Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / SOS Pirineus nega un "interès polític ni partidista" en la polèmica amb l'alcalde de Bellver de Cerdanya

SOS Pirineus nega un "interès polític ni partidista" en la polèmica amb l'alcalde de Bellver de Cerdanya

Francesc Xavier Porta i Joan Porta, que han anunciat la dimissió, han acusat el col·lectiu de "pressions que no mereix cap representant escollit democràticament". L'entitat diu que és una "coordinadora de plataformes" que pretén "defensar els Pirineus de les amenaces sobre el medi ambient"
Bellver de Cerdanya
26/04/2022 18:30

SOS Pirineus ha publicat un comunicat en què rebutgen les afirmacions de l'alcalde de Bellver de Cerdanya, Francesc Xavier Porta, i del regidor bellverenc de Cultura i Joventut i alhora fill del batlle, Joan Porta, en què han acusat l'entitat conservacionista de "fer un ressò totalment partidari" de la construcció feta en una finca de la família i de "trastocar la democràcia d'un poble".

Els dos electes van anunciar aquesta setmana passada que d'aquí a pocs dies dimitiran, en resposta a de les amenaces i "insults" que, denuncien, han rebut des de la difusió d'aquesta polèmica, alhora que acusaven l'oposició i SOS Pirineus de “dur a terme pressions que no mereix cap representant escollit democràticament”. També han insistit a defensar la legalitat d'aquest procés urbanístic, enfront que l'al·legació i la queixa al Síndic de Greuges presentades al respecte.

Des de SOS Pirineus asseguren que, malgrat aquesta acusació directa de rerefons polític en les seves actuacions, es defineixen com "una plataforma ciutadana sense cap interès polític ni partidista" i com "una coordinadora de plataformes dels Pirineus" que pretén "defensar els Pirineus de les amenaces" que consideren que "planen sobre el medi ambient i les condicions i formes de vida dels Pirineus, siguin ambientals, econòmiques, socials o polítiques". I pel que fa a la polèmica de Bellver, afirmen que han volgut "actuar com a canal per expressar el malestar" del que defineixen com "un grup ampli de veïns i veïnes de Bellver de Cerdanya, que han aportat informació i han treballat col·lectivament en la preparació de les al·legacions i de la documentació presentada posteriorment al Síndic".

L'entitat, que en la seva presentació a la Seu l'any 2019 va rebre el suport de la CUP i d'En Comú Podem, reconeix que "el polítics són elegits durant 4 anys", però addueixen que "els individus o els col·lectius d'una comunitat" tenen "el dret inalienable de posar en coneixement de les autoritats competents les actuacions que considerem que poden infringir la legalitat vigent i sol·licitar empara contra la desprotecció de drets". I hi afegeixen que "la ciutadania, individual o organitzada, pot en qualsevol moment i en ares de la llibertat d'expressió i de la consciència, qüestionar les decisions preses i emprendre les accions, de protesta o legals, que creguin oportunes en els casos on es cregui que pot haver un incompliment de la llei o es detecten possibles irregularitats en l’actuació dels seus representants polítics".

Joan Porta afirma que tenen "la consciència molt tranquil·la"

Aquest cap de setmana passat, consultat per Regió 7, Joan Porta s'ha mostrat "confiat" que el conflicte acabarà "en no-res". Porta assegurava que tant ell com el seu pare tenen "la consciència molt tranquil·la" i ha reiterat que la construcció no és una casa sinó un cobert agrícola. Porta assenyala que "de moment el que ha fet SOS Pirineus tan sols és una al·legació", i no una denúncia, i que "després el Síndic, Urbanisme i les persones responsables ja diran si és correcte o no, però és una al·legació com la que es pot interposar a qualsevol cosa". L’encara regidor hi ha afegit que si la plataforma ecologista considera que la construcció és una casa, és "totalment respectable", però avança que aportaran la seva documentació "i ja hi haurà una persona responsable que decidirà si és correcte o no".

Joan Porta sosté que l'edifici és un cobert agrícola i hi afegeix que "legalment podria fer fins a 5.000 metres quadrats" perquè "un cobert agrícola pot ser tan gran com es necessiti". Alhora, assegura que no hi té "ni llum, ni lavabo ni cuina ni aigua", i es pregunta "com pot ser una casa sense tot això?". Pel que fa a la renúncia, valora l'actuació d'alguns opositors i de SOS Pirineus al llarg de les darreres setmanes com "una pena i una demostració que la mala llet de certes persones pot trastocar la democràcia en un poble".

A les eleccions municipals de 2019, la candidatura de Francesc Xavier Porta (Endavant Cerdanya) va guanyar per majoria absoluta, amb un ampli suport (59,7%), i va obtenir 6 dels 9 regidors, mentre que JxCat en va rebre dos; i ERC-AM, un.

Recull d'informació

Encara en relació amb la polèmica, des de SOS Pirineus han explicat que, segons les informacions que han recopilat, "l’any 2006 l’ajuntament de Bellver va aprovar el Pla especial del catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable amb la inclusió de més de 40 cases, totes elles documentades en fitxes consultables a través d’Internet, on poden observar-se les exposicions realitzades per tal d’acreditar l’interès que el municipi té en vers de les mateixes". En el cas de Casa Alay, asseguren, "no s’ha pogut trobar cap informació justificativa d’aquest interès disponible a través d’internet". També afirmen que "consultant la web del de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, l’any 2019 ja s’observen actuacions sobre les runes de la caseta de les mines de manganès, quan encara no s’havia procedit a sol·licitar la possible inclusió de les restes de la barraca al catàleg de masies i cases rurals", i que "el 08/07/2020 (en mig de la pandèmia pel Covid-19) se celebra sessió plenària extraordinària en la que el setè i darrer punt de l’ordre del dia és l‘aprovació de la modificació de Normes Subsidiàries de Planejament al catàleg de masies amb la incorporació de dues noves fitxes (Can Mallorca i Casa Alay)".

Segons la plataforma conservacionista, a l’anàlisi de la documentació disponible a internet sobre aquesta sessió els "crida l’atenció que, en la majoria dels altres punts de l’ordre del dia s’aporta, en línies generals, un contingut ampli del què es va tractar i acordar" i que "en canvi, en relació al punt referent a la modificació del catàleg de masies no hi ha cap documentació explicativa". També veuen "estrany que en els altres sis punts de l’ordre del dia s’iniciïn amb l’expressió 'proposta d’aprovació', mentre que en aquest simplement s’opti per 'Aprovació'". Entre molts altres punts, a l'escrit també diuen que "segons la legislació urbanística vigent, el fet de no disposar d’inclusió ferma en catàleg no permet l’obtenció de la llicència municipal" i que en fotografies preses l'agost de 2020 ja hi apareixia "el teulat" acabat "de la casa construïda". També afirmen que "el 29/11/2020 els agents rurals van denunciar l’execució d’obres sense l’autorització perceptiva que va derivar en l’inici d’un expedient de disciplina urbanística. No hi ha constància de quina evolució ha tingut aquest expedient. Finalment, en el seu comunicat, SOS Pirineus qualifica el terreny on s'ha fet l'edificació de "runes de la barraca d’eines de les mines de manganès", pregunta "en virtut de quin privilegi el fill de l’alcalde va poder iniciar tasques en un terreny no urbà quan ni tan sols s’havia procedit a sol·licitar la possible inclusió de les restes de la barraca al catàleg de masies i cases rurals" i també qüestiona "com pot ser que se seguís avançant amb les obres en un terreny protegit sense respectar els períodes d’exposició pública que es requereixen a qualsevol ciutadà?".

Mostrar formulari de contacte