Un nou cicle de tallers a Estamariu incentivarà la creació de microempreses al medi rural
Amb 'Tastet d'Oficis', la Fundació Planes Corts endega les accions projectades per dinamitzar aquesta població i Bescaran. La iniciativa vol donar a conèixer experiències d’autoocupació vinculades als recursos locals
Un taller sobre formatgeria inaugurarà el nou cicle 'Tastet d’Oficis', impulsat per la Fundació Planes Corts amb la finalitat de sensibilitzar i formar sobre activitats econòmiques que tenen en el món rural el seu marc ideal de desenvolupament i creixement. Alhora, amb aquesta proposta, l'entitat impulsada per l'empresari Joan Planes Vila endega el conjunt d'accions amb què al llarg dels propers anys vol ajudar a dinamitzar els pobles d'Estamariu i Bescaran, que conformen la Vall del Port Negre.
El cicle constarà de 12 tallers, que es repartiran al llarg de tots els mesos del 2023 i que es duran a terme a diferents emplaçaments d’Estamariu. Les activitats tenen a veure amb el sector agroalimentari, artesania d’arts i oficis, feines de reconstrucció del paisatge agrari i professions creatives i deslocalitzades. L'objectiu final, expliquen, és "que tothom, homes i dones, joves i grans, rurals i urbans, puguin tastar-los i, si troben allò que els apassiona i que els permetrà viure i treballar al món rural, hi puguin aprofondir amb formacions especialitzades".
Les feines que es puguin crear, derivades de la sensibilització i la formació rebudes, comptaran amb el seguiment i el suport del programa Leader Alt Urgell-Cerdanya. Els tallers del Tastet d’Oficis seran impartits per reconeguts professionals pirinencs de les diferents activitats.
Calendari de tallers
Salvador Maura, de la Formatgeria Mas d’Eroles d’Adrall, és el responsable del taller “Fes un formatge a casa”, que tindrà lloc el diumenge 22 de gener durant tot el dia. Més endavant, Albert Villaró conduirà el taller “Com s’escriu una novel·la”, els dies 25 i 26 de febrer. De la seva part, Anna Cortina ensenyarà a fer cistells els dies 18 i 19 de març. I Marc Casabosch, del col·lectiu Eixarcolant, dirigirà el taller de “Plantes silvestres comestibles, sortida etnobotànica i cuina”, el 15 d’abril durant tot el dia.
El 13 de maig, Suzette Böhringer, d’Herboristeria Nogué d’Ossera, conduirà un itinerari botànic i elaboració de remeis naturals. El 18 juny serà Àngel Portet, de Licors Portet de la Pobla de Segur (elaborador de la Ratafia dels Raiers) qui parlarà de licors tradicionals del Pirineu. Els dissabtes 8 i 15 de juliol serà el torn de Marta Tarrés, la Vella de Romadriu, que ensenyarà l’art de la ceràmica. I el 19 d’agost, Gemma Pla, de TucutunFotografia, ensenyarà a "Fotografiar l’ànima".
Al setembre, Roger Solé, de la Feixa Pedra Seca, compartirà l’art de construir i conservar murs amb aquesta tècnica ancestal. A l’octubre, quan s’acaba el temps de l’hort, Josep M. Troguet, de la casa rural Cal Serni de Calbinyà, explicarà com es fan les conserves. Al novembre, el restaurador de la Seu d’Urgell Toni Fernández farà un taller de quatre dissabtes sobre “Restauració i conservació de mobles”, amb la col·laboració de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu. I per acabar, al desembre serà el torn d’aprendre a explicar històries amb un mòbil, en un taller dirigit per Joan Gil, de la productora The Cast, ubicada a Estamariu.
Ajudar a fixar població al medi rural
La majoria dels tallers tindran un preu de 50€ per persona, tot i que en alguns casos podrà variar segons la durada. El president de la Fundació Planes Corts, Joan Planes i Vila, ha manifestat que la Fundació es fa càrrec d’una part de les despeses dels taller, ja que "la capacitació professional dels habitants del Pirineu en feines que els permetin viure i treballar al poble és transcendental per a la fixació de la població", tenint en compte que "molts dels joves i persones en edat de treballar marxen a fora".
La Fundació Planes Corts és una fundació privada sense ànim de lucre que promou el desenvolupament sostenible de les comunitats d'Estamariu i Bescaran, tot creant oportunitats de treball, qualitat de vida i cultura per al conjunt dels seus habitants.