Teresa Jordà es compromet a debatre al Parlament la presència de l'ós bru al Pirineu
La consellera d'Agricultura ha escoltat a Sort les queixes dels ramaders pels continus atacs mortals al bestiar. El sector recorda que la gestió dels plantígrads depèn de Territori, a qui reclamen solucions urgents
La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, s'ha reunit aquest dissabte amb ramaders a Sort per copsar de primera mà el malestar del sector i del territori per l'expansió de l'ós bru al Pirineu i, especialment, pels continus atacs mortals contra bestiar. Jordà s'ha compromès a portar a debat al Parlament si cal replantejar la presència dels plantígrads, sobre la qual ha augmentat el rebuig, sobretot a l'Aran i al Pallars Sobirà.
Fonts del Departament d'Agricultura han explicat a l'ACN que existeix "el compromís d'abordar aquesta qüestió" i fer arribar al Govern la preocupació dels ramaders, de manera particular pel que fa a la presència del Goiat. De moment, divendres que ve la consellera farà una compareixença a la Comissió d'Agricultura en què exposarà la problemàtica de l'ós.
Segons el departament, l'objectiu de la reunió d'aquest dissabte ha estat traslladar als ramaders "que no estan sols" i que la consellera d'Agricultura "es compromet a defensar el sector perquè no hi hagi la inseguretat que hi ha ara".
Retrets a Medi Natural
El problema, tanmateix, és que la gestió dels óssos no depèn del Departament d'Agricultura, sinó del de Territori i Sostenibilitat, a través de l'àrea de Medi Ambient, que de moment s'ha limitat a estudiar per què Goiat té un comportament que consideren anòmal.
En aquest sentit, a la reunió també hi ha estat present el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Ferran Miralles, que s'ha compromès a millorar la transparència amb el sector. La setmana passada, en una manifestació a Sort, els ramaders van arribar a exigir la dimissió tant de Miralles com del director del Parc Natural de l'Alt Pirineu, en considerar que estaven mentint a l'opinió pública sobre la convivència entre ós i ramaderia.
Un dels ramaders, Francesc Bertran, ha assegurat a la reunió amb Teresa Jordà que és "inviable" la convivència de la ramaderia extensiva amb la presència de l'os. Bertran ha detallat que els pagesos han retret a Ferran Miralles que, en el cas de Goiat, "no hagin fet el gest de treure'l de la muntanya abans". El col·lectiu considera que ja fa temps que hi havia evidències que Goiat "és un ós que té un comportament agressiu" i temen "que algunes de les seves cries tinguin el seu mateix comportament".
Així, els ramaders conclouen que si realment se'ls "tingués en compte", s'hauria tret l'ós "amb urgència". Ben al contrari, al·leguen que "el tràmit administratiu per treure l'ós és molt complicat" i mentrestant aquesta espècie "va matant per aquestes muntanyes".
Alliberament "unilateral"
Els ramaders també han aprofitat per denunciar que la reintroducció de l'os es va fer de manera "unilateral, sense consultar el territori", i reclamen a l'administració que aclareixin si prioritzen "els ossos o la ramaderia extensiva". Recorden que la situació "afecta 200 explotacions pirinenques que intenten guanyar-se la vida amb la ramaderia extensiva" i que es troben "que l'os els ha envaït el territori". "Pensem que s'ha de prioritzar la nostra activitat a ecosistemes de predadors que fan inviable la nostra activitat", diu Betran, que afegeix que el problema no és només l'atac a un animal, sinó que els animals saben que hi ha un predador i no hi voldran anar.
Bertran també posa de relleu que "no podem atribuir només al Goiat la problemàtica de l'os al Pirineu, ja que hi havia atacs abans i hi haurà atacs després, perquè el Pirineu és on més explotacions extensives hi ha de Catalunya. És evident que si hi ha ossos, hi haurà enfrontaments i atacs", ha dit Betran.
Tot i que des del Govern al·leguen que el programa d'introducció de l'os al Pirineu depèn en última instància de la Unió Europea, els ramaders es pregunten "què passarà quan en comptes d'una quarantena d'ossos que diuen que hi ha ara, n'hi hagi 200", com també "qui els treurà i qui respondrà dels atacs d'aquests animals?". En aquest sentit, els pagesos recorden que l'os és un animal protegit i tem que, per aquest fet, "se'ls en vagi de les mans".