Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Més d'un miler de persones homenatgen Pau Donés al Pla de Beret

Més d'un miler de persones homenatgen Pau Donés al Pla de Beret

Músics i seguidors del cantant i compositor han participat en una gravació conjunta d'una de les cançons més conegudes de Jarabe de Palo, 'Grita'. A l'acte s'ha recordat l'estret vincle de l'artista amb l'Aran i amb la Ribagorça
28/03/2022 12:45

Més d'un miler de persones, entre músics i seguidors del grup Jarabe de Palo, s'han congregat aquest dissabte a l'estació d'esquí de Baqueira Beret en un acte en record de Pau Donés. Els assistents han participat en l'enregistrament d'un videoclip col·lectiu per homenatjar la trajectòria artística i humana de Donés, que va morir el 9 de juny de 2020 després de lluitar contra el càncer. Actualment les seves restes reposen al poble ribagorçà de Montanui, d'on era originari.

En la gravació s'ha interpretat una de les seves cançons més significatives del compositor i cantant: 'Grita'. El promotor de la idea, el músic Mario Carnero, apassionat de la vall i de les seves muntanyes, ha dit que han buscat "que les veus i instruments musicals ressonessin a les muntanyes que el cantant estimava tant i que fossin testimonis d'un acte únic en el seu record". A banda de la Ribagorça, Pau Donés tenia un estret vincle amb l'Aran, on s'hi havia comprat una casa i on hi va passar els seus darrers mesos de vida. A banda de veïns de la vall, a l'acte, titulat 'El Valle Grita', s'hi van sumar persones vingudes de la resta del Pirineu i d'arreu de l'Estat, a més d'alguns seguidors que hi van vingut des de França o Itàlia.   

Carnero ha explicat que "música, art, amistat i naturalesa s'han unit per sempre en aquest paisatge" i que l'esdeveniment es podrà veure a tot el món a través del videoclip que s'ha enregistrat. En aquest acte també hi ha participat l'Orquestra Simfònica de l'Escola de Música de l'Orfeó Lleidatà. Amb els instruments sobre la neu, han interpretat la peça. L'impulsor de la idea ha destacat que el que s'ha viscut al Pla de Beret ha estat "meravellós i increïble" i que tothom ha tingut "les emocions arran de pell". Pel músic, poder recordar Donés envoltat de muntanyes nevades ha sigut "màgic" i poder-ho compartir amb aficionats d'arreu ha estat "molt emotiu".

Un dels participants, el també músic Albert Guiu, ha explicat a l'ACN que quan es va assabentar de l'homenatge no va dubtar a inscriure's. Hi ha vingut des de Juncosa (Garrigues). Té un conjunt de música i ha afirmat que Jarabe de Palo "ha format part de la banda sonora del grup". Amb la seva banda havien seguit Pau Donés a molts concerts i per això no s'ha volgut perdre aquest dissabte l'homenatge "en un entorn privilegiat". Al Pla de Beret hi ha anat acompanyat de Carme Marsinyà, veïna de Lleida, que ha destacat "el carisma i la bondat" que desprenia Donés.

Un altre aficionat vingut des de la plana de Lleida és Francesc Segarra, que hi ha assistit des de Verdú. Toca la bateria i aquest és l'instrument que ha aportat a la gravació. Els seus pares van començar a seguir el grup i ell i el seu germà es van afegir a aquesta afició. Tots quatre han assistit a l'acte i han elogiat el fet que per dur-lo a terme s'ha escollit "un lloc preciós".

A l'homenatge no hi han faltat tampoc veïns de l'Aran, alguns d'ells lluint la bandera de la vall i d'altres formant amb lletres un missatge que ja s'associa a Pau Donés: 'Vivir es urgente'. Manel Jaquet, professor de l'Institut Aran de Vielha, hi ha aportat el seu saxofon i recorda com Donés havia vingut diverses vegades al centre per fer classes als alumnes. Per Jaquet, era un "gran músic" però sobretot "una gran persona", i conclou que per Donés la Val d'Aran era "la vida, tant per la seva gent com per les seves muntanyes".

  • Homenatge a Pau Donés al Pla de Beret (Foto: Marta Lluvich / ACN)
  • Enregistrament col·lectiu de la cançó 'Grita' en l'homenatge a Pau Donés a l'Aran (Foto: Marta Lluvich / ACN)

Mostrar formulari de contacte