Montanui i el personal sanitari català homenatgen Pau Donés amb una escultura i una placa commemorativa
L'acte s'ha fet en un dels seus racons preferits: un mirador a tocar de la població ribagorçana, des d'on també es pot veure les muntanyes araneses. Els professionals han recordat el coratge del cantant i el seu exemple en la lluita contra el càncer
El poble ribagorçà de Montanui, juntament amb representants del personal sanitari català, ha homenatjat Pau Donés aquest dilluns, el dia en què hauria celebrat el seu 55 aniversari. L'acte s'ha fet en el que era un dels racons preferits del cantant: en un mirador situat molt a prop del nucli, on hi havia crescut i on abans de morir havia demanat de poder-hi reposar per sempre més. Des d'aquest indret també es veu al fons les muntanyes de l'Aran, la vall on va morir el 9 de juny de 2020.
En record del seu fill més il·lustre, Montanui ha inaugurat en aquest lloc una escultura i una placa commemorativa. Bernat Donés Sirera, germà de l'artista, ha descrit l'espai com "un indret de pau, trobada, reflexió i connexió amb els que ens han deixat". L'acte ha començat amb la interpretació de la cançó 'Me gusta cómo eres' per Micky Forteza, productor de Jarabe de Palo, i Bru Donés, nebot del cantant. A aquesta actuació l'han seguit els parlaments de metges i infermeres que el van tractar durant la lluita contra el càncer i que han lloat la constància que va mostrar fins a l'últim moment per fer-hi front. Un acte senzill i molt emotiu a parts iguals.
Esther Cereza, alcaldessa de Montanui, ha explicat a l'ACN que retre homenatge a Pau Donés va ser una iniciativa que va sortir dels veïns mateixos. Cereza ha destacat el lloc on s'han ubicat l'escultura i la placa dels sanitaris: un lloc on hi conflueix el poble ribagorçà i les muntanyes araneses "que tant estimava". Aquest homenatge, detalla, "ha estat una manera senzilla de retornar a l'artista tot allò que va fer pel seu poble", perquè Donés "va ser un veí que va portar el nom de Montanui per tot el món". L'escultura l'han elaborat Jordi Ricard, de Llesp, i Rafael Arzuaga, d'origen cubà però establert des de fa anys en aquest nucli ribagorçà, situat molt a prop del Pont de Suert.
Els sanitaris, metges i infermeres han tingut un paper fonamental en l'acte d'homenatge. En el text que acompanya la placa commemorativa s'hi reconeix "la seva actitud vital i la gratitud i empatia que sempre va demostrar envers tot el col·lectiu sanitari", i acaba amb una de les seves frases més conegudes: "Vivir es urgente".
Elena Élez, oncòloga de la Unitat de Tumors Digestius del Servei d'Oncologia de l'Hospital Vall d'Hebron, ha destacat la pedagogia que va fer Donés de cara a ajudar a "desestigmatitzar el càncer", a més de la seva "contribució decidida" a la recerca. Ramon Charco, cap del servei de cirurgia de pàncrees del mateix centre mèdic de Barcelona, ha esmentat la seva contribució a difondre la malaltia i com va lluitar per buscar recursos, a més de la seva participació en un estudi clínic
Pedro Barrios, excap del servei de Cirurgia del Complex Hospitalari Moisès Broggi, ha recordat l'aposta ferma que va fer Pau Donés pel sistema sanitari públic català i la confiança que va mostrar pels seus professionals, a més del compromís del cantant amb la recerca, un llegat que ara manté la seva família. I Josep Tabernero, director del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), ha recordat que quan Donés va ser diagnosticat de càncer va optar per tractar-se al sistema públic català i per conèixer bé la malaltia, per lluitar contra ella. Per això, ha recordat els missatges que el cantant llençava sempre als seus concerts per fer pública la malaltia i que la recerca no s'aturés.
En representació de l'Hospital Moisès Broggi, el cirurgià Domenico Sabia ha contribuït a l'homenatge al cantant interpretant personalment quatre de les peces més conegudes de Jarabe de Palo, acompanyat de Micky Forteza: 'Depende', 'Déjame vivir', 'Valiente' i 'Eso que tú me das'.
La família de Pau Donés (que va néixer l'11 d'octubre de 1966) ha agraït la tasca dels professionals sanitaris, dels quals asseguren que "li van regalar cinc anys més de vida".