Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Un os bru es passeja a tocar del poble de la Cortinada, a la vall d'Ordino

Un os bru es passeja a tocar del poble de la Cortinada, a la vall d'Ordino

Els Banders han confirmat l’albirament, que és el que hi ha hagut més a prop d’un nucli habitat d'Andorra fins ara. Tot i això, anteriorment ja s'ha constatat la presència de plantígrads al nord del Principat

Fragment d'un vídeo en què es pot veure un ós bru passejant a tocar del poble de la Cortinada, a la vall d'Ordino (Imatge: Meteo Pirineus)
Fragment d'un vídeo en què es pot veure un ós bru passejant a tocar del poble de la Cortinada, a la vall d'Ordino (Imatge: Meteo Pirineus)
07/05/2024 12:35

Un os bru s'ha passejat aquest dimarts al matí a pocs metres de la població de la Cortinada, a la parròquia d'Ordino. Molts veïns d'aquest nucli han pogut observar la presència del plantígrad, que ha causat sorpresa perquè fins ara no s'havia constatat l'arribada d'ossos tan a prop d'un nucli habitat d'Andorra. Per això, els vídeos que alguns dels habitants han enregistrat s'han fet ràpidament virals a les xarxes socials.

En aquestes gravacions s'hi pot veure com l'animal es passeja per un prat situat a tocar del poble i també de la carretera CG3, que travessa la vall d'Ordino. Posteriorment, davant l'expectació i preocupació que ha generat a parts iguals la notícia, el cos de Banders d'Andorra ha publicat un comunicat en el qual corroboren oficialment que "en el context de seguiment i control de l'os" han "localitzat i pogut gravar novament la presència del plantígrad". Els vigilants ambientals del Principat també han confirmat que l'albirament ha estat al bell mig de la parròquia ordinenca, i apunten que "no s'han registrat incidents". 

Els Banders han remarcat que a hores d'ara continuen "monitorant el pas" d'aquest exemplar per Andorra "per poder recollir-ne mostres i identificar-lo". I tot i la inquietud per aquest atansament fins a un nucli habitat, han assegurat que "l'os acostuma a passar per hàbitats poc transitats per les persones" i que "normalment no fa estada al país", en referència a Andorra.

Consells en cas de trobar-se un os bru

En tot cas, els agents han animat tothom qui observi la presència de plantígrads a avisar-los, tot trucant al telèfon andorrà 148. Finalment, demanen "seguir les recomanacions establertes", que es poden consultar al web del Ministeri de Medi Ambient. En aquest full de consells es reconeix que, tot i que l'os sol "tenir por de l'home”, la seva "força física el pot fer perillós, com tot animal salvatge de mida considerable, quan se’l sorprèn o se sent amenaçat".

Per això, en cas de trobar-se en una situació com aquesta, els experts aconsellen sobretot "no intentar atansar-s'hi, fins i tot si és a una distància considerable, ja estigui sol o amb les cries", a més de mantenir-ne allunyats també els gossos. I si l'animal salvatge és a menys de 50 metres, s'aconsella parlar, perquè l'os identifiqui més ràpidament que és un humà, i allunyar-se a poc a poc del seu trajecte tant com es pugui, sense córrer. També indiquen que si un ós aixeca sobre les potes del darrere "no és un signe d’agressivitat" sinó de "curiositat".

Presència esporàdica confirmada a tot el nord d'Andorra

Aquest no és, ni molt menys, el primer cop que els Banders constaten la presència de l'os bru a Andorra, fruit de la gran concentració d'aquesta espècie que hi ha actualment en rritoris veïns com ara l'Arieja o el Pallars Sobirà, després d'una política d'alliberament d'exemplars al llarg dels darrers anys. En aquest sentit, l'informe del grup transfronterer de seguiment corresponent al 2023 ha reconegut que el nombre d'exemplars al conjunt dels Pirineus ja supera els 80, un creixement més que elevat respecte dels 50 que hi havia ara fa tot just cinc anys.

El mapa d'aquest estudi constata que l'any passat es va trobar rastres de la presència de l'os a Andorra -sobretot per l'anàlisi d'excrements o petjades- en una desena d'indrets diferents, tots ells al nord de les parròquies altes: la Massana, Ordino, Canillo i Encamp. Fins ara, però, mai no se l'havia vist tan a prop d'una població. Una mica més cap a l'est, també se n'ha detectat la presència a dos indrets de l'entorn del coll de Pimorent, a l'Alta Cerdanya.

Aquella anàlisi també confirmava que l'espècie ha estat localitzada a l'Alt Urgell per primer cop en dues dècades; concretament, a l'entorn de Sant Joan de l'Erm, al municipi de Montferrer i Castellbò.

Mostrar formulari de contacte