Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Creen una associació per reivindicar les petites formatgeries dels Països Catalans amb ramat propi

Creen una associació per reivindicar les petites formatgeries dels Països Catalans amb ramat propi

La nova agrupació vol identificar la seva producció amb un segell propi. Aquest cap de setmana vinent participaran en un dels tallers de l'Aula de Tast de la Fira de Sant Ermengol, a la Seu d'Urgell
Mònica Balaguer, amb el seu ramat de cabres a València d'Àneu (Foto: ACN)
11/10/2021 10:20

Una part dels formatgers artesans catalans, els que treballen amb el seu propi ramat, volen reivindicar el tret diferencial del formatge de pastor. Per això, enguany han constituït la nova Associació de Pastors i Pastores Formatgers dels Països Catalans. Els seus impulsors tenen com a tret comí el fet que fan produccions a petita escala, a partir de la llet dels seus animals i del seu control diari.

La nova entitat té previst donar-se a conèixer aquest cap de setmana vinent a la Fira de Formatges Artesans del Pirineu, l'esdeveniment formatger per excel·lència a Catalunya, que enguany torna a celebrar-se a la Seu d'Urgell després que l'any passat no es va poder dur a terme per la pandèmia. Concretament, diumenge dia 17 al migdia (13.15 h), protagonitzaran un dels últims tallers de l'Aula de Tast, a la Pista Polivalent, al costat del cerveser artesà Jordi Blasco, de la cerveseria El Gall Negre d'Arsèguel. Les inscripcions per a aquest i d'altres tallers estan obertes al web https://agenda.laseu.cat/fira/.

Mònica Balaguer, formatgera de València d'Àneu (Pallars Sobirà), ha explicat que amb l'Associació volen reivindicar un producte, però també defensar l'ofici, donar-lo a conèixer i valorar tot el que hi ha darrere dels formatges. Per ser associat han limitat la mida de les explotacions a 60 vaques i 500 en el cas de cabres o ovelles així com que el titular de l'explotació i de la formatgeria sigui la mateixa persona. L'Associació identificarà els seus formatges amb una etiqueta. Actualment són uns vint-i-cinc socis, la majoria de Catalunya, però ja compten amb algun soci del Baix Maestrat (País Valencià). No descarten incorporar socis de la Catalunya Nord o les Balears.

Per ser soci de l'Associació de Pastors i Pastores Formatgers dels Països Catalans es necessita tres avals de persones o entitats que demostrin que es compleixen els tres requisits que es demanen: que el titular de l'explotació ramadera i de la formatgeria sigui la mateixa persona, garantir un mínim de quatre hores de pastura al dia dels animals i ser una explotació petita amb un màxim d'animals.

Balaguer ha explicat que des de l'Associació volen treballar per fer visible el sector primari i formatger, afavorir la col·laboració entre els associats i generar, transferir i disseminar coneixement respecte a l'activitat primària i a l'elaboració de formatges artesans, naturals i fets a partir de la llet del propi ramat.

Tots els socis creuen en el valor i el caràcter d'un producte fet a través d'un procés artesà, tradicional i en la importància de conservar un model ramader de petites explotacions, extensives. Per aquest motiu el compromís de l'Associació Formatges de Pastor a limitar la mida de les explotacions.

La formatgera de València d'Àneu defensa el paper de la petita pagesia en la conservació del territori. Balaguer ha dit que el maneig extensiu del bestiar acaba donant a la llet amb la qual elaboren els formatges unes propietats úniques. Aquesta llet transmet a través de cada formatge el paisatge, la vegetació o l'estació de l'any, ha sentenciat Balaguer.