Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Xerrada per conèixer com era l'alimentació a la Seu durant la Guerra Civil i la postguerra

Xerrada per conèixer com era l'alimentació a la Seu durant la Guerra Civil i la postguerra

Pau Chica i Climent Miró en parlen avui dimarts a les 8 del vespre a la Sala de la Immaculada. L'exposició 'Menús de guerra' es pot visitar a la Sala La Cuina fins al 7 de maig
Exposició 'Menús de guerra'
11/04/2017 10:25

Al llarg d'aquest mes d'abril, la Sala La Cuina de la Seu d'Urgell ofereix la possibilitat de veure l'exposició 'Menús de guerra', una interessant retrospectiva sobre l'alimentació i la gastronomia a Catalunya en el període de la II República, la Guerra Civil i l'inici de la dictadura franquista. En el marc d'aquesta mostra, avui dimarts, dia 11, es farà una xerrada sobre com era concretament l'alimentació quotidiana a la Seu durant el conflicte armat d'ara fa vuitanta anys i el posterior període de postguerra. L'acte, a càrrec dels historiadors urgellencs Pau Chica i Climent Miró, serà a les 8 del vespre a la Sala de la Immaculada, dins del mateix complex de les Monges.

Chica i Miró explicaran els records que han quedat, a través de documents i de testimonis de l'època, de com les famílies de la Seu i l'Alt Urgell van mirar de superar les dificultats i limitacions pròpies de la guerra, com també l'autarquia i el racionament imposats pel franquisme durant la dècada de 1940.

En aquest sentit, el comissari de l'exposició 'Menús de guerra', Sergi Freixes, ha explicat en una entrevista a RàdioSeu que aquella època es va viure de manera diferent a les ciutats que a les zones rurals. Malgrat que llavors les comunicacions en comarques com l'Alt Urgell encara eren molt precàries, el fet de viure al camp garantia un accés més segur a aliments essencials. Tot i això, Freixes remarca que "si bé se sol recordar més el sofriment a les ciutats, la gent del camp també va patir la seva guerra, que a cada poble va ser diferent, perquè tant un bàndol com l'altre requisaven collites als pagesos".

En tot cas, el comissari destaca el fet que "mentre que durant la República les feines de pagès o cuiner estaven poc valorades, amb l'esclat de la guerra va ser tot el contrari i, de fet, moltes persones de ciutat van fugir cap al camp perquè tenien clar que era el lloc on podien aprendre a ser autosuficients i, en definitiva, poder menjar".

Identitat de la cuina catalana

Sergi Freixes ha matisat que abans de la guerra, durant la República, sí que hi va haver cuiners i gastrònoms amb reconeixement social i que van ajudar a definir la identitat pròpia de la cuina catalana, que en alguns aspectes encara perdura. Així, l'exposició recorda personatges com ara Joan Vila, Ignasi Domènech, Nicolás Capo -d'origen italià i pioner del naturisme a Catalunya- o bé Ferran Agulló 'Pol', autor del llibre La Cuina Catalana i a qui també s'atribueix la creació de la denominació 'Costa Brava' per referir-se al litoral de l'Empordà i la Selva.

L'exposició, inaugurada dimecres passat i impulsada per la Fundació Antigues Caixes Catalanes, es pot veure a la Seu fins al 7 de maig. La pàgina web de l'entitat ofereix també la possibilitat de fer-hi una vista virtual en 360º.

Mostrar formulari de contacte