Unió de Pagesos se suma a la petició perquè l'ós Goiat sigui capturat i retirat del Pirineu
El sindicat agrari ha reclamat a la consellera d'Agricultura que insti Territori a aturar així els constants atacs mortals del plantígrad "abans no causi mals pitjors". La petició s'afegeix a les fetes pel Conselh Generau d'Aran i els ramaders del Pallars Sobirà
Unió de Pagesos s'ha sumat aquest divendres a la petició de diverses institucions i col·lectius del Pirineu perquè l'ós Goiat sigui capturat i "se'l tregui de la muntanya per sempre més, abans no causi mals pitjors".
Així ho ha expressat el sindicat agrari a la nova consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, durant la Taula Agrària que s'ha celebrat aquest matí. UP ha demanat directament a Jordà que intercedeixi davant el Departament de Territori i Sostenibilitat -responsable del programa d'alliberament d'óssos al Pirineu català al llarg dels darrers anys- perquè actuï davant "els greus perjudicis que està causant a l'activitat agrícola i ramadera la gestió de la fauna protegida". Alhora, reclamen "un replantejament de la gestió de al fauna cinegètica al seu càrrec".
El coordinador nacional d'Unió de Pagesos, Joan Caball ha recordat que "les darreres setmanes s'han comptabilitzat quatre nous atacs de l'os Goiat", a l'Aran i al Pallars Sobirà, i que actualment "els danys causats per l'os s'amplien, a més dels ramats d'oví i cabrum, boví de carn i als ruscos dels apicultors, al sector equí". UP ha demanat a la consellera d'Agricultura que reclami a la direcció general de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya la captura d'aquest os, alliberat el 6 de juny del 2016 en el marc del programa Piroslife contra la voluntat dels ramaders pirinencs, que havien demanat que no es deixés anar cap més ós precisament pels constants atacs al bestiar.
La petició de captura se suma a la que també han fet anteriorment el Conselh Generau d'Aran -que ho va aprovar per unanimitat- i l'associació de ramaders del Pallars Sobirà.
UP recorda l'acord del Parlament per potenciar la ramaderia extensiva de muntanya
El sindicat reivindica que "l’activitat productiva és important per a la conservació, gestió i aprofitament sostenible del medi natural". I recorda que el Parlament va aprovar un acord en què es comprometia a "endegar polítiques que fomentin l’agricultura i la ramaderia extensives, per afavorir l’assentament i el manteniment de l’activitat agrària i la conservació de les pastures a les zones de muntanya i les que tenen limitacions naturals, com també d'afavorir l’apicultura, perquè exerceix un rol cabdal en el manteniment de la biodiversitat". Un compromís parlamentari que UP veu incompatible amb l'actual nombre d'óssos alliberats, tal com ja van expressar a la Marxa Pagesa que va portar el sector a omplir de tractors Barcelona l'any passat.
En termes generals, UP insisteix que "és del tot imprescindible un replantejament urgent en la gestió de la fauna salvatge (cinegètica, protegida, exòtica i invasora) a tot el territori", replantejament que "s’haurà de dotar de legislació específica de caça i de gestió de la fauna, i dels recursos humans i econòmics necessaris". Mentre no es disposa del nou marc legislatiu, reclamen "actuar aprofitant al màxim el marc actual per prevenir i reduir els danys que pateixen les explotacions agràries i forestals".