la Vansa, la Conca de Tremp i les Valls d'Àneu, a més de Bellver i els municipis de la Solana de Cerdanya. A la mateixa franja també hi ha els municipis del Berguedà més propers a l'Alt Urgell, a més de quasi tot el Ripollès.

Finalment, hi ha tres zones pirinenques on el global de temperatures han estat a prop de l'habitual, amb una increment mitjà al voltant d'1 grau. Són la Vall de Lord (a tocar de l'Alt Urgell i el Berguedà), la plana de Cerdanya (als municipis de Puigcerdà, Fontanals i Alp) i una part important de l'àrea del Parc Nacional d'Aigüestortes (l'oest del Pallars Sobirà, la Vall Fosca i tota la comarca de l'Alta Ribagorça).

Al conjunt de Catalunya, les anomalies més fortes (+3 graus o superior) han estat al vessant sud del massís del Montseny (al Vallès Oriental), a l'oest de l'Alt Empordà (a tocar de la Garrotxa) i en alguns nuclis molt concrets de l'entorn de Barcelona (Collserola i massís del Garraf). A bona part del país, com a l'Alt Urgell, l'increment s'ha mogut en general entre 1 i 2 graus. Això inclou àmplies zones de la plana de Lleida, la Catalunya Central, les comarques de Girona, el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, tot i que en alguns municipis d'aquestes regions -sobretot al Segrià, el Delta de l'Ebre i la Selva- la diferència sobre un any normal ha estat molt poca.

Temperatura mitjana d'entre 8 i 15 graus a les poblacions del Pirineu (13 a la Seu)

Pel que fa a les dades absolutes de temperatura mitjana del 2022, tal com és habitual, les més baixes de Catalunya s'han registrat al Pirineu. I com també sol passar, on ha fet més calor al Pirineu és al sud de l'Alt Urgell (a l'entorn d'Oliana) i del Pallars Jussà (Conca de Tremp), on la mitjana de temperatura de tot l'any ha estat d'uns 15 graus, malgrat els episodis de calor extrema que hi va haver a l'estiu, quan es arribar a superar els 40º.

A tot l'entorn de l'Urgellet, al centre de l'Alt Urgell i a les principals poblacions del Pallars Sobirà i del Jussà (a la vora del riu Noguera Pallaresa), aquesta dada ha estat al voltant dels 13º C. Això abasta les poblacions situades entre 600 i 1.000 metres aproximadament. Pel que fa específicament al nucli urbà de la Seu d'Urgell, segons ha informat MeteoSeu, ha estat exactament de 13,1, amb una anomalia d'1,6º respecte a la mitjana, si bé al llarg de l'any hi ha hagut contrastos molt forts: la mínima més baixa va ser de -10,2º (16 de gener), mentre que en canvi la màxima més alta va arribar als 40,8º, just sis mesos després (16 de juliol). És a dir, una diferència de més de 50 graus.

Més amunt, al voltant dels 1.100 metres d'altitud (Plana de Cerdanya i cotes mitjanes de la resta de valls pirinenques), aquesta mitjana s'ha quedat en poc més de 10 graus. Entre els 1.300 i els 1.700 metres, ha estat a l'entorn dels 8ºC. Finalment, en zones no habitades d'alta muntanya (entre 1.800 i 3.000 metres), la temperatura mitjana de l'any ha estat en una forquilla d'entre 0 i els 6 graus.

 

Ampliació: El 2022 ha estat més sec de l'habitual arreu del Pirineu català, tret de l'extrem nord

  • Mapa d'anomalies de temperatura a tot Catalunya l'any 2022, respecte de les sèries històriques de dades (MeteoCat)
    Mapa d'anomalies de temperatura a tot Catalunya l'any 2022, respecte de les sèries històriques de dades (MeteoCat)
  • Mapa de temperatura mitjana del 2022 arreu de Catalunya (MeteoCat)
    Mapa de temperatura mitjana del 2022 arreu de Catalunya (MeteoCat)

Mostrar formulari de contacte