Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Xerrada informativa al CETAP de la Seu d'Urgell sobre les comunitats energètiques

Xerrada informativa al CETAP de la Seu d'Urgell sobre les comunitats energètiques

L'activitat, inclosa a la Setmana Europea de l'Energia Sostenible, és avui dimarts (19 h). S'hi parlarà de models com el que impulsa actualment la Fundació Planes Corts a Estamariu i Bescaran

Setmana Europea de l'Energia Sostenible
Setmana Europea de l'Energia Sostenible
11/06/2024 09:57

La Seu d'Urgell s'afegeix a la Setmana Europea de l'Energia Sostenible amb una conferència per explicar 'Què és una Comunitat Energètica'. Aquesta xerrada, oberta a tothom, tindrà lloc avui dimarts, a les 7 del vespre, al Centre Empresarial i Tecnològic de l'Alt Pirineu (CETAP), a l'edifici de Les Monges.

L'activitat compta amb la col·laboració de Km0 Energy, PEUSA i la Fundació Planes Corts. I és que els ponents hi explicaran, entre d'altres casos, el model de la comunitat energètica ja existent a Estamariu i la vall de Port Negre, que ha impulsat la fundació presidida per Joan Planes amb l'objectiu d'afavorir la repoblació i el desenvolupament sostenible d'aquesta part de l'Alt Urgell.

La proposta es va presentar ara fa dos anys i, a més de millorar la qualitat de vida d'aquesta vall, vol garantir-hi l'autonomia energètica i esdevenir un model que es pugui transferir a d'altres zones rurals. Per aconseguir-ho, la Fundació Planes Corts, s'han plantejat establir col·laboracions amb institucions públiques o privades, produir energia en base a recursos autòctons (sol, residus, aigua o biomassa), garantir preus reduïts i estables d'electricitat als membres de la comunitat, mirar de convertir aquesta generació d'energia en una font de riquesa, "repensar el sector primari" tot introduint-hi innovacions que la facin viable i garantir un urbanisme harmònic i adaptat al paisatge.

Quant a un dels principals reptes d'aquest pla, l'autonomia energètica, la creació d'aquestes comunitats pot arribar a suposar per als seus membres un estalvi d'entre un 30% i un 50% en la llum respecte de dels preus de mercat, a més de garantir que els preus siguin estables. L'objectiu principal en aquests casos és l'autoconsum i, si s'escau, la venda de l'energia sobrant. En el cas de la vall del Port Negre, a la primera fase s'ha contemplat la instal·lació de plaques fotovoltaiques en espais públics de la zona, que permeten garantir tota l'energia necessària per als dos pobles. En la mateixa línia, recentment s'ha obert els primers punts de recàrrega de vehicles elèctrics d'Estamariu i també es preveu instal·lar-ne a Bescaran.

Paral·lelament, també es vol desenvolupar una planta de biogàs per generar energia elèctrica i tèrmica i millorar així el tractament dels purins i els residus orgànics, per convertir-los en electricitat.

Mostrar formulari de contacte