Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'informe dels Agents Rurals xifra en 16.000 m2 el terreny en conflicte al Planell de la Tosa

L'informe dels Agents Rurals xifra en 16.000 m2 el terreny en conflicte al Planell de la Tosa

Representa el 75% del parc solar que s'ha instal·lat a la zona, al límit entre Andorra i l'Alt Urgell. El cos insta els governs espanyol i andorrà a fixar aquest punt fronterer i de moment donarà compte del document al Jutjat de la Seu
Un agent rural observa la zona del Planell de la Tosa, al límit entre Andorra i l'Alt Urgell (Foto: Agents Rurals)
18/11/2021 11:45

L'informe fet pels Agents Rurals sobre el límit fronterer amb Andorra a la zona d'Os de Civís, després de desplaçar-se al Planell de la Tosa, apunta que 16.000 metres quadrats del parc solar que s'hi està impulsant des del Principat es trobarien "a cavall de la frontera", sempre segons les cartografies oficials dels governs català i espanyol. Això suposa un 75% de la superfície d'aquesta instal·lació i significa que només 5.130 m2, una quarta part, estarien al Principat.

Els agents han delimitat amb GPS la superfície que ocupa el parc solar i a partir d'aquí, segons els mapes de l'Institut Geogràfic Nacional (IGN) i de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), han constatat que hi hauria aquests 16.000 metres quadrats d'aquesta es situen en un terreny forestal que és propietat de l'EMD d'Os de Civís, al municipi de les Valls de Valira. Aquest terreny, alhora, forma part del Parc Natural de l'Alt Pirineu i de la Xarxa Natura 2000.

En canvi, segons la cartografia d'Infraestructura de Dades Espacials (IDE) d'Andorra, tota aquesta planícia forma part de l'estació d'esquí de Pal i els terrenys són propietat del Comú de la Massana. El Govern andorrà, tot i estar disposats a dialogar, defensen que la delimitació marcada pels seus mapes és la correcta.

Des dels Agents Rurals han explicat que, davant d'aquesta situació de desacord, "primer cal que tots dos països fixin el punt per on passa la frontera, abans de poder continuar amb les diligències". Tot i això, han avançat a l'ACN que de moment sí que donaran compte de l'informe al jutjat de la Seu d'Urgell, amb caràcter purament informatiu. El cos rural ha recordat que al 2008 ja hi va haver una situació semblant, amb la construcció d'unes basses d'aigua per produir neu en aquesta mateixa zona, les quals ara també es fan servir per fer activitats lúdiques. De fet, en aquella ocasió el cas es va acabar arxivant, precisament perquè els límits fronterers tampoc no estan definits en aquell punt.

El parc solar que ara està en discussió s'ha impulsar per tal de facilitar l'ús d'energia renovable en el subministrament del sector de Pal, dins el domini esquiable Vallnord Pal-Arinsal.